ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Πρ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας

 

 

Το βαρύτερο και καλύτερο βιογραφικό της χώρας πήγε στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τραμπ. Μερικές παρατηρήσεις για το πόσο επικίνδυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης και πόσο εξωφρενικά ανίκανος για την διακυβέρνηση της χώρας.

α) Η πιο άκυρη συγκυρία για την επίσκεψη ήταν αυτή η χρονική στιγμή. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου με το Ιράν μετά την εν ψυχρώ δολοφονία κυβερνητικού στελέχους τους από τις στρατιωτικές δυνάμεις των αμερικανών. Κι όμως ο Πρωθυπουργός μας επέμεινε να πάει τώρα στην Αμερική. Συναίσθηση της πραγματικότητας μηδέν.

β) Πριν την συνάντηση με τον Τραμπ ο Πρωθυπουργός τα δίνει όλα. Η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, στέκεται στο πλευρό του Τραμπ για την δολοφονία που διέπραξαν οι αμερικανικές δυνάμεις κι αν θέλετε πατήστε μας και στην εξώπορτα για να δείτε πόσο καλό χαλάκι είμαστε. Ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης που δηλώνει ανοιχτά και ξεκάθαρα τη στήριξή του σε μια πράξη που καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου την στιγμή που ακόμα και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του Τραμπ δεν λένε κουβέντα.

γ) Στην καθιερωμένη συνάντηση πριν την έναρξη των διμερών συνομιλιών ο Πρωθυπουργός της χώρας μας υποδύεται την πολυθρόνα και επί 20 λεπτά απλά ακούει τον Τραμπ να κάνει δηλώσεις για τα πάντα εκτός από την Ελλάδα. Στην προσβολή αυτή ο δικός μας απαντά ότι θέλουμε να συμμετέχουμε στα F35 όταν με δυσκολία μπορούμε να αγοράσουμε ιμάντες για αλεξίπτωτα.

δ) Καμία δέσμευση, καμία δήλωση στήριξης από τον Τραμπ προς την Ελλάδα κι επίσης το εξαιρετικά πρωτοφανές μετά τη λήξη της συνάντησης δεν υπάρχουν δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού.

ε) Ο ίδιος ο Τραμπ δηλώνει πως ο Ερντογάν είναι φίλος του και τα προβλήματα της Τουρκίας τα συζητά με τον φίλο του.

Για ακόμα μία φορά η ανεπάρκεια ενός ανθρώπου που βρέθηκε να είναι Πρωθυπουργός της Ελλάδας πιάνει κόκκινο.

Αλλά για να μην μείνουμε δυσαρεστημένοι με την επίσκεψη να πούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε τη βόλτα του στο Μαϊάμι, είδε την εκεί ομογένεια, πήγε σε αγώνα μπάσκετ και κουβάλησε το μισό υπουργικό συμβούλιο μαζί του χωρίς να μάθουμε ποτέ τα αποτελέσματα των συναντήσεων των υπολοίπων επιτυχημένων που έκαναν ταξιδάκι αναψυχής στις ΗΠΑ.

Κι επειδή θα ήταν εντελώς ανέκδοτο να βγάλουν πάλι τον φυσιογνωμιστή για να μας πείσει πόσο ευθυτενής και στιβαρός είναι ο Πρωθυπουργός, μάθαμε για τη στρατηγική του μιρορινγκ που ακολούθησε ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Τραμπ. Αυτή η στρατηγική συνίσταται στην υιοθέτηση των κινήσεων και των εκφράσεων του συνομιλητή σου για να δείξεις πόσο υποτελής είσαι. Το κάνουν με μεγάλη επιτυχία και οι μαϊμούδες αλλά αυτή δεν είναι καλή αντιστοίχιση για το πρόσωπο του Μητσοτάκη με το βαρύτερο βιογραφικό.

Τι ζούμε! Και δυστυχώς τι θα ζήσουμε!

Να δούμε και τι αξιολόγηση κάνουν τα φιλικά, προς την Κυβέρνηση, Μ.Μ.Ε. Μετάφραση της παραπάνω πρότασης, να δούμε τι non paper έστειλε η Ν.Δ. στις εφημερίδες και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες.

1) «Οι Μαρέβα Μητσοτάκη και Μελάνια Τραμπ επέλεξαν αμφότερες jumpsuit σε διαφορετικές αποχρώσεις, στιλ και χρώμα, κλέβοντας τις εντυπώσεις».

2) «Πήραμε αυτό που μπορούσαμε να πάρουμε» είπε κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος μετά τις συνομιλίες Μητσοτάκη-Τραμπ.

3) Την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά και τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικές ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

4) Για περίπου 20 λεπτά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους εκπροσώπους των αμερικανικών ΜΜΕ, ερωτήσεις που ασφαλώς και δεν είχαν σε τίποτα να κάνουν με τα αμιγώς ελληνικά ενδιαφέροντα. Ήταν κάτι που δεν αιφνιδίασε την ελληνική αποστολή, μια και η συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη ήταν η πρώτη ευκαιρία που είχε ο κ. Τραμπ να απευθυνθεί μέσω των τηλεοπτικών καμερών στην αμερικανική κοινή γνώμη, μετά το θάνατο του Σουλειμανί.

Αυτά τα ολίγα από τα non paper της ΝΔ που τα αναδημοσιεύουν αυτολεξεί οι, κατά δήλωσή τους, δημοσιογράφοι.

Το πόσο χάλια πήγε όμως αυτή η επίσκεψη-φιάσκο το καταλαβαίνουμε από τις, κατά δήλωση τους, ενημερωτικές ιστοσελίδες της δεξιάς που είχαν το θέμα 38475740ο ως είδηση παραχωμένη στα ενδότερα της ενημέρωσης τους.

Μετά από αυτό συντάσσομαι κι εγώ με το αίτημα που κατατέθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά όμως δεν έγινε δεκτό. Καλύτερα να στέλναμε φίκο στην επίσκεψη!