ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Α.Μ.Θ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018

 

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με θέμα «Απολογισμός Πεπραγμένων του Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έτους 2018», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019. Ο απολογισμός πεπραγμένων της Διοίκησης της Περιφέρειας για το 2018 έγινε από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο.

Αρχικά ο κ. Μέτιος ανέφερε πως «το 2018 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη» και πρόσθεσε: «Το ολοκληρωμένο Σχέδιό μας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, το οποίο επεξεργαστήκαμε επί ένα χρόνο και παρουσιάσαμε τον Νοέμβριο του 2017, ξεκινήσαμε μέσα στο 2018 να το υλοποιούμε και ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα». Ο κ. Μέτιος συνέχισε τον απολογισμό λέγοντας πως μέσα στη χρονιά που πέρασε «ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται έργα και δράσεις που θα συμβάλλουν ώστε να αλλάξει το κλίμα στην Περιφέρειά μας και θα μας βοηθήσουν να κάνουμε βήματα μπροστά».

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«-Η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου που θα αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνουμε ενέργεια στα σπίτια και στις επιχειρήσεις μας.

-Οι δράσεις μας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, με τις οποίες δείχνουμε ότι θέλουμε να είμαστε μια ανοιχτή και δυναμική Περιφέρεια, και ότι στηρίζουμε στην πράξη όσους επενδύουν τα χρήματά τους στον τόπο μας.

-Η υλοποίηση της ΟΧΕ Εγνατίας Οδού, που αναδεικνύει ότι η πολιτιστική μας ποικιλομορφία είναι στοιχείο της ιστορικής μας ταυτότητας αλλά και ισχυρό πλεονέκτημα για τον τουρισμό και την οικονομία μας.

-Η επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, ως ένα σημαντικό βήμα για να μπει η Περιφέρειά μας στον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής.

Τα έργα οδικής ασφάλειας και οδικών μεταφορών με χρηματοδότηση από το -ΕΣΠΑ, όπως για παράδειγμα ο δρόμος Μαρώνεια-Δίκελλα.

-Η χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για μια σειρά από νέες μελέτες και νέα έργα σε σημαντικούς τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας και η οδική ασφάλεια (37 εκατ. €)».

Ακόμη ο κ. Μέτιος σημείωσε πως «η αλλαγή του κλίματος για την Περιφέρειά μας φαίνεται και στην εξέλιξη του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος» και πρόσθεσε ότι «έχουμε σημαντική βελτίωση των δεικτών επίδοσης στις εντάξεις νέων έργων και στην απορροφητικότητα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ., η Περιφέρεια έχει ποσοστό εντάξεων 67,56% και βρίσκεται στην 9η θέση μπροστά από την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, ενώ οι εντάξεις είναι συνολικά ποσού 345.000.000 € και η Α.Μ.Θ. βρίσκεται στην 4η θέση πίσω από την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα. Όσον αφορά τις πληρωμές, έχει γίνει το 18,87% και η Περιφέρεια βρίσκεται στην 9η θέση μπροστά από την Κρήτη, το Βόρειο Αιγαίο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία, ενώ έχει εκταμιευθεί ποσό 98,5 εκατ. € με την Α.Μ.Θ. να βρίσκεται στην3η θέση πίσω από την Κεντρική Μακεδονία και την Αττική. «Με προγραμματισμό και συστηματική δουλειά, κάναμε σημαντικά βήματα και συνεχίζουμε» υπογράμμισε ο κ. Μέτιος.

Για τον τομέα της ενέργειας ο κ. Μέτιος στάθηκε στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου και εναλλακτικών μορφών όπως η γεωθερμία, που «είναι ένα ισχυρό συγκριτικό μας πλεονέκτημα».

Όπως είπε «τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού ξεπεράσαμε τα εμπόδια από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα, ανακοινώσαμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου κάνοντας ένα μεγάλο βήμα ανάπτυξης για την Περιφέρειά μας». Για το λόγο αυτό διατίθενται 29,6 εκατομμύρια ευρώ «για να κατασκευαστεί και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες ένα νέο δίκτυο φυσικού αερίου, μήκους 493 χιλιομέτρων, και συνολικό προϋπολογισμό 56,6 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα παρέχει αέριο σε 6 πόλεις της Περιφέρειάς μας: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα». «Εκτιμούμε ότι σε αυτή τη φάση θα δώσει τη δυνατότητα να μπορούν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο 60.000 περίπου νοικοκυριά, καταστήματα, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια όπως νοσοκομεία, μονάδες υγείας και σχολεία, με τις πρώτες συνδέσεις να μπορούν να γίνουν μέσα στο 2020» πρόσθεσε ο κ. Μέτιος.

Για την Επιχειρηματικότητα, ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. ανέφερε ότι διατέθηκαν συνολικά 70,4 εκατομμύρια ευρώ, αναλύοντας στη συνέχεια το τι έχει συμβεί με τον Αναπτυξιακό Νόμο, την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και τα επενδυτικά σχέδια για τον τουρισμό. «Αποδείξαμε έτσι με πράξεις, όχι με λόγια, ότι όποιος θέλει να επενδύσει τα χρήματά του στην Περιφέρειά μας, εμείς ως Διοίκηση τον στηρίζουμε», υπογράμμισε ο κ. Μέτιος.

Στη συνέχεια υπήρξε αναφορά στον τομέα του Τουρισμού – Πολιτισμού, όπου στόχος είναι «να προβάλουμε την Περιφέρειά μας ως ένα ενιαίο, αναγνωρίσιμο σύνολο που προτείνει στους επισκέπτες της ένα ευρύ φάσμα επιλογών και αυθεντικών εμπειριών». Για αυτό, σημείωσε ο κ. Μέτιος, ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής προβολής και δικτύωσης της Περιφέρειάς μας για τα επόμενα 4 χρόνια, ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ». Ακόμη, ο κ. Μέτιος τόνισε ότι προχωρά η υλοποίηση της ΟΧΕ Εγνατίας Οδού με «έργα πρόσβασης και ανάδειξης των σημαντικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, με στόχο τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής», η οποία περνάει από το Ναό Αγίας Σοφίας και το Αράπ Τζαμί της Δράμας. Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Μέτιος, «προχωρήσαμε στον σχεδιασμό της ΟΧΕ Οροσειράς Ροδόπης και Ποταμού Νέστου. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, την πρόσβαση, τις υποδομές και την βιώσιμη ανάπτυξη της οροσειράς της Ροδόπης και του ποταμού Νέστου».

Στον τομέα της Υγείας, ο κ. Μέτιος παρουσίασε τις δράσεις που έχουν γίνει για την καταπολέμηση του κουνουπιών, αλλά και στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Όπως είπε, «περισσότερες από 150 δράσεις, εκδηλώσεις και ομιλίες πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε 25 πόλεις και οικισμούς και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας) σε συνεργασία με 118 φορείς από ολόκληρη την Περιφέρεια», με σκοπό την «ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία, τη διατροφή, την άσκηση, τις εξαρτήσεις, την αιμοδοσία, την προληπτική ιατρική, την αναπηρία κ.ά.». Μάλιστα, σημείωσε πως ήδη έχει ενταχθεί στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσεων της Περιφέρειας 2019 η διοργάνωση της 2ης Εβδομάδας Υγείας εντός του Απριλίου.

Ο κ. Μέτιος συνέχισε τον απολογισμό του με τον Πρωτογενή Τομέα, τονίζοντας ότι «η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι ένας από τους βασικούς αναπτυξιακούς μας άξονες». Για αυτό, υπογράμμισε, «το 2018 διαθέσαμε πόρους: για μελέτες αναδασμών, για μελέτες και κατασκευή αρδευτικών δικτύων, για αγροτικό εξηλεκτρισμό και για την κατασκευή μικρών έργων υποδομής για την στήριξη της κτηνοτροφίας», ενώ ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η «σύσταση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, ώστε να δημιουργηθεί μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα αναλάβει την καταγραφή, την ομαδοποίηση και την προώθηση των αγροδιατροφικών μας προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού».

Σχετικά με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. σημείωσε πως «το 2018 πραγματοποιήσαμε τις αναγκαίες συντηρήσεις που βρίσκονται στην αρμοδιότητά μας ύψους 10 εκατ. € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας». Όμως πέρα από τις συντηρήσεις αυτές, ζητήθηκαν από το Υπουργείο και επιτεύχθηκαν χρηματοδοτήσεις για νέα έργα και μελέτες. Ανάμεσα στα κυριότερα έργα είναι η συντήρηση και βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού (800.000 €), καθώς και έργα υποστήριξης της κτηνοτροφίας στη Δράμα, όπως ποτίστρες, δεξαμενές κτλ. (1,3 εκατ. €). Ανάμεσα στις κυριότερες μελέτες είναι και αυτή για την κατασκευή νέου αρδευτικού δικτύου στη Ρέμβη Δράμας (1,2 εκατ. €).

Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, ο κ. Μέτιος είπε πως τον Φεβρουάριο θα υπογραφούν συμβάσεις νέων έργων, μεταξύ των οποίων η βελτίωση της οδικής ασφάλειας της Εθνικής Οδού από τη διασταύρωση της ΒΙΠΕ Δράμας έως τη διασταύρωση προς Βώλακα (3 εκατ. €).