Με ένα πλέγμα χρηματοδοτήσεων, αξιοποιώντας πόρους της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε., αλλά και άλλες πηγές, ο Δήμος Προσοτσάνης αναβαθμίζει τα δίκτυα ύδρευσης σε πλήθος κοινοτήτων του

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2014-2020 ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ, ΠΕΤΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΠΥΡΓΟΥΣ

  • Θ. Αθανασιάδης, Δήμαρχος Προσοτσάνης: Καλύπτουμε τις ανάγκες ύδρευσης για τα επόμενα 70 χρόνια
  • Μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, βελτιώνονται οι υποδομές ύδρευσης σε Μαυρολεύκη, Καλή Βρύση, Μικρόπολη, Κοκκινόγεια και Καλλιθέα

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Σημαντικά έργα σε δίκτυα ύδρευσης σε πλήθος κοινοτήτων του Δήμου Προσοτσάνης βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης ή θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται το επόμενο χρονικό διάστημα, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δημιουργώντας υποδομές που θα χρησιμοποιούνται για τις επόμενες δεκαετίες.

Και μπορεί οι ασχολούμενοι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα παλαιότερα χρόνια να ανέφεραν πως τα έργα ύδρευσης δεν είναι αυτά που προσφέρονται για άγρα ψήφων, καθώς κατά κύριο λόγο το φυσικό τους αντικείμενο δεν είναι ορατό, αφού είναι υπόγειο, όμως στις σύγχρονες κοινωνίες, που η προστασία της υγείας των πολιτών, αλλά και του περιβάλλοντος, έχουν αναγορευτεί σε πρωτεύοντες άξονες στοχοθεσίας, τέτοιου είδους αντιλήψεις ανήκουν στο παρελθόν.

Οι παλιοί σωλήνες των δικτύων ύδρευσης, φτιαγμένοι προ δεκαετιών, σύμφωνα με πρότυπα τα οποία πλέον θεωρούνται ξεπερασμένα, αντικαθίστανται και για αυτή την εξέλιξη καθοριστική είναι η συμβολή της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε., η οποία διαθέτει πόρους και δυνατότητες προς αξιοποίηση, έτσι ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν σύγχρονες υποδομές που αφορούν ένα από τα βασικότερα αγαθά της ζωής, το νερό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Προσοτσάνης αξιοποίησε την ευκαιρία που του παρέχεται, μέσω της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε., και προχώρησε στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκτεταμένων έργων που αναβαθμίζουν τα δίκτυα ύδρευσης σημαντικών οικισμών εντός των ορίων του. Έτσι, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο

Ο Δήμαρχος Προσοτσάνης Θ. Αθανασιάδης επισημαίνει πως με τα υπό εξέλιξη έργα καλύπτονται οι ανάγκες ύδρευσης για τα επόμενα 70 χρόνια

Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), υλοποιούνται 3 έργα, με δικαιούχο τον Δήμο Προσοτσάνης, που αφορούν αντικαταστάσεις εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων ύδρευσης, προϋπολογισμού άνω των 4,5 εκ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει ενταχθεί το έργο «Αντικατάσταση εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Δ.Κ. Προσοτσάνης», συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης 2.935.145 ευρώ, εκ των οποίων 2.648.540,52 προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους και το υπόλοιπο από πόρους του φορέα υλοποίησης.

Το έργο αφορά στην αντικατάσταση των αγωγών του εξωτερικού και του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού της Προσοτσάνης στον ομώνυμο Δήμο του Νομού Δράμας, καθώς επίσης και στην κατασκευή καινούργιας δεξαμενής σε νέα θέση βορείως του οικισμού, συνολικής χωρητικότητας 2.000 κυβικών μέτρων. Με την κατασκευή του έργου, ο οικισμός θα αποκτήσει ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης που θα εξασφαλίσει άριστη ποιότητα νερού, θα ελαχιστοποιήσει τις απώλειες και θα εξαλείψει τις οχλήσεις των καταναλωτών από τις συχνές βλάβες του παλαιού δικτύου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται και υποέργο, προϋπολογισμού 45.880 ευρώ, σχετικά με αρχαιολογικές έρευνες & εργασίες, με φορέα υλοποίησης το Υπουργείου Πολιτισμού δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, η Προσοτσάνη θα αποκτήσει ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης με καινούργιους αγωγούς μήκους 63,4 χιλιομέτρων και μια νέα δεξαμενή χωρητικότητας 2.000 κυβικών μέτρων, που θα διασφαλίσει την επάρκεια και την ποιότητα του πόσιμου νερού και θα επιφέρει σημαντική μείωση στο κόστος συντήρησης.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, με το συγκεκριμένο έργο, το οποίο ήταν επιβεβλημένο γιατί το υπάρχον δίκτυο, κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1950, έχει ήδη αποδώσει τα μέγιστα, θα καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης της περιοχής για τα επόμενα 70 χρόνια. Παράλληλα, εξηγεί πως με το υφιστάμενο δίκτυο παρουσιάζονται προβλήματα υδροδότησης, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και καταγράφεται χαμηλή πίεση ή ενίοτε και καθόλου, λόγω αυξημένης ζήτησης. Το πρόβλημα προκύπτει, καθώς η βόρεια και η νότια πλευρά της Προσοτσάνης έχουν μεταξύ τους υψομετρική διαφορά. Επιπλέον, το νέο δίκτυο ύδρευσης θα εξυπηρετεί απόλυτα και τις ανάγκες του Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ.) Προσοτσάνης, χωρίς να επηρεάζεται ο οικισμός, καθώς τα δύο σημεία θα υδροδοτούνται από ανεξάρτητα δίκτυα. Όπως πρόσθεσε ο κ. Αθανασιάδης, στόχος του έργου είναι αφενός η αναβάθμιση της ποιότητας ύδρευσης στην Προσοτσάνης και αφετέρου η επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από το παλιό δίκτυο.

Ένα άλλο έργο, που χρηματοδοτείται από πόρους της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. είναι η «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου και τμήματος εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Δ.Κ. Πετρούσας Δήμου Προσοτσάνης, συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης 586.352 ευρώ. Από αυτά 498.764,92 ευρώ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 87.587,43 ευρώ αφορούν τη συμμετοχή του φορέα υλοποίησης.

Με το συγκεκριμένο έργο θα αντικατασταθεί το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης και τμήμα του εξωτερικού υδραγωγείου της Τοπικής Κοινότητας Πετρούσας του Δήμου Προσοτσάνης. Συνοπτικά θα κατασκευαστούν 15.900 μ. αγωγού διαμέτρου από Φ25 μέχρι Φ250 από πολυαιθυλένιο, 10 και 16 atm δικλείδες, εξαερωτές, στόμια πυρόσβεσης, φρεάτια, συνδέσεις, 900 φρεάτια τριτεύοντος δικτύου 2 αντλητικά συγκροτήματα, ενώ θα γίνουν και αποκαταστάσεις οδών – πεζοδρομίων.

Τέλος, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 υλοποιείται και το έργο «Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Πύργων Δήμου Προσοτσάνης», συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης 115.085 ευρώ. Το ποσό της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ανέρχεται σε 109.038,43 ευρώ, ενώ 6.046,43 ευρώ έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή του φορέα υλοποίησης.

Το έργο αφορά στην αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Τοπικής Κοινότητας Πύργων του Δήμου Προσοτσάνης. Ειδικότερα, περιλαμβάνει την κατασκευή νέου εξωτερικού υδραγωγείου και τη σύνδεση της δεξαμενής, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του οικισμού, με 2 πηγές, με υψόμετρο 933 μ. και 912 μ. αντίστοιχα. Το νέο δίκτυο θα αποτελείται από έναν καταθλιπτικό αγωγό, συνολικού μήκους 3.023 μ. Ο αγωγός θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου σε νόμιμο δασικό δρόμο και πρόκειται να τοποθετηθεί σε βάθος 1,25 μ. Για τη σύνδεση της δεύτερης πηγής με το εξωτερικό υδραγωγείο, στο έργο περιλαμβάνεται επίσης και η εγκατάσταση αντλίας ύδατος με κατανάλωση 2,2 Kw/h.

 

Έργα ύδρευσης με αξιοποίηση και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Προσοτσάνης, μέσα από ένα πλέγμα χρηματοδοτήσεων και αξιοποιώντας επιπλέον εργαλεία, είτε σχετικά με πόρους της Ε.Ε. είτε με εθνικούς πόρους, προχωρά στην αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και σε άλλες κοινότητές του.

Έτσι, μέσα από το πρόγραμμα CLLD Leader Νομού Δράμας θα υλοποιηθεί το έργο «Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Μαυρολεύκης», με συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 272.000 ευρώ.

Επιπλέον, μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα βελτιωθούν οι υποδομές των δικτύων ύδρευσης των οικισμών του Μενοικίου Όρους, με έργα προϋπολογισμού που ξεπερνούν τα 3 εκ. ευρώ. Οι βελτιώσεις αφορούν τις Τοπικές Κοινότητες Καλής Βρύσης (823.000 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.), Μικρόπολης (1.940.000 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.), Κοκκινογείων (1.137.000 χωρίς Φ.Π.Α.). Ακόμη, θα αντικατασταθεί και το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης Καλλιθέας με το συνολικό ποσό των 935.000 ευρώ.