Η κ. Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, μίλησε κατά τη διάρκεια των εργασιών της επετειακής 102ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Στην αρχή της ομιλίας της η Χαρά Κεφαλίδου αναφέρθηκε στις καταλυτικές αλλαγές που επέβαλε η πανδημία του COVID-19, σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, στην τεράστια επίδραση που είχε στο σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ασφαλώς και στην Γ’ Βάθμια εκπαίδευση. «Οι πανεπιστημιακές σχολές αναγκάστηκαν βίαια και σχετικά πρόχειρα να προσαρμόσουν τη διδασκαλία τους στη ψηφιακή εποχή και να επανασχεδιάσουν τα προγράμματά τους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ η υποστήριξη της επίσημης πολιτείας, πέρα από ανακοινώσεις και διαπιστώσεις, υπήρξε φανερά ελλιπής, αφήνοντας το βάρος υλοποίησης στα ίδια τα πανεπιστήμια».
Η Βουλευτής εστίασε στις αλλαγές στο χρηματοδοτικό σύστημα των πανεπιστημίων που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αβεβαιότητα το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, ιδιαίτερα των περιφερειακών πανεπιστημίων και στις περικοπές των κονδυλίων που έχουν οδηγήσει σε αυξημένα δίδακτρα και κατά συνέπεια σε περιορισμένη πρόσβαση των νέων σε μεταπτυχιακά προγράμματα, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ποιότητα της εκπαίδευσης αλλά και ο αριθμός των νέων που επιλέγει να συνεχίσει τις σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Στη συνέχεια επισήμανε ότι η κυβερνητική επιλογή του τρόπου επιβολής των πολιτικών της οδηγεί σε κατ’ ουσίαν ακύρωση του επιδιωκόμενου σκοπού, αναφέροντας ότι: «Πανεπιστήμιο σημαίνει ελευθερία σκέψης και έκφρασης, νέες ιδέες, νεοτερικότητα, ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, σεβασμός στη διαφορετική επιστημονική άποψη. Υγιές και λειτουργικό σύγχρονο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να οικοδομηθεί με εκπτώσεις στο θεμελιώδες δικαίωμα της ακαδημαϊκής κοινότητας να εκφράζει τις απόψεις της χωρίς πίεση, ώστε να εξασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης και η ανεξαρτησία του ακαδημαϊκού κόσμου».
Για την πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στα πανεπιστήμια η Βουλευτής σχολίασε ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των προκλήσεων της εποχής, υπογραμμίζοντας ότι τίποτα ουσιαστικά δεν έχει προχωρήσει από τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Υπουργείου, κυρίως λόγω έλλειψης διδασκόντων, υποδομών και κονδυλίων, αφού καμία πρόσθετη χρηματοδότηση δεν έχει δοθεί.
Συνοψίζοντας, η Βουλευτής τόνισε ότι: «Παρά τις πολλές ανακοινώσεις και υποσχέσεις, το δημόσιο πανεπιστήμιο παρέμεινε το ίδιο φτωχό δημόσιο πανεπιστήμιο που προσπαθεί, αγωνίζεται και συναγωνίζεται στον διεθνή στίβο, με την υπερπροσπάθεια και τη φιλοτιμία των πανεπιστημιακών να το κρατήσουν όρθιο, ανοιχτό για αυτούς που θέλουν να σπουδάσουν και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Νομίζω πως μπορούμε καλύτερα και το ελληνικό πανεπιστήμιο αξίζει περισσότερα».