Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2 ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 2,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΕΝΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 

  • Αντίστοιχες εντάξεις έργων για την Εκκλησία της Δράμας όχι μόνο δεν έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά ούτε καν υπάρχει κάποιος σχετικός σχεδιασμός για το άμεσο μέλλον

 

Με πρόσφατες αποφάσεις του, κατά τη συνεδρίαση της 16ης Ιουλίου 2020, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2 έργων για την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με προϋπολογισμό άνω των 2,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα χαρακτηρίζεται ως «εμβληματικό» και αφορά την «Ανέγερση Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού. Κέντρο έρευνας, εκπαίδευσης, τεκμηρίωσης και ψηφιακής διαχείρισης εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος», προϋπολογισμού 2.450.000 €. Για τη συγκεκριμένα εξέλιξη η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας εξέδωσε ευχαριστήρια ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της και δημοσιεύτηκε σε πλήθος Μ.Μ.Ε., τόσο της περιοχής όσο και πανελλαδικά.

Βέβαια, οι εν λόγω εντάξεις και επαναφέρουν στο προσκήνιο και γεννούν ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από τους τοπικούς φορείς, τόσο του α’ όσο και του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, η τοπική Ιερά Μητρόπολη Δράμας, καθώς αντίστοιχες εντάξεις έργων όχι μόνο δεν έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά ούτε καν υπάρχει κάποιος σχετικός σχεδιασμός για το άμεσο μέλλον.

Η εφημερίδα «Εργασία… συν» ξεκινά σχετική έρευνα για συλλογή στοιχείων και από άλλες Περιφέρειες της χώρας και εφόσον χρειαστεί θα επανέλθει με νεότερα δημοσιεύματα.

Προς το παρόν, ως τροφή για σκέψη και προβληματισμό, δημοσιεύει την ευχαριστήρια ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία ήταν η εξής:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με αισθήματα ευγνωμοσύνης ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλία Κυρμανίδη, τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και όλους ανεξαιρέτως τους Περιφερειακούς Συμβούλους, διότι με κατά πλειοψηφία απόφαση της 6ης τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της 16ης Ιουλίου 2020, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, και κατόπιν ενεργειών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, αποφασίστηκε η ένταξη:

  1. Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας του έργου «Ανέγερση Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού. Κέντρο έρευνας, εκπαίδευσης, τεκμηρίωσης και ψηφιακής διαχείρισης εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος» προϋπολογισμού 2.450.000 € και
  2. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα Φθιώτιδας του έργου «Κατασκευή νέας περίφραξης στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Λαμίας» προϋπολογισμού 70.000 €.

Να σημειωθεί σε ό,τι αφορά στο πρώτο και εμβληματικό έργο, το ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, το οποίο ήταν όραμα και του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου, με ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών και μέσα στο πραγματικά ελάχιστο χρονικό διάστημα των λίγων, μόλις εννέα, μηνών, όπου διαποιμαίνει την Μητρόπολη Φθιώτιδος, με πόρους που εξασφάλισε με μέριμνά του, με ιδίους δηλαδή πόρους, εκπονήθηκαν όλες οι μελέτες, αρχιτεκτονική, μουσειολογική και ηλεκτρομηχανολογική, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και έχουν ετοιμαστεί και τα τεύχη δημοπράτησης και κατατέθηκε πλήρης φάκελος με τεχνική έκθεση, αναλυτικό προϋπολογισμό και όλα τα σχετικά στοιχεία με αποτέλεσμα να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδος με τον χαρακτηρισμό μάλιστα ως «υπερώριμο» έργο.

Το νέο αυτό μεγάλο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως θα ανεγερθεί σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί στην Μητρόπολη από τον Δήμο Λαμιέων ακριβώς απέναντι από το Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Νέα Άμπλιανη Λαμίας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Συμεών παρακολουθούσε διαδικτυακά την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μόλις έγινε η ψήφιση και έγκριση της πρότασης της Μητροπόλεως παρενέβη μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας στην συζήτηση και ευχαρίστησε τόσο τον κ. Περιφερειάρχη όσο και όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου τονίζοντας χαρακτηριστικά «ότι σήμερα εγκρίθηκε ένα σπουδαίο έργο για τον λαό και τον πολιτισμό της Φθιώτιδος και όλης της Στερεάς Ελλάδας. Ένα έργο με αναπτυξιακό πρόσημο. Οι άνθρωποι ερχόμαστε και παρερχόμαστε, η πολιτιστική κληρονομιά όμως αυτού του τόπου πρέπει και να μείνει και να αξιοποιηθεί».

Όσο δε για την Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, να σημειωθεί ότι με ενέργειες του Σεβασμιωτάτου και της Διεύθυνσης του σχολείου την φετινή χρονιά αυξήθηκε και η επιχορήγηση της Σχολής από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο ποσό των 30.000 € προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις σε βασικές εγκαταστάσεις και υποδομές του σχολείου.