ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΜέΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΣΤΟΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ

  • «Ο ρόλος δημιουργίας και ύπαρξης του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη είναι να εκπροσωπήσει το 62% των Ελλήνων που είπε όχι στα μνημόνια και προδόθηκε από τα τρία μεγάλα κόμματα»
  • «Τα κόμματα μεγάλα τα κάνουμε εμείς με τη ψήφο μας»
  • «Θεώρησα υποχρέωσή μου, καθήκον μου, να συμμετέχω στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο υπ. Βουλευτής στον Νομό Δράμας με το ΜέΡΑ 25 κ. Αναστάσιος Χατζηλαζάρου, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει για δύο θητείες Δήμαρχος Δοξάτου (2007-2010 και 2011-2014).

Όπως ανέφερε εισαγωγικά στη συνέντευξη, ο κ. Χατζηλαζάρου, «αν και δεν είμαι γνώστης σε βάθος, στον βαθμό που θα ήθελα τουλάχιστον, της πολιτικής της κεντρικής σκηνής, καθότι είμαι της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προσπαθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις που θα μου θέσετε. Το σίγουρο είναι πως θα απαντήσω με ειλικρίνεια και αυτά που θα πω θα είναι αυτά πιστεύω. Δηλαδή δεν θα απαντήσω διπλωματικά, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι περισσότεροι πολιτικοί στη χώρα μας. Γιατί όπως λέει και ο Γραμματέας του Μέρα 25 – Συμμαχία για τη ρήξη “Λέμε αυτά που πιστεύουμε και πιστεύουμε αυτά που λέμε”».

Κύριε Χατζηλαζάρου, αρχικά σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη. Μετά από τη θητεία σας, για δύο μάλιστα αυτοδιοικητικές περιόδους, ως Δήμαρχος Δοξάτου, θέτετε ξανά τον εαυτό σας στην κρίση των πολιτών μας, αυτή τη φορά ως υποψήφιος Βουλευτής με το ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση;

Κατ’ αρχάς για μένα ο κύκλος της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης έχει κλείσει. Ανέκαθεν παρακολουθούσα την πολιτική ζωή στη χώρα μας και όχι μόνο. Αν εξαιρέσεις τα πρώτα καλά χρόνια του ΠΑΣΟΚ, οι υπόλοιπες κυβερνήσεις έκαναν εγκληματικά λάθη (άλλες λίγα, άλλες πολλά) και όχι μόνο, που οδήγησαν τη χώρα μας στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα. Μια χώρα διαλυμένη στην κυριολεξία στην οποία κανένας τομέας δεν λειτουργεί σωστά. Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις… Δικαιοσύνη, παιδεία, ασφάλεια, υγεία, οικονομία, εργασία, δημοκρατία, ενημέρωση, όλα ή στραβά αρμενίζουν ή υπολειτουργούν. Μια χώρα στην οποία μία μικρή ομάδα ολιγαρχών, ελέγχοντας πλήρως την ενημέρωση και μέσω της διαφθοράς όλους σχεδόν τους μηχανισμούς ελέγχου, είναι υπεράνω των νόμων. Εκλέγουν τις κυβερνήσεις, καθοδηγώντας τους πολίτες, μέσω των μέσων ενημέρωσης τα οποία καθολικά ελέγχουν, να ψηφίσουν τους πολιτικούς και τα κόμματα της αρεσκείας τους. Μια χώρα στην οποία σχεδόν όλα τα μεγάλα στελέχη των κυβερνήσεων που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν, απολαμβάνουν μαζί με τις οικογένειές τους την πολυτελή ζωή τους και τα πλούτη που απέκτησαν μέσω της πολιτικής, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μικρότερων στελεχών (Βουλευτές κλπ.) έχουν ως πρώτο στόχο τη διατήρηση των θέσεών τους και για να μην τις χάσουν, γίνονται υποχείρια, ψηφίζοντας ότι τους πουν τα αφεντικά τους, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα αυτούς που τους εξέλεξαν. Μια χώρα που οι κυβερνώντες σκότωσαν και συνεχίζουν να σκοτώνουν τα όνειρα των νέων, οι οποίοι μετά τις σπουδές τους έχουν δύο λύσεις. Η μία να φύγουν στο εξωτερικό (όπως έκαναν εκατοντάδες χιλιάδες) για να βρουν ανθρώπινές συνθήκες ζωής και η άλλη να γίνουν σερβιτόροι ή να διεκδικήσουν τις λίγες και συνήθως κακοπληρωμένες θέσεις εργασίες που υπάρχουν στη χώρα μας. Και να έχεις και τους Πρωθυπουργούς, που στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές στα καλύτερα και ακριβότερα κολλέγια του κόσμου, να σου λένε κάτσε να βάλεις πλάτη, την ώρα που τα δικά τους βρίσκουν, δήθεν με την αξία τους, θέσεις στο εξωτερικό συνήθως με τεράστιους μισθούς.

Βλέποντας όλα αυτά (και όχι μόνο), τα οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια, θεώρησα υποχρέωσή μου, καθήκον μου, να συμμετέχω στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος. Γνωρίζοντας την ιστορία και την πορεία των κομμάτων τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια (τα έχω ζήσει) και παρακολουθώντας τη συμπεριφορά, τους λόγους, τα έργα και τα προγράμματά τους έκρινα πως πρέπει να συμπορευτώ με το ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη. Ένα νέο, μικρό σε ποσοστά κόμμα που στο πρόγραμμά του έχει τις κινήσεις-ενέργειες που πρέπει να κάνει η χώρα μας για να αλλάξει πορεία. Να ξεφύγει η όποια κυβέρνηση από τον έλεγχο των ολιγαρχών (νταβατζήδες τους είχε πει ο Κώστας Καραμανλής) και από την επιβολή, καταστροφικών, όπως αποδείχτηκε, μέτρων, των δυνατών οικονομικά κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά δίνοντας μάχες εντός της Ευρωζώνης.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Δράμας και πώς μπορεί να επέλθει η επίλυσή τους;

Τα σημαντικότερα προβλήματα της Δράμας είναι τα ίδια με αυτά της υπόλοιπης χώρας. Μόνο που στον Νομό μας είναι σε μεγαλύτερο βαθμό. Κατά τη γνώμη μου είναι η μεγάλη ανεργία που έχει ως συνέπεια τη μετανάστευση και κατ’ επέκταση την υπογεννητικότητα, τη μείωση του πληθυσμού και στο βάθος την ερημοποίηση των χωριών μας. Η πρόσφατη απογραφή μάς το δείχνει ξεκάθαρα. Είναι κατάντια να περιμένουμε να γίνουν εδώ και είκοσι χρόνια οι φυλακές και αυτό να θεωρείται ανάπτυξη. Όσο για τους περιβόητους οδικούς άξονες που τους περιμένουμε και αυτούς είκοσι χρόνια, που όσοι κυβέρνησαν αυτά τα χρόνια, το μόνο που κάνουν είναι να κατηγορούν τους προηγούμενους, άσχετα αν προπροηγούμενοι ήταν οι ίδιοι. Σίγουρα αυτοί οι δρόμοι είναι απαραίτητοι και θα βοηθήσουν στην ασφάλεια και τη μικρή έστω συντόμευση των διαδρομών. Για το πόσο θα βοηθήσουν από μόνοι τους, στο να έρθει η περιβόητη ανάπτυξη στην περιοχή μας δεν είμαι πολύ σίγουρος. Υπάρχουν πολλές περιοχές στη χώρα μας με οδικούς άξονες που έχουν σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης και ανεργίας. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η γραφειοκρατία, που στη χώρα μας είναι σχεδόν αξεπέραστη και η υψηλή φορολογία. Όλοι το γνωρίζουν, όλοι το πολεμούν, αλλά αποδεικνύεται ανίκητο. Εγώ λέω ότι τίποτε δεν λύνεται χωρίς σύγκρουση-ρήξη.

Σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η λειτουργία του Νοσοκομείου και γενικά των δομών υγείας στον Νομό μας. Είναι άδικο για έναν ακριτικό Νομό σαν τον δικό μας, που απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα μεγάλα νοσοκομεία των αστικών κέντρων, να μην έχει οργανωμένες δομές υγείας για να εξυπηρετήσει και πολλές φορές να σώσει τους κατοίκους του. Όσο για τους συμμετέχοντες στην διοίκηση-κυβέρνηση οι οποίοι προσπαθούν να παρουσιάσουν το μεγάλο έργο της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, γιατί πρέπει να υπερασπιστούν τα αφεντικά τους, ένα έχω να τους πω. Κατά τη γνώμη μου οι δικές σας ευθύνες είναι μηδαμινές και αναγνωρίζω και τις φιλότιμες προσπάθειές σας, μη ξεχνάτε όμως, όταν απευθύνεστε σε εμάς, ότι εδώ ζούμε και βλέπουμε την κατάσταση που επικρατεί.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα θέσεις του ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, όπως π.χ. το σχέδιο «Δήμητρα». Τελικά ποιοι είναι οι στόχοι του κόμματός σας; Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας;

Σχετικά με το σχέδιο «Δήμητρα», το οποίο έγινε πρόταση νόμου από το ΜέΡΑ25 στη Βουλή το 2020, έμεινε πρόταση χωρίς να προχωρήσει και ασχολίαστη τότε. Το ανακάλυψε τώρα η Κυβέρνηση για να τρομάξει τους πολίτες και να επωφεληθεί εκλογικά. Τι είναι το σχέδιο «Δήμητρα»; Πολύ απλά, ένα δημόσιο, δωρεάν σύστημα ψηφιακών συναλλαγών. Με βάση το taxisnet, όπου όλοι μας έχουμε πρόσβαση, θα δημιουργηθούν λογαριασμοί στους οποίους θα πιστώνονται ευρώ (είτε από το κράτος, είτε μεταφορά χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς) και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για συναλλαγές με άλλους λογαριασμούς ιδιωτών, εταιριών ή του δημοσίου. Έτσι θα αποφεύγουμε και τις προμήθειες των τραπεζών, οι οποίες είναι σχεδόν δύο δις το χρόνο και φεύγουν από τις τσέπες μας. Συγχρόνως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εναλλακτική σε περίπτωση κλεισίματος Τράπεζας ή Τραπεζών για οποιοδήποτε λόγο, π.χ. λόγω πτώχευσης (δυστυχώς γίνονται ακόμη και στην Ελβετία), ή σε περίπτωση που οι ισχυροί της Ευρώπης, φίλοι μας όταν λέμε μόνο ναι, προβούν σε τέτοια παράνομη ενέργεια, επειδή δεν θα συμφωνήσουν με κάποιες αποφάσεις της Ελλάδος η οποία κατά τα αλλά έχει βγει από τα μνημόνια. Αν π.χ. η τρόικα-θεσμοί δεν μας επιτρέπουν να κρατήσουμε τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή τις υποθήκες, δηλαδή τα σπίτια μας, στη χώρα μας, κάνοντας αυτό που κάνουν τα λεγόμενα αρπακτικά ταμεία (κυρίως ξένες εταιρείες) με μία δημόσια εταιρεία ώστε να βοηθήσουμε τους οφειλέτες, κρατώντας συγχρόνως τα όποια κέρδη για το κράτος μας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη στέγαση των αδυνάτων (κατασκευή εργατικών κατοικιών – φοιτητικών εστιών). Σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις περιουσίες των πολιτών μας ερχόμενοι σε ρήξη με τους θεσμούς.

Οι υπόλοιποι βασικοί άξονες του προγράμματος δημοσιεύονται σε έντυπο του ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη. Είναι απλοί και ξεκάθαροι και στόχος όλων είναι η οικονομική ανακούφιση των πολιτών, η οργάνωση του διαλυμένου κράτους και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην χώρα μας. Εκτός των άλλων, θεωρώ πως δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος για την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματός μας.

Ο ρόλος του ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στο πολιτικό σύστημα ποιος είναι; Είστε ανοιχτοί σε κυβερνητική συνεργασία και αν ναι, με ποιους όρους ή θεωρείτε πως το κόμμα σας πρέπει να παραμείνει στην αντιπολίτευση στην επόμενη Βουλή;

Ο ρόλος δημιουργίας και ύπαρξης του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη είναι να εκπροσωπήσει το 62% των Ελλήνων που είπε όχι στα μνημόνια και προδόθηκε από τα τρία μεγάλα κόμματα. Στόχος του είναι να ελευθερωθεί η χώρα από την οικονομική σκλαβιά που ζει. Και επειδή πιστεύουμε ότι τίποτε δεν κατακτιέται χωρίς αγώνα, θεωρούμε ότι ο μόνος δρόμος για να αλλάξουμε πορεία είναι ενωμένοι να απαιτήσουμε ελευθερία κινήσεων από τις τρόικες και αν χρειασθεί να έρθουμε σε ρήξη. Η χώρα είχε την ατυχία να εκπροσωπείτε αυτά τα δύσκολα χρόνια από ηγέτες που δεν είχαν το ανάστημα να αντισταθούν στις πιέσεις και για πολλούς και διάφορους λόγους ψήφισαν (πλην ελαχίστων Βουλευτών, μεταξύ των οποίων και ένας Δραμινός) συμφωνίες-μνημόνια που κατέστρεψαν τη χώρα και έκαναν πλουσιότερους κάποιους ολιγάρχες. Πιστεύω πως ηγέτες όπως ο Ανδρέας και ο Καραμανλής, εκτός του ότι θα είχαν τον σεβασμό των άλλων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποτέ δεν θα υπέγραφαν τέτοιες συμφωνίες.

Όσο για το θέμα των συνεργασιών, είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής η οποία οδηγεί σε συνεργασίες. Επειδή όμως τέτοιες σοβαρές συμφωνίες δεν γίνονται σε μία δύο ημέρες ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τα αλλά κόμματα να κάνουν συναντήσεις και διεργασίες που θα βοηθούσαν τις όποιες συμφωνίες. Φρόντισε όμως το Μαξίμου, που ελέγχει όλα τα μεγάλα κανάλια, να παρουσιάσει τον Βαρουφάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ σαν επικίνδυνους για την χώρα, με αποτέλεσμα να φοβηθούν και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν διεργασίες έχοντας στο μυαλό τους πιθανόν πολιτικό κόστος. Εκτός αν διαφωνούσαν ριζικά με το ΜέΡΑ25 και τη συμμαχία οπότε συνεχίζουν τη μνημονιακή τους πορεία. Προσωπικά εύχομαι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να γίνει μια προοδευτική κυβέρνηση.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελα να αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες στον Νομό Δράμας πρέπει να ψηφίσουν ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη και ειδικά εσάς για να τους εκπροσωπήσετε;

Ο σημαντικότερος και βασικά ο μόνος λόγος είναι γιατί έχει καταθέσει την καλύτερη πρόταση για να αλλάξει η χώρα μας.

Όσο για την προσωπική ψήφο σε μένα, σας ενημερώνω ότι ο κυριότερος λόγος που μπήκα στο ψηφοδέλτιο είναι για να βοηθήσω αυτήν τη συμμαχία να πάρει όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό. Προσωπική επιτυχία για μένα είναι η συμμετοχή. Αν στόχευα σε ατομική επιτυχία και διεκδίκηση θέσεων εξουσίας, θα επεδίωκα να συμπεριληφθώ σε ψηφοδέλτιο κάποιου κόμματος από τα λεγόμενα μεγάλα.

Προτείνω τον κόσμο της Δράμας και κυρίως τους νέους, να δουν την ιστορία των κομμάτων, τους λόγους τους (προγράμματα παλαιά και νέα), τα έργα τους και την πολιτική συμπεριφορά τους και να κρίνουν μέσα από την ιστορία και τα προγράμματα ποιο κόμμα θεωρούν ότι είναι καταλληλότερο να οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά. Να μην κάνουν το λάθος που έκανα και εγώ στο παρελθόν. Να ψηφίσω το Χ μεγάλο κόμμα, αν και είμαι δυσαρεστημένος, για να μη βγουν οι άλλοι. Τα κόμματα μεγάλα τα κάνουμε εμείς με τη ψήφο μας. Να μην απελπίζονται, παρά τις απογοητεύσεις που γεύτηκαν, να μη θεωρούν ότι όλοι είναι ίδιοι και να πιστεύουν πως όλα μπορούμε να τα αλλάξουμε με τη ψήφο μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να βάλω και εγώ ένα ερώτημα. Πείτε μου ένα λόγο να πιστέψω ότι αυτοί που οδήγησαν την χώρα μας σε αυτήν την κατάντια, μπορούν και θέλουν να την οδηγήσουν στην ευημερία. Μήπως φταίμε και εμείς που τους δώσαμε τόσες ευκαιρίες;