ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

Ελλάδα μια τραγελαφική χώρα

 

Γιώργος Σουρής, ο ποιητής που προτάθηκε για Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1906 με επίσημη εισήγηση της Βουλής και ο οποίος σατίριζε μέσα από τον «Ρωμηό» του πολιτικούς, δημόσιους λειτουργούς, τραπεζίτες και όλα τα φρούτα της εποχής του, μα να που παραμένει διαχρονικός εσαεί…

«Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα».

Ποιος είδε κράτος λιγοστό σε όλη τη γη μοναδικό

Εκατό να ξοδεύει και πενήντα να μαζεύει

Να τρέφει όλους τους αργούς και να ‘χει επτά Πρωθυπουργούς

Ταμείο δίχως χρήματα και δόξης τόσα μνήματα

Να ‘χει κλητήρες για φρουρά και να σε κλέβουν φανερά

Και ενώ αυτοί σε κλέβουνε τον κλέφτη να γυρεύουν.

Η πολύ κακώς νοούμενη ελευθερία και η μη αυτογνωσία σε κάθε δυσκολία, μας έφερε σε αυτήν τη θέση, να αντιπαρατιθέμεθα για θέματα που άπτονται του γενικού πληθυσμού και αποτελούν μείζονος προτεραιότητας και μέριμνας, ιδίως όταν πρόκειται για τη Δημόσια Υγεία.

Δηλαδή οι Δικαστές του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ μας λένε σε όλους εμάς που ως νομοταγείς πολίτες, είτε συνειδησιακά, είτε από φόβο μιας και ο «ο φόβος φυλάει τα έρμα», και πολλάκις φοβούμενοι από την Αστυνομοκρατία και τα πρόστιμα που επέβαλαν στους πολίτες εν ψυχρώ η Αστυνομία και τα όργανά της που στέκει διπλά στον πολίτη, μη δεχόμενοι καμιά εξήγηση μιας και αυτοί, ανήκουν σε άλλη κοινωνία, επείσθημεν να κάνουμε τα εμβόλια, και ιδίως στους υγειονομικούς που έφεραν το μέγιστο της ευθύνης της Υγείας του λαού, ότι είμαστε μ…κες με γνώμονα ότι υπακούσαμε στους νόμους του κράτους. Και τώρα αυτοί οι υπάλληλοι του κράτους μας λένε με το σκεπτικό που έχει διπλή και τριπλή ανάγνωση και επεξήγηση, ότι δεν είναι υποχρεωτικό οι Υγειονομικοί να είναι εμβολιασμένοι, για να επιστρέψουν στις δουλειές τους, ενώ δεν γνωρίζω, ούτε και με ενδιαφέρουν τα ψιλά γράμματα και το σκεπτικό τους. Πολύ πιθανόν για όλους τους υπόλοιπους να είναι υποχρεωτικό και να τόσο προσπάθεια, τόση χαρτούρα, τόσα δις έξοδα όλα στο στράφι, από μια απόφαση που απλά και σταράτα σου ρίχνει στην μούρη ότι «είσαι ένα κοινό προβλέψιμο μαλάκιο, για να μάθεις που έκανες εμβολιασμούς».

Κρίμα στη σύζυγό μου, Ιατρό πρώτης γραμμής, για τον αγώνα που έδωσε και τον ατελείωτο χρόνο που ξόδεψε παλεύοντας με το θηρίο, προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και φυσικά κρίμα σε όλους τους Υγειονομικούς νομοταγείς λειτουργούς που πρόσφεραν στο μέγιστο κάθε ικμάδα από τον εαυτόν τους για τη Δημόσια Υγεία.

Θ/ Πλεύρης: Επικίνδυνη η απόφαση ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. «Η απόφαση αποτελεί ήττα για τη δημόσια υγεία», υποστηρίζει ο Υπουργός. Επιστρέφουν στην εργασία τους στο ΕΣΥ από την 1η Ιανουαρίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, «ποιος εμπιστεύεται γιατρούς που πιστεύουν ότι το εμβόλιο αλλοιώνει DNA;».

Δημοσιεύω και την ανάρτηση του «πολέμιου» Δημοσιογράφου κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Σεβαστή η άποψή του, αλλά κατά εμέ παντελώς αβάσιμη, και άκαιρη.

Ψάξτε διαβατήριο, όσο προλαβαίνετε!

Το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, λόγω έλλειψης επαναξιολόγησης του μέτρου!

Δηλαδή, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε πως, άνθρωποι που αποδεδειγμένα δεν τρέφουν κανέναν σεβασμό ή εκτίμηση για την επιστήμη την οποία υποτίθεται ότι υπηρετούν, μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις από τις οποίες θεωρητικά την υπηρετούν, λόγω μιας νομοτεχνικής λεπτομέρειας. Εκθέτοντας με αυτόν τον τρόπο σε τεράστιο κίνδυνο τις ζωές των ευπαθών ομάδων, δηλαδή την πλειοψηφία εκείνων που επισκέπτονται συχνά και τακτικά τις δομές υγείας!

Η ίδια αυτή απόφαση μετατρέπει την συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών, τις δεκάδες χιλιάδες εκείνων που εμπιστεύονται και ακολούθησαν τις επιταγές της επιστήμης τους, σε κορόιδα ολκής. Κορόιδα που επί δυόμιση χρόνια, έδωσαν τιτάνιο αγώνα για να καλύψουν τα κενά των ασυνείδητων που αρνούνταν να κάνουν το καθήκον τους και να υπηρετήσουν το λειτούργημα τους.

Ενώ ταυτόχρονα δίνει ένα ξεγυρισμένο χαστούκι σε όσους απλούς πολίτες ακολούθησαν τις οδηγίες των επιστημόνων και τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας, τόσο γιατί έχουν αρκετό αυτοσεβασμό ώστε να κάνουν το καλύτερο δυνατόν για τους ίδιους και τους αγαπημένους τους, όσο και επειδή σέβονται τον συνάνθρωπό τους και δεν θέλησαν να τον εκθέσουν σε περιττό κίνδυνο, στο όνομα μιας πλαστής και ψευδεπίγραφης «ελευθερίας».

Επαναλαμβάνω ότι αυτός ο χλευασμός στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας, υλοποιείται στο όνομα μιας τεχνικής λεπτομέρειας περί μη πραγματοποίησης αξιολόγησης της κατάστασης! Παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατηρεί ακόμη το καθεστώς πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο και παρά το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από την Covid-19 κάθε εβδομάδα. Με αρκετές δεκάδες από αυτούς να αποχαιρετούν τον μάταιο τούτο κόσμο, ενώ ζούσαν «στο ωραιότερο οικόπεδο στον πλανήτη». Δεν βαριέστε όμως; Τι είναι μερικές δεκάδες ζωές, μπροστά στην ασυδοσία που… χρωστά η ζωή σε μερικούς;

Φυσικά, η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη, δυτική Δημοκρατία και οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές και να τηρούνται απαρέγκλιτα. Έτσι λοιπόν και την απόφαση αυτή, όσο παράλογη, αποκρουστική και αντιεπιστημονική κι εάν είναι, οφείλουμε όλες και όλοι να την σεβαστούμε! Όλες και όλοι, ανεξαιρέτως! Αυτό σημαίνει Δημοκρατία!

Δεν μπορεί όμως κανείς να μην αναρωτηθεί τι θα μπορούσε να συμβεί εάν τα εκατομμύρια των κατοίκων αυτής της χώρας, που μέσω αυτής της δικαστικής κρίσης εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο ακόμη και της ίδιας τους της ζωής, αποφάσιζαν να κάνουν αυτό που τόσες και τόσες μειοψηφίες κάνουν σε μόνιμη βάση σ’ αυτόν τον τόπο. Εάν δηλαδή αποφάσιζαν μαζικά, να γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια θεσμούς και νόμους επιβάλλοντας αυτό που επιτάσσει η επιστήμη και θεωρούν σωστό, απολαμβάνοντας κι αυτοί μια φορά την δυνατότητα ασυδοσίας που προσφέρει αυτός ο μοναδικός τόπος. Πραγματικά τι θα συνέβαινε τότε;

Πολύ καλό ερώτημα, την απάντηση στο οποίο δεν θα μάθουμε ποτέ. Διότι ούτε πρέπει, ούτε πρόκειται να γίνει πραγματικότητα. Όσοι όμως έχουμε την απορία, ας παρηγορηθούμε με το γεγονός πως υπάρχει εναλλακτική. Τουλάχιστον για εκείνους τους τυχερούς που διαθέτουν τ’ απαραίτητα για να την υλοποιήσουν.

Εκείνους τους τυχερούς που μπορούν να πάρουν το διαβατήριο, τα μπογαλάκια και τα κουβαδάκια τους και να πάνε σε άλλες παραλίες.

Εκεί που η επιστήμη χρησιμοποιείται, χρησιμεύει και αντιμετωπίζεται ως τέτοια.

Όσο για το brain drain, αυτό αφορά άλλους! Τώρα προέχει να προλάβουν τα σύνορα ανοικτά…