ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Συνεχίζω να ανατρέχω σε δημοσιεύματα, σχόλια, πληροφορίες για τις πολιτικές οικογένειες που είναι στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας για πάνω από 80 έτη. Έτσι μαθαίνουμε ότι δεν ξέρουμε για αυτές ή ξαναθυμόμαστε αυτά που γνωρίζαμε. Η αριστεία, η οικογενειοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις πάνε μαζί (εφημ. Θράκη – Γνώμη). Η Αγία Ελληνική Οικογενειοκρατία (Λόγιος Ερμής).

Τέταρτη λοιπόν Οικογένεια: Κεφαλογιαννέικο.

Παλιό «τζάκι» από το Ρέθυμνο, ενεργό πολιτικά από το 1856! Οι Κεφαλογιάννηδες εισέρχονται και εξέρχονται σε σειρά Κυβερνήσεων.

Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ο Πατριάρχης. 1946. Ηράκλειο Κρήτης, εισήλθε στην πολιτική χωρίς να εκλεγεί. 1950. Εξελέγη και από τότε συνεχώς έως το 1989. Εκτός από Βουλευτής, διετέλεσε και Υπουργός. Πέθανε το 2003 σε ηλικία 89 ετών.

Γιάννης Κεφαλογιάννης (1932-2011). Ο εξάδελφος. 1958. Βουλευτής με ΕΡΕ στο Ρέθυμνο. Από τότε (και από το 1974 με τη Ν.Δ.) συνεχώς έως το 2004. Διετέλεσε Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Εσωτερικών, Υπουργός Δημ. Τάξης, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Υπουργός Τουρισμού, Επικρατείας. Παντρεμένος με την κόρη του Παύλου Βαρδινογιάννη. 2008. Έχει καταδίκη 12 μηνών με αναστολή και για αυτό παύθηκε από τα καθήκοντά του ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Μετά από αιτήσεις του η ποινή του έγινε αμετάκλητη. Κόρη του η Όλγα.

Μανώλης Κεφαλογιάννης. Γενν. το 1959 με 3 παιδιά, ανιψιός του Μανώλη και του Γιάννη. Πολιτικός με τη Ν.Δ. από το 1990 έως το 2007. Διετέλεσε: Υπουργός Εμπορίου και Ναυτιλίας, ενώ υπάρχει βούλευμα εναντίον του, αλλά χωρίς δίκη και παραμένει η δικογραφία στη Βουλή ώσπου τα αδικήματα να παραγραφούν. Καταγγελία από πλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος διότι άνθρωπός του αμειβόταν με τρεις μισθούς α) ως συνταξιούχος τοπογράφος, β) ως Διευθυντής του Γραφείου του, χωρίς πρόσληψη φυσικά, γ) ως τεχνικός σύμβουλος ΟΛΠ (πληρ. Hot Doc, τευχ. 30). Το 2012 δεν εξελέγη Βουλευτής, ευνόητο, αλλά το 2014 τοποθετήθηκε από τον Σαμαρά επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις Ευρωεκλογές και εξελέγη, γεγονός που εμφανώς αποδεικνύει ότι οι ικανοί και οι Κεφαλογιάννηδες δε πάνε ποτέ χαμένοι…

Όλγα Κεφαλογιάννη. Κόρη του Γιάννη, ανιψιά του Μανώλη, εγγονή του Π. Βαρδινογιάννη και ξαδέλφη του Βουλευτή Μανώλη στο Ηράκλειο. Το 2007 Βουλευτής με Ν.Δ. και με 39 ψήφους διαφορά από τον δεύτερο Κ. Σχοινά, που την κατηγόρησε για νοθεία με τα περιβόητα «ατσαλάκωτα» ψηφοδέλτια και με το σύνθημα «κάτω οι Πάτρωνες». Το 2009 είναι Τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης με Ν.Δ.. Το 2012 έκανε τουριστικές καμπάνιες διαφημίζοντας τις όμορφες ακρογιαλιές της Αυστραλίας (Λόγιος Ερμής).

Όλοι εμείς λοιπόν θέλουμε σωστούς πολιτικούς που να υπηρετούν τη χώρα μας, χωρίς αυτοσκοπό ως επάγγελμα την πολιτική με παρανομία και πολλά κέρδη.