ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες δήλωναν πως το να μιλά κάποιος σύντομα και περιεκτικά, με λιτότητα και ουσία, χωρίς περιττά στοιχεία είναι φιλοσοφική στάση. Το ρητό «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» αποδίδεται σε έναν από τους 7 σοφούς, τον Χείλωνα τον Λακεδαιμόνιο.

Ο δε λαός μας λέει: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχια», ειδικά όταν δεν έχει κάτι αξιόλογο να πεις. Διότι ο φλύαρος λόγος μπορεί να δείχνει εντυπωσιασμό και να κουράζει το ακροατήριο.

Κατανοητοί γινόμαστε, όταν κάνουμε μια ομιλία σε μικρό ή μεγάλο και κάθε τάξεως ακροατήριο, λέγοντας λίγα λόγια, χωρίς υπερβολές, χωρίς πολλές κόλλες, χωρίς παραπλανητικά λόγια.

Βέβαια όταν γράφουμε βιβλίο ή σε εφημερίδα προβαίνουμε σε κάθε λεπτομέρειες, για την πλήρη ενημέρωση του αναγνώστη.

Σημαντικό το «λακωνίζειν» στις μέρες μας, αφού ο μέσος άνθρωπος βομβαρδίζεται καθημερινά από χιλιάδες άχρηστες πληροφορίες, που μετατρέπουν τον λαό σε μια άβουλη μάζα για να πραγματοποιηθούν έτσι τα σκοτεινά σχέδια των αφεντικών τους… για να υποδουλώσουν πνευματικά τον Έλληνα και πληρώνονται πολύ για αυτό (ιστολόγιο 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου).

Οπότε σε εκδηλώσεις μας στην πόλη μας, στον Νομό μας, οι ομιλούντες που «παλαμαριάζουν» τα μικρόφωνα και μπαίνουν μπροστά στις κάμερες, με επίδειξη, να προσπαθούν με λίγα λόγια να εξηγήσουν αυτά… που άλλωστε λένε είναι τα ίδια κάθε χρόνο και προβάλλονται με αυτόν τον τρόπο. Ας μη μας κουράζουν. Μετράει τι προσφέρει κάποιος με έργα και όχι ανώφελα λόγια εντυπωσιασμού που τα περισσότερα είναι ψευδή, ανακριβή, με δημιουργία αποπροσανατολισμού, με στόχο να πείσουν τον ακροατή για δικό τους όφελος, όχι του ακροατή ή του συνόλου. Άσε που κάποιοι δεν πρέπει ούτε καν να έχουν δημόσιο λόγο (δεν τους αξίζει). Ας σκεφτούμε λοιπόν να τους απομακρύνουμε από κοντά μας.

Και επειδή οι μέρες το επιβάλλουν γράφω λόγια του δημοσιογράφου Β. Ραφαηλίδη. …Ήταν τέτοιο το μένος των μοναρχοφασιστών που είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που γιορτάζουμε (28η Οκτωβρίου) την έναρξη και όχι τη λήξη του πολέμου. Και όλα αυτά μη τυχόν και ταυτιστεί με την Εθνική Αντίσταση και τους κομμουνιστές που είναι οι βασικοί αιμοδότες και καθοδηγητές της.