Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ «ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ»
- Θα δημιουργηθούν εκθεσιακός χώρος με συλλογή φωτογραφικών μηχανών (μοναδικός στην Ελλάδα), χώροι για άλλες περιοδικές εκθέσεις, χώρος χειμερινών προβολών/ομιλιών και εργαστήριο φωτογραφίας
- Πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» για δημιουργία ψηφιακού αρχείου με φωτογραφικά τεκμήρια από το Νομό Δράμας
- Βραβεία ΚΥΚΛΩΨ 2019: Επιστήμονας της χρονιάς ο Μ. Μορφακίδης – Φυλακτός, Αγρότης / Κτηνοτρόφος της χρονιάς ο Β. Μελενεκλής, Φωτογράφος της χρονιάς ο Ν. Πέτρου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πραγματοποιήθηκε από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΥΚΛΩΨ», το απόγευμα της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου 2019, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «HYDRAMA GRAND HOTEL», η ετήσια εκδήλωση απονομής των Βραβείων ΚΥΚΛΩΨ για τον Επιστήμονα, τον Αγρότη / Κτηνοτρόφο και τον Φωτογράφο του 2019, καθώς και των διακρίσεων του φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα «Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Δράμας». Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη εκδήλωση, ενώ στόχος των διοργανωτών είναι καταστεί θεσμός.
Παρουσιαστής, όπως και πέρσι, ήταν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Γιάννης Ξανθούλης, ο οποίος με γλαφυρότητα και χιούμορ κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Όπως επεσήμανε, πέρυσι η θεματική της εκδήλωσης κινήθηκε γύρω από την ιστορία της Καπναποθήκης Αναστασιάδης και του Μαρμάρινου Σπιτιού στην Αγία Βαρβάρα, για το οποίο «υπάρχει μια τεράστια μυθολογία» και το οποίο «το ξαναείδαμε περήφανο όσο υπήρχε κάποτε».
Σκοπός της ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» είναι η μετατροπή του συγκεκριμένου εμβληματικού κτηρίου σε πολιτιστικό χώρο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα φιλοξενήσει συλλογή με φωτογραφικές μηχανές του εμπνευστή και ιδρυτή της «ΚΥΚΛΩΨ» κ. Άρη Θεοδωρίδη, ενώ περιοδικά θα φιλοξενούνται και άλλες εκθέσεις.
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Ξανθούλης μίλησε για το χθες και το σήμερα της Δράμας χρησιμοποιώντας μάλιστα φράσεις από σχετικό κείμενο, γραμμένο περίπου πριν από 4 αιώνες, του περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή. «Τη βρίσκω ιδιαίτερη σε όλα της» υπογράμμισε ο κ. Ξανθούλης και στάθηκε στο εξαιρετικό φαγητό της, στους ανθρώπους της, στα κρασιά της, στην αυτονομία της, στους πνευματικούς της ανθρώπους, αλλά και στον αθλητισμό της, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη, η οποία «δικαίως βρίσκεται πάνω-πάνω στις τρέχουσες προτεραιότητες».
Οι ομιλίες της φετινής εκδήλωσης είχαν αναφορές στον ιστορικό χαρακτήρα του Μαρμάρινου Σπιτιού και στη σχέση του με τη Δράμα, ενώ δόθηκε μεγάλη στις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, έτσι ώστε το κτήριο να καταστεί εκ νέου λειτουργικό και να φιλοξενήσει εκθεσιακούς χώρους και τα γραφεία της ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ». Η συλλογή των φωτογραφικών μηχανών, με τις οποίες θα παρουσιάζεται η εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών στο διάβα του χρόνου, θα φιλοξενηθούν στο ισόγειο της κατοικίας και στον όροφο της καπναποθήκης, ενώ θα υπάρχουν ακόμη χώροι για φιλοξενία άλλων περιοδικών εκθέσεων, χώρος χειμερινών προβολών και ομιλιών, καθώς και εργαστήριο φωτογραφίας. Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, «η έκθεση και γενικότερα το σύνολο των επιλογών και των δραστηριοτήτων θα έχει σκοπό να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση για το αντικείμενο των φωτογραφικών μηχανών και θα είναι προσανατολισμένη προς τη νέα γενιά». Μάλιστα, τονίστηκε πως η έκθεση των φωτογραφικών μηχανών θα είναι μοναδική στην ελλαδικό χώρο. Βέβαια, όπως είπε ο κ. Ξανθούλης, οι εργασίες αποκατάστασης του Μαρμάρινου Σπιτιού αναμένουν να λάβουν το πράσινο φως μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ξεκινήσουν.
Στο κοινό μίλησαν μέλη της ομάδας μελέτης του έργου αποκατάστασης της Καπναποθήκης Αναστασιάδη και του Μαρμάρινου Σπιτιού της Αγίας Βαρβάρας και συγκεκριμένα η Αρχιτέκτονας Μηχανικός κ. Μαρία Μαγνήσαλη, οι Πολιτικοί Μηχανικοί κ.κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος και Βασίλης Κασίμης και η εξειδικευμένη συντηρήτρια κ. Ιωάννα Δογάνη.
Τα ετήσια βραβεία ΚΥΚΛΩΨ για το 2019
Μετά την παρουσίαση στοιχείων για το Μαρμάρινο Σπίτι στην Αγία Βαρβάρα, ακολούθησε η απονομή των βραβείων ΚΥΚΛΩΨ για το 2019.
Ως Επιστήμονας της χρονιάς βραβεύτηκε ο Καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας κ. Μόσχος Μορφακίδης – Φυλακτός, για τη στήριξη και η προώθηση των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών στον ισπανόφωνο κόσμο και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Ο ίδιος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ευρύ επιστημονικό προσωπικό με καταγωγή από τη Δράμα, καθώς και στις δράσεις που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, αλλά και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας, στο οποίο είναι Διευθυντής. Φυσικά, ο κ. Μορφακίδης – Φυλακτός στάθηκε ιδιαίτερα στο Θερινό Πρόγραμμα Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, το οποίο υλοποιείται στη Δράμα, «φέρνοντας στην πόλη διεθνή χαρακτήρα».
Ως Αγρότης / Κτηνοτρόφος της χρονιάς βραβεύτηκε ο κ. Βασίλης Μελενεκλής, Πρόεδρος και εμπνευστής του αγροκτηνοτροφικού βιομηχανικού συνεταιρισμού Προσοτσάνης «Μενοίκιο», ο οποίος παράγει υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα, αποτελώντας ένα πρότυπο σχήμα παραγωγής. Ο κ. Μελενεκλής ανέφερε μάλιστα πως πλέον «είμαστε στην ευχάριστη θέση να μας μιμούνται κάποιες πολύ μεγαλύτερες εταιρείες», ενώ ευχαρίστησε το δραμινό κοινό, «που ήταν οι πρώτοι καταναλωτές μας». Ο κ. Μελενεκλής αναφέρθηκε στην πορεία της επιχείρησής του, στις δυσκολίες που αντιμετώπισε, καθώς ξεκίνησε εν μέσω κρίσης, και στη δυναμική που ανέπτυξε, φτάνοντας στο σημείο τον προσεχή Οκτώβριο να ετοιμάζεται να εισέλθει και στην αγορά της Αθήνας.
Ως Φωτογράφος της χρονιάς βραβεύτηκε ο κ. Νίκος Πέτρου, οδοντογιατρός, φωτογράφος φύσης – συγγραφέας θεμάτων περιβάλλοντος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Φύσης από το 2009. Ο κ. Πέτρου, ο οποίος συμμετείχε στο λεύκωμα «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της», βραβεύτηκε «τόσο για την πολύχρονη προσφορά του στην ανάδειξη της δραμινής φύσης όσο και για το σύνολο του έργου του». Στην ομιλία του ο κ. Πέτρου αναφέρθηκε εν συντομία στη σχέση του με τη φωτογραφία. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, ξεχώρισε για λήψη φωτογραφιών την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, «διότι η φύση είναι πιο συναρπαστική εδώ απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, με τα απέραντα δάση, τα μεγάλα ποτάμια, τις λίμνες, τους υγρότοπους». Ο κ. Πέτρου σημείωσε ότι τακτική επαφή με τη Δράμα απέκτησε «πριν από 15 χρόνια περίπου όταν γνώρισα τον φωτογράφο Κώστα Βιδάκη, τον άνθρωπο που ξέρει τη δραμινή φύση περισσότερο από όποιον άλλο».
Η απονομή των διακρίσεων του φωτογραφικού διαγωνισμού
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν οι τιμητικές διακρίσεις του φωτογραφικού διαγωνισμού της ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» με θέμα «Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Δράμας». Το 1ο βραβείο έλαβε ο κ. Νικόλαος Καραμπετάκης, το 2ο βραβείο ο κ. Ιορδάνης Σταμπουλάκης και το 3ο βραβείο ο κ. Βασίλειος Κοντσιώτης.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε και το θέμα του τρίτου φωτογραφικού διαγωνισμού, το οποίο είναι «Τα νερά της Αγίας Βαρβάρας». Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του πρώτου φωτογραφικού διαγωνισμού ήταν «Το Μαρμάρινο Σπίτι και η Καπναποθήκη Αναστασιάδη στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας Δράμας».
Τιμητικές βραβεύσεις
Στη φετινή εκδήλωση δόθηκαν βραβεία και σε 4 ανθρώπους, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη Δράμα και συνεργάζονται με την ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» και τον εμπνευστή και ιδρυτή της κ. Άρη Θεοδωρίδη. Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν ο συγγραφέας – δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκδήλωσης κ. Γιάννης Ξανθούλης, η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου «Μπενάκη» κ. Ειρήνη Γερουλάνου, ο προσωπικός φίλος του κ. Θεοδωρίδη κ. Γιάννης Αναστασόπουλος και ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Μεγάλων Δωρεών Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κ. Γιάννης Ζερβάκης.
Ψηφιακό αρχείο με φωτογραφικά τεκμήρια
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν και λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» για τη δημιουργία ψηφιακού αρχείου με φωτογραφικά τεκμήρια από τη Δράμα και την περιοχή της. Όπως ειπώθηκε, η ιδέα προέκυψε μετά την παρουσίαση του λευκώματος «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της» και της ομότιτλης έκθεσης τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μουσείο «Μπενάκη» στην Αθήνα, όταν και διάφοροι παριστάμενοι ανέφεραν στον κ. Θεοδωρίδη ότι διαθέτουν αρχειακό φωτογραφικό υλικό από τη Δράμα και τους ανθρώπους της.
Ήδη έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά περισσότερα από 1.250 φωτογραφικά θέματα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται οικογενειακά πορτρέτα, νυφικές φωτογραφίες, στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή, από κοινωνικές εκδηλώσεις κ.α. Μετά τη ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και την ταξινόμηση του φωτογραφικού υλικού, αυτό επιστρέφεται στους κατόχους του.
Σκοπός είναι το υλικό που θα συγκεντρωθεί να είναι διαθέσιμο στους μελετητές όταν καλύψει ένα ικανοποιητικό θεματικό εύρος, ενώ υπάρχει και πρόθεση για έκδοση λευκώματος με φωτογραφικές αναφορές και σχόλια στη νεότερη ιστορία της Δράμας.