Περίπου 6 ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας το απόγευμα της Παρασκευής 11 Μαρτίου 20202, με το σώμα να λαμβάνει αποφάσεις για 28 συνολικά θέματα (24 τακτικά και 4 έκτακτα). Το σημαντικότερο ζήτημα, για το οποίο υπήρξε και μεγάλος χρόνος συζήτησης, αφορούσε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για την έκδοση ψηφίσματος για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από εκεί και πέρα, ενδιαφέροντα ζητήματα σχετικά με την καθημερινότητα στον Δήμο Δράμας τέθηκαν στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, όπου και δόθηκαν απαντήσεις από την πλευρά των στελεχών της Δημοτικής Αρχής.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος κι έτσι τον αναπλήρωσε η Αναπληρώτριά του, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού κα Αναστασία Τόλιου. Μάλιστα, αυτό συνέβη για πρώτη φορά μέσα στο 2022, όταν και τα καθήκοντα Αναπληρώτριας Δημάρχου ανατέθηκαν στην κα Τόλιου, κι έτσι για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του Δήμου Δράμας στη θέση του Δημάρχου κάθισε γυναίκα.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, εισήχθη, ως έκτακτο θέμα, η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για την έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σχετικά προσχέδια κατατέθηκαν, κατά σειρά, από την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», την παράταξη «Project για τη Δράμα» και τη Δημοτική Αρχή. Η συζήτηση γύρω από το θέμα ήταν εκτενής και κατατέθηκαν διάφορες απόψεις για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο ψήφισμα. Η κυριότερη κριτική προς τη Δημοτική Αρχή αφορούσε το γεγονός ότι ο Δήμος Δράμας δεν έδειξε ενδιαφέρον να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τον Ουκρανικό λαό, ούτε και για την έκδοση ψηφίσματος.

Στην τοποθέτησή της η Αναπληρώτρια Δημάρχου κα Αναστασία Τόλιου σημείωσε: «Η ρωσική εισβολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανθρωπιστική που προκαλεί νομίζω ότι δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Ο Δήμος Δράμας άμεσα συντάχθηκε ως αρωγός στην προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου για τα παιδιά της Ουκρανίας και αυτό είναι το πρώτο βήμα από την πλευρά μας. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και με άλλους Δήμους της χώρας για πιο συντονισμένες ενέργειες. Να είστε βέβαιοι, όπως συνέβη στο παρελθόν, έτσι και στην περίπτωση των Ουκρανών συνανθρώπων μας, θα γίνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να παράσχουμε τη βοήθεια που απαιτείται. Όσον αφορά τους σχολιασμούς για επί μέρους λέξεις στα ψηφίσματα, για αυτό υπάρχει η πρόταση για συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, έτσι ώστε μέσα από προτάσεις και σύνθεση απόψεων να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Τελικά το σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα επιχειρήσει να συνθέσει τις απόψεις των παρατάξεων και να φτάσει σε ένα ψήφισμα το οποίο θα συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. Αρνητικά ψήφισαν, με διαφορετικό σκεπτικό, οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα». Στη διαπαραταξιακή επιτροπή συμμετέχουν οι κ.κ. Μιχάλης Τάσσου (Δημοτική Αρχή), Μιχάλης Μλεκάνης («πόλη+ζωή»), Κυριάκος Αποστολίδης («Project για τη Δράμα») και Στέργιος Ηλιόπουλος («Αυτοδιοίκηση Πολιτών»).