ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
- Καμία χρηματοδότηση, καμία δαπάνη και καμία ενέργεια για προσλήψεις προσωπικού
- Έκθετη η Δημοτική Αρχή του Δήμου της Δράμας απέναντι στην ίδια την κοινωνία
Καταβάλλοντας μεγάλες και υπεράνθρωπες προσπάθειες οι άνθρωποι της καθαριότητας του Δήμου της Δράμας, προσπαθούν αφενός να διατηρήσουν την καθαριότητα της πόλης και των κοινοτήτων σε αρκετά υψηλό επίπεδο και αφετέρου να βελτιώσουν αισθητά τις άθλιες συνθήκες από πλευράς υγιεινής αλλά και διαβίωσης των εργαζόμενων στην καθαριότητα, στο Αμαξοστάσιο του Δήμου.
Λαμβάνοντας υπόψη πάντως και την έλλειψη προσωπικού ή αν θέλετε την υποστελέχωση της υπηρεσίας καθαριότητας, αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής ότι το μεράκι, η φιλοτιμία και ο σεβασμός των υπαλλήλων για το ψωμί που τρώνε, δημιουργεί συνθήκες ηρωισμού σε μια κομβική υπηρεσία του Δήμου Δράμας για την καθημερινότητα των πολιτών.
Τα σκουπίδια ή τα απορρίμματα όπως λέγονται, δεν είναι τυχαίο που αποκαλούνται σε πολλές περιπτώσεις «χρυσός». Υλικά που είναι για πέταμα, όπως ξύλα και σίδερα, λαμαρίνες και πάσης φύσεως άλλου είδους υλικά, χάρη στην καλή προαίρεση των ανθρώπων της καθαριότητας μετατρέπονται σε χρήσιμη πρώτη ύλη με την οποία εθελοντές υπάλληλοι, μαραγκοί, θερμοϋδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, χτίστες κ.α., τα μετατρέπουν σε κατασκευές προς όφελος του συνόλου των εργαζομένων.
Ξύλα και σίδερα μετατρέπονται σε πόρτες και σκέπαστρα, κατεστραμμένα σώματα καλοριφέρ μετατρέπονται σε πηγές θερμότητας, λαμαρίνες σε υπόστεγα, κοντέινερ σε χώρους αναμονής και συγκέντρωσης των εργαζομένων, αλλά και σχεδόν διαλυμένα σπιτάκια από την Ονειρούπολη σε πύλη εισόδου στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Δράμας πλησίον του Καπνολογικού Ινστιτούτου.
Δεκάδες κάδοι διαλυμένοι στην κυριολεξία γίνονται πρώτες ύλες για την ανακατασκευή αυτών που είναι σε καλύτερη κατάσταση, χρειάζονται παρεμβάσεις και εντέλει γίνονται πλήρως αξιοποιήσιμοι.
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που ψιθυρίζεται στον όρχο των απορριμματοφόρων και δεν είναι άλλο από το ότι «με τις ανάλογες παρεμβάσεις στους διαλυμένους κάδους καταφέραμε και ανακατασκευάσαμε 25 κάδους και τους διαθέσαμε στους πολίτες της Δράμας, καθ’ ότι δεν μπορεί ο Δήμος να μας προμηθεύσει».
Ας μη μιλήσουμε για τις κτηριακές υποδομές, τους χώρους του διαλείμματος, αλλά και τα αποδυτήρια με τις τουαλέτες, τα οποία διαμορφώθηκαν για να χρησιμοποιούνται σε ανθρώπινες συνθήκες και είναι στη διάθεση των ανθρώπων της καθαριότητας.
Ζητήθηκε επίσης από τον Δήμαρχο Δράμας κ Χριστόδουλο Μαμσάκο να διατεθεί κονδύλι προκειμένου να φτιαχτεί η μάνδρα ή η περίφραξη του αμαξοστασίου, αλλά ούτε αυτό στάθηκε δυνατόν.
Ακόμα ζητήθηκε να αγοραστούν αυτοκίνητα για την εξυπηρέτηση του προσωπικού, όπως ένα διπλοκάμπινο αυτοκίνητο, προκειμένου να επιβιβάζονται σε αυτό τόσο εργαζόμενοι της καθαριότητας αλλά και μικρά βοηθητικά μηχανήματα (π.χ. πλυστικό) προκειμένου οι παρεμβάσεις να είναι άμεσες και ουσιαστικές.
Επίσης ζητήθηκε να αγοραστούν δύο μικρά οχήματα συλλογής απορριμμάτων για τα στενά σημεία-δρόμους της παλιάς πόλης, ώστε να μην αναγκάζονται οι ηλικιωμένοι κυρίως πολίτες να πραγματοποιούν «απορριμματικό» τουρισμό, μεταφέροντας τα σκουπίδια τους σε άλλο δρόμο, δηλαδή από εκεί που περνάει και κάνει την περισυλλογή μεγάλο αυτοκίνητο της καθαριότητας.
Αν σε όλα αυτά τα αιτήματα προσθέσουμε και την αγορά αυτοκινήτων για τα ογκώδη, τότε διαπιστώνεται η πλήρης απαξίωση και αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής, η οποία μπορεί να μη διαθέτει καθόλου χρήματα για υλικοτεχνική υποδομή, έχει όμως χρήματα για πανηγύρια και εκδηλώσεις και μάλιστα αυξανόμενα από βδομάδα σε βδομάδα.
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, έγινε έρευνα για το πλυντήριο των κάδων και τα όσα ειπώθηκαν ήταν εξαιρετικά εξοργιστική. «Είχαμε και έχουμε 2 πλυντήρια για τους κάδους. Το ένα ήταν “χαλασμένο” και ζητούσε η εταιρεία ανακατασκευής 4.500 ευρώ προκειμένου να διορθωθεί και να δουλέψει. Βρέθηκε ο τρόπος και με ένα ανταλλακτικό αξίας 400 περίπου ευρώ διορθώθηκε και δεν χάλασε καθόλου». Μάλιστα, το ανταλλακτικό βρέθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους, χάρη στο μεράκι αλλά και στην αγάπη τους για το ψωμί που τρώνε.
Και συνεχίζουν, με παράπονο, να τονίζουν ότι «το άλλο πλυντήριο δουλεύει κανονικά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν οδηγοί για να το κινήσουν και αυτό, γιατί έχει να έρθει μόνιμο προσωπικό από το 2009».
Ακόμη, διαμορφώθηκαν χώροι αποθήκης με ελεγχόμενη επίβλεψη και έτσι σταμάτησε η αιμορραγία και η αφαίμαξη υλικών και αντικειμένων που έκαναν «φτερά» από το αμαξοστάσιο.
Διαμορφώθηκε η αλάνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος μέρους των κτηριακών εγκαταστάσεων, καθαρίζοντας το σύνολο των μπάζων και των απορριμμάτων που συσσωρευότανε εκεί, ενώ στρώθηκε με χαλίκι για τις ανάγκες των κινηματογραφικών συνεργείων κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.
Υπάρχουν επίσης και οχήματα που είναι προς καταστροφή και ενώ έχει γίνει έγγραφο εδώ και μήνες στο Τελωνείο της Δράμας, εντούτοις αυτά παραμένουν εκεί και καταλαμβάνουν το χώρο, δημιουργώντας ουσιαστικά μία νέα εστία μόλυνσης.
Η νομιμότητα στο συγκεκριμένο σημείο είναι τραγικά απαράδεκτη με το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων και των κτηριακών εγκαταστάσεων να ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και το μεγάλο επίσης παράπονο των ανθρώπων της καθαριότητας είναι ότι εδώ και 9 χρόνια Δημοτική Αρχή, ο κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος δεν ενδιαφέρθηκε να παραχωρηθεί αυτή η έκταση κατά χρήση στον Δήμο προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα παρεμβάσεων.
Καμία δαπάνη λοιπόν από τον Δήμο Δράμας προς την υπηρεσία καθαριότητας, καμία χρηματοδότηση για την παραμικρή δράση και φυσικά κανένα ενδιαφέρον για προσλήψεις μονίμου προσωπικού, από την εποχή του Δημάρχου κ. Μαργαρίτη Τζίμα, όπου τότε η ίδια υπηρεσία σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών της αριθμούσε περί τους 100 περίπου μόνιμους υπαλλήλους.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι εργαζόμενοι παλεύουν με τα προβλήματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η αδιαφορία της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Ευχή όλων των εργαζόμενων είναι να φτιαχτεί ένα νέο αμαξοστάσιο, σύγχρονο και λειτουργικό για τους εργαζόμενους, αλλά και με προοπτική να το επισκέπτονται ακόμη σχολεία για να ενημερώνονται οι νέοι πολίτες του Δήμου για τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητος. Ένα σύγχρονο πράσινο σημείο και σημείο λειτουργικών εγκαταστάσεων έξω από τον αστικό ιστό της Δράμας, δημιουργώντας έτσι μία άλλη αισθητική.
Το ρεπορτάζ θα συνεχιστεί και η εφημερίδα «Εργασία… συν» μέσα από τις στήλες της είναι ανοικτή να φιλοξενήσει οποιαδήποτε άποψη θέση και αντίληψη που θα βοηθήσει και θα δώσει λύσεις στη σημερινή αδιαφορία και στον ωχαδερφισμό…