ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

9/1 η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει νέα «κινητοποίηση» για τα 29 χρόνια από την δολοφονία του ακροαριστερού αρχικαταληψία Τεμπονέρα και συνεχίζει, ανάμεσα σε όσα εμετικά έγραψε για τις κινητοποιήσεις, ο ανθυποφασίστας Τζήμερος (Ημεροδρόμος) ότι οι καθηγητές είναι προνομιούχοι και «τεμπελχανάδες» και τα παιδιά μας τα διδάσκουν αγράμματοι Σταλίνες με συνδικαλιστική σαπίλα. Ένας Τζήμερος κατά των εκπαιδευτικών και της μνήμης για τα 29 χρόνια από την δολοφονία του Τεμπονέρα από το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Καλαμπόκα. Μη φτύσετε για όσα γράφει, θα χαραμίσετε το σάλιό σας (Μπογιόπουλος).

Μας δούμε τι συνέβη στις 9/1/1991, τότε που ο γιός μου τέλειωσε το Λύκειο. Νίκος Τεμπονέρας: Καθηγητής μαθηματικών στην Πάτρα. Στέλεχος του εργατικού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, ενταγμένος στην Αριστερά. 1990 με Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη που ανακοινώνει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, ομοιόμορφη ενδυμασία, έπαρση σημαίας, πιθανό περιορισμό πανεπιστημιακού ασύλου κλπ. Οπότε γίνονται τον Οκτώβρη καταλήψεις σε Γυμνάσια – Λύκεια με 70% επιτυχία. Επίσης πορείες, διαμαρτυρίες με συμμετοχή 10 και 30 χιλιάδων ατόμων. Και ο τότε Υπουργός Παιδείας Β. Κοντογιαννόπουλος ανακοινώνει ότι όσοι μετέχουν σε καταλήψεις με 50 απουσίες θα χάνουν την χρονιά τους. Έτσι στις 7/1/1991 η ΟΛΜΕ κηρύσσει στάση εργασίας και κινητοποιούνται μαθητές και γονείς. 8/1/1991 ροπαλοφόροι εισβάλουν στα σχολεία και τραυματίζονται μαθητές υπό το βλέμμα της Αστυνομίας. Οπλισμένοι με σιδερολοστούς, καδρόνια, τσιμεντοσωλήνες 30 στελέχη με Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας τον Καλαμπόκα και με Μαραγκό και Σπίνο επιτίθενται. 11.30 το βράδυ ο Τεμπονέρας δέχεται θανάσιμο τραυματισμό με ανοιγμένο κρανίο από σιδερολοστό του Καλαμπόκα (κάτι ανάλογο με Π. Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά) και μεταφέρεται στο Νοσοκομείο κλινικά νεκρός. Το πρωί 9/1/1991 παύουν οι ζωτικές του λειτουργίες. Αμέσως κλιμακώνεται η εξέγερση με 50 χιλ. άτομα στην Αθήνα. Παραιτείται ο Υπουργός Παιδείας, ενώ βομβίδες αερίων ΜΑΤ προκαλούν πυρκαγιά στο κατάστημα «Μαρούσκα» που μέσα είναι 4 άτομα που ανασύρονται νεκρά. Αναλαμβάνει Υπουργός Παιδείας ο Σουφλιάς και αποσύρει τα επίμαχα νομοσχέδια και ζητάει διάλογο.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο απαλλάσσει τους Μαραγκό και Σπίνο των κατηγοριών, ενώ ο Καλαμπόκας δικάζεται σε ισόβια κάθειρξη, αλλά στις 2/2/1998 αφέθηκε ελεύθερος μετά από 7 έτη!!! Ζει στο Βόλο και εργάζεται ως υπεύθυνος στην Εθνική Τράπεζα.

Λοιπόν, θυμόμαστε γεγονότα, συμπεραίνουμε, κρίνουμε, δεν ξεχνούμε, αποδίδουμε στον καθένα ότι του αναλογεί χωρίς ελαφρυντικά.