ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

 

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαρτίου ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθης Γιαννακίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση της τροπολογίας που ρυθμίζει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Στάθη Γιαννακίδη, η τροπολογία είναι μία κεφαλαιώδης πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με βασικό προσανατολισμό το κοινωνικό συμφέρον και διέπεται από τρεις βασικές αρχές: την κοινωνική, τη δημοσιονομική –δηλαδή τους πόρους που μπορεί να διαθέσει το κράτος στα φτωχά νοικοκυριά- καθώς και την κατάσταση των τραπεζών.

«Άρα, η θέση μας είναι στην πλευρά των δανειοληπτών και επιχειρούμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πλέον η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που η προστασία της πρώτης κατοικίας, συμπεριλαμβάνει και τα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη συνολική προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, συνολικά στην τετραετία, πάνω στην κεντρική κατεύθυνση της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την υποστήριξη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής. «Στη βάση αυτή του συνεκτικού σχεδίου σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν δεκάδες χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας» είπε, σημειώνοντας ότι διοχετεύονται την επόμενη τριετία πόροι 7 δις ευρώ που μοχλεύουν ιδιωτικούς και άλλους πόρους 5 δις, με συνολικές επενδύσεις που αγγίζουν τα 12 δις ενώ ιδιαίτερη είναι η βαρύτητα που δόθηκε στη μικρομεσαία επιχείρηση, ως κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο φαινόμενο του brain drain και τα πρώτα θετικά δείγματα αναχαίτισής του. «Δεν ακούμε όμως για τις αιτίες του brain drain, που είναι σε μεγάλο βαθμό η διάρθρωση της οικονομίας και η έλλειψη επιχειρήσεων που να παράγουν υπηρεσίες έντασης γνώσης και τεχνολογίας. Αυτό ακριβώς καταδεικνύει τον καταστροφικό ή ανύπαρκτο αναπτυξιακό σχεδιασμό του παρελθόντος και την ανάπτυξη που βασίστηκε στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό και εκμετάλλευση του εξειδικευμένου και υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού δυναμικού της χώρας», ανέφερε επισημαίνοντας ότι η συνολική δημόσια δαπάνη για δράσεις ανάσχεσης της φυγής επιστημονικού δυναμικού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, έχει ανέλθει στο 1,5 δις ευρώ στο τρέχον ΕΣΠΑ, ποσό υπερδιπλάσιο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

Τέλος αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να καταστεί η χώρα ισχυρή δύναμη στη Βαλκανική, και στο συνολικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει τις μεγάλες υποδομές που κατασκευάζονται στη Βόρεια Ελλάδα και μπορούν να την καταστήσουν πρωταγωνίστρια, πάντα έχοντας εξασφαλίσει την εσωτερική κοινωνική συνοχή.