ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

 

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Απριλίου 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, το οποίο με τον τρόπο αυτό εισήλθε στη ψηφιακή εποχή. Με συντριπτική συμμετοχή Δημοτικών Συμβούλων (μια δυο απουσίες σε σύνολο 33 μελών) και παρά τα κάποια μικρά προβληματάκια ελέω τεχνολογίας και κάποιων ανοιχτών μικροφώνων που μετέφεραν… παράταιρους ήχους, η συνεδρίαση στέφθηκε με επιτυχία. Μέσω συγκεκριμένης πλατφόρμας έγινε η σύνδεση των Δημοτικών Συμβούλων, ενώ η συνεδρίαση μεταδόθηκε ζωντανά και από το κανάλι του Δήμου Δράμας στο youtube.

Η διαδικασία αυτή ήταν επιβεβλημένη, καθώς η λειτουργία του Δήμου συνεχίζεται και πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο, παρά την ισχύ των μέτρων για αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού. Εξάλλου, η δυνατότητα συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης δόθηκε εγκαίρως από την Κυβέρνηση με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου. Επίσης, μια άλλη εναλλακτική που δόθηκε (και χρησιμοποιήθηκε κι αυτή από το Δήμο Δράμας, αλλά σε κατεπείγουσες περιπτώσεις) ήταν η συνεδρίαση διά περιφοράς.

Η συνολική διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης ήταν περίπου δυόμιση ώρες και συζητηθήκαν συνολικά 25 θέματα (24 τακτικά και 1 έκτακτο), στα περισσότερα εκ των οποίων καταγράφηκε ομοφωνία. Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του σώματος κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ο οποίος συντόνισε τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, ανέφερε πως δεν θα υπάρξουν προημερησίας διάταξης θέματα, ζητώντας την κατανόηση των Δημοτικών Συμβούλων και επισημαίνοντας πως υπάρχουν δυσκολίες λόγω της τηλεδιάσκεψης. Επειδή από πλευράς αντιπολίτευσης αναφέρθηκε πως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, δόθηκε η διέξοδος, μετά από σχετική συνεννόηση, να υπάρξει τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στο Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά τα θέματα της συνεδρίασης, τα περισσότερα εξ αυτών είχαν τυπικό χαρακτήρα και ψηφίστηκαν ομόφωνα. Η μεγαλύτερης έκτασης συζήτηση έγινε σχετικά με την καταβολή εξόδων παράστασης στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Ένα θέμα που ουσιαστικά δεν είχε απτό αντίκρισμα, καθώς, όπως αναφέρθηκε, ο νυν Πρόεδρος κ. Γιώργος Δεμερτζής έχει παραιτηθεί από αυτό το δικαίωμα. Περισσότερο η συζήτηση έγινε για το πολιτικό υπόβαθρο πίσω από αυτή την απόφαση και εκφράστηκαν διάφορες απόψεις επ’ αυτού, για το αν δηλαδή οι Πρόεδροι νομικών πρόσωπων ή δημοτικών επιχειρήσεων πρέπει να λαμβάνουν έξοδα παράστασης ή όχι. Η κυρίαρχη τάση πάντως ήταν ότι καλώς δίνεται αυτό το ποσό. Συζήτηση έγινε και για την καταβολή εξόδων παράστασης στον Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φ.Τ.Μ.Μ. κ. Φώτη Νικολαΐδη, ο οποίος ανέφερε πως, παρά την κατά πλειοψηφία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο ίδιος παραιτήθηκε από αυτό το δικαίωμα. Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την καταβολή εξόδων παράστασης μόνο για τον Πρόεδρο και όχι για τον Αντιπρόεδρο.

Ένα άλλο θέμα που κατέβαλε μεγάλο χρόνο συζήτησης στη συνεδρίαση ήταν αυτό της κοπής 23 δέντρων στην κοινότητα Καλλιφύτου. Κι εδώ η συζήτηση δεν ήταν τόσο για την ουσία του θέματος, το οποίο άλλωστε υπερψηφίστηκε, όσο για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτούργει ο Δήμος σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, τις συνέργειες που πρέπει να αναπτύξει με φορείς όπως το τοπικό Τμήμα Δασοπονίας ή Οικολογική Κίνηση Δράμας, αλλά και για το τι γίνεται με τη ξυλεία που υλοτομείται.