ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η «2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΝ» ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, από το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, με τη σύμπραξη της ΔΕΚΠΟΤΑ, η «2η Συνάντηση Λογοτεχνικών Αναγνώσεων». Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης.

Σε αυτή την ομαδική λογοτεχνική συνάντηση συμμετείχαν 21 λογοτέχνες, ποιητές και πεζογράφοι, από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, εκ των οποίων 12 από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες και Βέροια και 9 από τη Δράμα. Συγκεκριμένα στη «2η Συνάντηση Λογοτεχνικών Αναγνώσεων» συμμετείχαν οι Ιωάννα Αθανασιάδου (Δράμα), Διαμαντής Αξιώτης (Καβάλα), Αλέξανδρος Αραμπατζής (Δράμα), Χρήστος Βασματζίδης (Αλεξανδρούπολη), Βασίλης Δασκαλάκης (Βέροια), Πάνος Ιωαννίδης (Δράμα), Κώστας Καβανόζης (Ξάνθη), Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη (Σέρρες), Γιώργος Κασαπίδης (Δράμα), Σπύρος Κιοσσές (Κομοτηνή), Μουράτης Κοροσιάδης (Δράμα), Πολύνα Γ. Μπανά (Δράμα), Δημήτρης Γ.Παπαστεργίου (Βέροια), Παύλος Παρασκευαϊδης (Σέρρες), Χρήστος Σπυρόπουλος (Δράμα), Κυριάκος Συφιλτζόγλου (Δράμα), Γεωργία Τριανταφυλλίδου (Καβάλα), Βίκυ Τσελεπίδου (Ξάνθη), Βασίλης Τσιαμπούσης (Δράμα), Χρήστος Χαρτοματσίδης (Κομοτηνή), και Ιγνάτης Χουβαρδάς (Κομοτηνή).

Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας κ. Πολύνα Μπανά η εκδήλωση ήταν «έξω από τα καθιερωμένα» και «από άποψη μεγέθους» και «από άποψη λογοτεχνικής σημασίας». Η κ. Μπανά επεσήμανε τρία ιδιαίτερα στοιχεία για τη συγκεκριμένη εκδήλωση: «Ένα, ότι είναι πρώτη φορά που στη Δράμα διοργανώνεται μία τόσο μεγάλου μεγέθους –μιλώ στενά αριθμητικά, ποσοτικά- λογοτεχνική εκδήλωση, με 21 συνολικά συμμετέχοντες. Το δεύτερο που αξίζει μνείας και επισημάνσεως είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους λογοτέχνες, τους φιλοξενούμενους, έρχονται για πρώτη φορά στη Δράμα. Επισκέπτονται με τη λογοτεχνική τους ιδιότητα πρώτη φορά την πόλη μας για να μιλήσουν και να παρουσιάσουν το έργο τους. Άρα είναι εξαιρετική ευκαιρία, η πρώτη ευκαιρία που έχουμε εμείς οι Δραμινοί να τους ακούσουμε και να τους γνωρίσουμε από κοντά, γιατί το ίδιο το έργο τους το γνωρίζουμε, είναι γνωστό και εκτιμητέο κιόλας. Είναι σημαντικές οι συμμετοχές στην εκδήλωση. Και το τρίτο είναι –και λειτουργεί παράλληλα με τα άλλα- ότι είναι ευκαιρία και οι συμμετέχοντες λογοτέχνες μεταξύ μας να γνωριστούμε καλύτερα και να συμπράξουμε στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις περί της λογοτεχνίας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι 21 λογοτέχνες διάβασαν αντιπροσωπευτικά, επιλεγμένα από τους ίδιους, αποσπάσματα από το έργο τους και στη συνέχεια συνομίλησαν με το κοινό και μεταξύ τους, ανταλλάσοντας ιδέες, απόψεις και σκέψεις αναφορικά με το έργο τους και γενικότερα σχετικά με τη λογοτεχνία. Μιλώντας για τους 21 λογοτέχνες που συμμετείχαν στη συνάντηση η κ. Μπανά τόνισε ότι «είναι άνθρωποι που επέλεξαν να ζουν, να διαβιώνουν, να δραστηριοποιούνται και να δημιουργούν κυρίως ως λογοτέχνες στην περιφέρεια. Και εν προκειμένω στην περιφέρεια της Β. Ελλάδας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο του 2015 ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας είχε διοργανώσει την ομαδική λογοτεχνική εκδήλωση με τίτλο «Συνάντηση Λογοτεχνικών Αναγνώσεων» και με τη συμμετοχή 20 λογοτεχνών από τη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα. «Αυτή της κλίμακας η λογοτεχνική ομαδική συνάντηση έγινε για πρώτη φορά, το Νοέμβριο του 2015, πάντα από το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Ήταν η πρώτη συνάντηση Λογοτεχνικών Αναγνώσεων με 20 τότε λογοτέχνες, πλην όμως τότε ήταν αποκλειστικά Δραμινοί και Θεσσαλονικείς. Αυτή τη φορά κινηθήκαμε ευρύτερα και καλύψαμε όλη την περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας. Η λογική είναι ίδια. Όπως και στην πρώτη συνάντηση Λογοτεχνικών Αναγνώσεων» ανέφερε η κ. Μπανά.

Μάλιστα υπάρχει σχεδιασμός και για την «3η Συνάντηση Λογοτεχνικών Συναντήσεων», με την Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας να επισημαίνει: «Την επόμενη άνοιξη θα συνεχίσει ο Σύλλογος με την τρίτη κατά σειρά. Κι αυτό γιατί οι ίδιοι οι συμμετέχοντες μας ενθαρρύνουν με την άμεση ανταπόκριση τους στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Σύλλογος. Όλοι ανταποκρίθηκαν θετικά αμέσως και ασμένως. Και θέλω να τους ευχαριστήσω και δημοσίως».