Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Α.Μ.Θ. Κ. ΣΙΜΙΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ Α.Μ.Θ. ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

 

  • «Από τους Βουλευτές μας περιμένουμε θέσεις και όχι στείρα άρνηση»

 

Θέση για το θέμα της συνένωσης του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τη δημιουργία του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος παίρνει με γραπτή του ανακοίνωση ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωστής Σιμιτσής.

Συγκεκριμένα ο κ. Σιμιτσής αναφέρει:

Απορίες και αλγεινή εντύπωση προκαλούν στους Καβαλιώτες και τους Δραμινούς όσοι δηλώνουν αντίθετοι με τη ενσωμάτωση του ΤΕΙ Α.Μ.Θ. στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και την ίδρυση ενός μεγάλου φορέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Είναι αντίθετοι με τη διαδικασία, όπως έλεγαν και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής; Ή θεωρούν πως οι Σχολές και τα Τμήματα του ΤΕΙ δεν είναι πανεπιστημιακής περιωπής; -τότε όμως γιατί προτάσσουν τη συνένωση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως καλύτερη λύση;

Το νέο Πανεπιστήμιο έρχεται ως αναγκαία συνέπεια της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, που συνέβη το μακρινό 2001 (Ν. 2916/2001). Επιβεβαιώνει τη φήμη και το κύρος που τα περισσότερα έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ως εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Και επικυρώνει μια μακρόχρονη διαβούλευση που συνέβη σε καθεστώς αυτονομίας και διοικητικής αυτοτέλειας από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων που συνενώνονται.

Η ουσιαστική δουλειά για τους Βουλευτές της εκάστοτε συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης θα πρέπει να έχει αφετηρία το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται. Για να θέσουν από δω και πέρα τα ζητήματα της ουσιαστικής εκπαίδευσης, της υποχρηματοδότησης, της αναιμικής έρευνας, της υπολειτουργίας των Σχολών ελλείψει διδακτικού προσωπικού, της αξιολόγησης προσωπικού και Ιδρυμάτων, του ελέγχου της λειτουργίας των πάσης φύσεως Κολλεγίων, της δυνατότητας των ΑΕΙ να ιδρύουν τμήματα με δίδακτρα για ημεδαπούς και αλλοδαπούς σπουδαστές. Από τους Βουλευτές μας περιμένουμε θέσεις και όχι στείρα άρνηση.

 

Κωστής Σιμιτσής

Υποψήφιος Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ.