ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ» ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΑΝΝΑ – ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑ

 

  • Α. Πούλιος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, για τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία: «Είναι ένας όρος ο οποίος πρέπει να καθιερωθεί, δεδομένου ότι υπάρχει συγκεκριμένα πια τυποποιημένο έγκλημα, το οποίο αφορά συγκεκριμένο φύλο και μάλιστα η αιτία του εγκλήματος είναι το ίδιο το φύλο»
  • Α.-Μ. Κώνστα, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., για τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία: «Για συμβολικούς λόγους πρέπει να τυποποιηθεί η γυναικοκτονία ως αυτοτελές έγκλημα»
  • Π. Μπανά, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας: «Η ισότητα των φύλων στην πράξη είναι νομικός πολιτισμός, πέραν του ότι είναι ίσως από τα κρισιμότερα θέματα της κοινωνικής μας καθημερινότητας»

 

 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 12 Φεβρουαρίου 2022, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, εκδήλωση με θέμα «Ισότητα των φύλων σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο» και ομιλήτρια την Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Άννα – Μαρία Κώνστα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας και τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τον Δήμο Δράμας και την Ένωση Κυριών Δράμας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Δράμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, ο οποίος εισαγωγικά καλωσόρισε την ομιλήτρια αλλά και το κοινό. Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας κα Αναστασία Τόλιου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας κα Πολύνα Μπανά. Αναγνώστηκε επίσης γραπτός χαιρετισμός από τη Βουλευτή Ν. Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δράμας κ. Στέλιος Μελισσινός, κα Χρύσα Σιδερά και κα Παρθένα Κιόρτεβε, ο Σύμβουλος της Κοινότητας Δράμας κ. Αλέξανδρος Ράδος και ο πρώην Βουλευτής κ. Χρήστος Καραγιαννίδης.

 

«Το Δίκαιο της ισότητας των δύο φύλων είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας»

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Πούλιος έκανε λόγο για «μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις, τώρα που ξεκίνησαν ξανά λόγω των μέτρων που χαλαρώνουν οι εκδηλώσεις που λόγω της πανδημίας είχαν σταματήσει». Για το θέμα της εκδήλωσης, το ζήτημα του Δικαίου της ισότητας των δύο φύλων, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ο κ. Πούλιος επεσήμανε: «Είναι ένα ζήτημα που εδώ και δεκαετίες απασχολεί όχι μόνο την επιστήμη, αλλά όλους μας. Τα τελευταία δε χρόνια βρίσκεται σε ιδιαίτερη ένταση, λόγω των περιστατικών βίας που έχουμε, τις τελευταίες δε μέρες και λόγω των κρισιμότερων στιγμών του πολέμου που ζούμε στην Ευρώπη. Για αυτό το λόγο, λοιπόν, θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας. Αφορά κάθε έναν που θέλει να είναι ενημερωμένος πολίτης σε ένα καίριο ζήτημα που αφορά την καθημερινότητα όχι μόνο των γυναικών, των ανδρών και όλων μας εντέλει».

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για το ποια είναι η άποψή του για τη νομική αναγνώριση όρου γυναικοκτονία, μια συζήτηση που έχει ανοίξει στη χώρα μας, ο κ. Πούλιος ανέφερε: «Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές διαφωνίες, δεδομένου ότι η καθιέρωση ενός τέτοιου όρου, από την άλλη μεριά, αντιπαραβάλλει ευθέως τον όρο ανδροκτονία. Παρά το γεγονός αυτό, εγώ θεωρώ ότι είναι ένας όρος ο οποίος πρέπει να καθιερωθεί, δεδομένου ότι υπάρχει συγκεκριμένα πια τυποποιημένο έγκλημα, το οποίο αφορά συγκεκριμένο φύλο και μάλιστα η αιτία του εγκλήματος είναι το ίδιο το φύλο. Για αυτό το γεγονός και μόνο, λοιπόν, θα έπρεπε κατά την άποψή μου να καθιερωθεί ο όρος γυναικοκτονία και στο Ποινικό μας Δίκαιο. Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω ότι είναι σεβαστή και η αντίθετη άποψη, η οποία λέει ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε να καθιερωθεί και ο αντίστοιχος όρος της ανδροκτονίας. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένας πολύ έντονος διάλογος στην επιστήμη και νομίζω πως όποτε υπάρχει έντονος διάλογος είναι πάντα παραγωγικός και θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

 

«Στην πράξη δεν έχει επιτευχθεί η ουσιαστική ισότητα»

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., η Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Κώνστα ευχαρίστησε για την πρόσκληση συμμετοχής στην εκδήλωση και ιδιαιτέρως τον κ. Πούλιο και την κα Μπανά. Όπως είπε η κα Κώνστα, σχετικά με το θέμα της επιστημονικής της διάλεξης, «το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων είναι ένα παρά πολύ σημαντικό ζήτημα που μας απασχολεί σήμερα περισσότερο από ποτέ», προσθέτοντας πως από την ίδια προσεγγίζεται η έννομη προστασία της ισότητας των δύο φύλων σε διεθνές, ευρωπαϊκό, ενωσιακό, αλλά και εθνικό επίπεδο, με μια συγκριτική προσέγγιση. Η κα Κώνστα ανέφερε ακόμη πως «είναι πλέον ένα ζήτημα που απασχολεί όλους μας. Ειδικότερα στις δυτικές κοινωνίες η έννοια του φύλου έχει επανανοημαδοτηθεί, ώστε πλέον να είναι πιο συμπεριληπτική και δεν περιλαμβάνει πλέον μόνο άνδρες – γυναίκες, αλλά και άλλες κατηγορίες πληθυσμού, που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται με βάση το φύλο τους. Έτσι, λοιπόν, και η έννομη προστασία έχει αλλάξει. Ένα νέο Δίκαιο εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, στη σύγχρονη κοινωνία. Ένα Δίκαιο που έχει επηρεαστεί και από τις φεμινιστικές προσεγγίσεις του δικαίου».

Σχετικά με τη θέση της γυναίκας σε νομικό επίπεδο στην Ελλάδα, μετά από σχετική ερώτηση, η Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. επεσήμανε: «Η έννομη προστασία είναι εξελιγμένη κι αυτό οφείλεται στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά είναι σίγουρο ότι στην πράξη δεν έχει επιτευχθεί η ουσιαστική ισότητα. Όμως το Δίκαιο, οι διάφορες μεταρρυθμίσεις του, όπως για παράδειγμα ο νόμος του 2019 για την ουσιαστική ισότητα, βοηθούν στο να αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι στάσεις στα θέματα ισότητας των φύλων. Άλλωστε, αν δείτε πως εξελίχθηκε το Δίκαιο αυτό, θα δείτε ότι και από τη δεκαετία του 1980 και μετά, που μπήκε η Ελλάδα στην ΕΟΚ και μετέπειτα βέβαια στην Ε.Ε., το Δίκαιο αυτό άλλαξε, παρόλο που οι νοοτροπίες δεν είχαν αλλάξει στην κοινωνία. Κι όμως αυτό ήταν αρκετό για να έχουμε σήμερα, τόσες δεκαετίες μετά, ένα Δίκαιο πολύ εξελιγμένο».

Όσον αφορά τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, μετά από ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν», η κ. Κώνστα είπε: «Η αναγνώριση του όρου έχει συμβολική σημασία. Και το Δίκαιο έχει και ένα ρόλο παιδευτικό. Με την έννοια αυτή, ακριβώς γιατί σήμερα και ειδικά λόγω covid, είδατε ότι είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα, θεωρώ προσωπικά ότι για συμβολικούς λόγους πρέπει να τυποποιηθεί η γυναικοκτονία ως αυτοτελές έγκλημα. Βεβαίως, το Δίκαιο μας στο πλαίσιο της ανθρωποκτονίας προβλέπει την τιμωρία για τα εγκλήματα αυτά, όμως θα έπρεπε να υπάρχει μια ιδιαίτερη διάταξη. Κι αυτό βέβαια είναι μια προσωπική μου άποψη, χωρίς να είμαι η ίδια ποινικολόγος». Επίσης, για το αν σε άλλες χώρες υπάρχει η νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, η κα Κώνστα σημείωσε: «Τώρα τελευταία γίνεται ακόμη πιο έντονο αυτό. Παρά πολλές χώρες αρχίζουν το τυποποιούν ως αυτοτελές έγκλημα».

 

«Η ισότητα των φύλων στην πράξη είναι νομικός πολιτισμός»

 

Τέλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας κα Μπανά, στις δηλώσεις της, ανέφερε: «Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας συμπράττει –και όχι για πρώτη φορά- με τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, μετά από μια μακρά απουσία λόγω ανωτέρας βίας, της πανδημίας, με μια εκδήλωση ιδιαιτέρως σημαντική θα τολμήσω να πω, χωρίς να ευλογώ τα γένια μας, γιατί αφορά ένα θέμα που παραμένει πάντα νευραλγικό και επίκαιρο, το θέμα της ισότητας των δύο φύλων, της έμφυλης διάστασης της ισότητας στη διεθνή, στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική κοινωνία».

Για την κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, την κα Κώνστα, η Πρόεδρος του ΣΦΓΤ επεσήμανε: «Έρχεται για πρώτη φορά στη Δράμα και έρχεται κατόπιν προσκλήσεως των δύο συλλόγων. Την ευχαριστούμε μάλιστα και δημοσίως για την ιδιαίτερη χαρά της ανταποκρίσεως στην πρόσκλησή μας. Ήρθε για να αναπτύξει ένα θέμα το οποίο γνωρίζει και κατέχει ως ειδική επ’ αυτού με την ακαδημαϊκή της δραστηριότητα, πέρα από τις επιστημονικές της σπουδές και γνώσεις, γιατί διδάσκει το μάθημα Φύλο και Συγκριτικό Δίκαιο επί σειρά ετών στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Έχει εκδώσει δε και βιβλία επί του εν λόγω θέματος. Η τελευταία μονογραφία της θέλω να σημειώσω ότι έχει ακριβώς αυτό τον τίτλο, “Φύλο και Συγκριτικό Δίκαιο”, και υπότιτλο, πολύ διευκρινιστικό και αποκαλυπτικό συγχρόνως “Ο νομικός πολιτισμός σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ”. Γιατί η ισότητα των φύλων στην πράξη είναι νομικός πολιτισμός, πέραν του ότι είναι ίσως από τα κρισιμότερα θέματα της κοινωνικής μας καθημερινότητας. Μάλιστα, όπως τόνισε η κα Μπανά, υπάρχει επιθυμία η συγκεκριμένη εκδήλωση να αποτελέσει «απαρχή συνεργασίας μεταξύ των δύο συλλόγων και της ιδίας για να κάνουμε έναν κύκλο διαδοχικών διαλέξεων με αυτά τα κρίσιμα και σύγχρονα ζητήματα».