Basic RGB

Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας εκδίδει για το έτος 2023 και για 12η χρονιά ημερολόγιο τοίχου, που το αφιερώνει στα «θρησκευτικά μνημεία του τόπου μας».

Στην περιοχή μας σώζονται πολλές μεταβυζαντινές εκκλησίες που χρονολογούνται από το 1815 και ύστερα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, επίσης διασώζονται αρχιτεκτονικά μέλη και παλαιότερων κτισμάτων από τον 5ο αιώνα. Ως μνημεία αποτελούν έκφραση των ιστορικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, που αποτελούν σημαντικές μαρτυρίες για τη νεότερη ιστορία μας, την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, ζωγραφική και ξυλογλυπτική τέχνη. Ομοίως και πολλά σημαίνοντα προσκυνήματα, σπήλαια, αρχαιολογικοί και εκκλησιαστικοί τόποι, που διαδραμάτισαν και συνέβαλαν το καθένα ξεχωριστά στην προστασία της πίστης, το σεβασμό του περιβάλλοντος αλλά και τη μεγάλη ιστορία που μας συνδέει αδιάλειπτα ως συνέχεια από το απώτατο παρελθόν έως τις ημέρες μας με την Ελλάδα, την Ορθόδοξη πίστη και λατρεία.

Γεγονότα και εξελίξεις του παρελθόντος διαμορφώνουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν οι άνθρωποι. Το παρελθόν δεν καθορίζει το μέλλον, αλλά δημιουργεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα υπό το βάρος της μακραίωνης παράδοσης και κληρονομιάς μας. Αν λοιπόν μας ενδιαφέρει η συνέχεια του τόπου μας ως συλλογική ευθύνη των κοινοτήτων, ως σημείο αναφοράς, με τους συμβολισμούς και τα μηνύματα της κληρονομιάς μας με την όποια πολιτιστική ακτινοβολία και τον μνημειακό της πλούτο· δηλαδή η φροντίδα των πόρων μας, τότε οφείλουμε να δημιουργήσουμε και να τους καταστήσουμε πόλους.

Οι πόροι αυτοί ως μνημεία συνιστούν «κεφάλαιο», όχι μόνο χάρη στις υλικές και άυλες αξίες που ενσωματώνουν, αλλά και λόγω της ευρύτερης αναπτυξιακής τους διάστασης. Συνεπώς δύνανται τα θρησκευτικά αυτά μνημεία να αποτελέσουν πόλους έλξης, τουρισμού και ανάλογης επισκεψιμότητας, εφόσον βέβαια προβληθούν σωστά σε συνδυασμό και με άλλα αξιοθέατα της περιοχής μας,

Η ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων του τόπου μας αλληλοτροφοδοτεί τις κοιτίδες μας, με τη λελογισμένη χρήση από τους διαχειριστές των πόρων τους, οι οποίοι αποτελούν πηγές ιστορικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών στοιχείων, καθώς αναζητούν τις απαραίτητες ερμηνείες ύστερα από έρευνα και παρατήρηση.

Οφείλουμε να διαχειριστούμε με σωφροσύνη τους πόρους μας καθόσον υπάρχει ενδεχόμενο η αδέξια διαχείριση να δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από την ίδια την προσπάθεια ύπαρξης, συνέχισης και ανάδειξής τους.

Υφέρπει λοιπόν ένα τεράστιο πρόβλημα και πηγάζει μια αδήριτη ανάγκη για την υλική και άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά· δηλαδή η προστασία, η συντήρηση, η ανάδειξη και η διαχείριση εν γένει του πολιτιστικού μας αποθέματος ως πόρους της, που οφείλουμε να τους καταστήσουμε διαρκείς και ωραίους πόλους.

Τα μεγαλουργήματα του λαού μας!

Με αυτόν τον τρόπο επιλέξαμε να σας ευχηθούμε και φέτος Χρόνια Πολλά. Σας ευχόμαστε ολόψυχα το 2023 να σας χαρίσει υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα.

Το ημερολόγιο μπορείτε να το αναζητήσετε στους Πολιτιστικούς Συλλόγους Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων.

 

O Πρόεδρος

Παπουτσής Ιωάννης