ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΡΑΜΑΣ Α. ΚΑΠΕΛΛΑΚΗ

 

 

Δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε., με τις οποίες δόθηκαν συμβουλές προς τους πολίτες για την προστασία τους από περιστατικά εξαπάτησης μέσω τηλεφώνου για υποτιθέμενη εμπλοκή συγγενικών προσώπων σε τροχαία ατυχήματα, έγιναν από τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Δράμας κ. Αντώνη Καπελλάκη, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τέτοιους είδους κρούσματα είναι αυξημένα και η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προχώρησε σε οργανωμένη δράση ενημέρωσης σε όλες τις Διευθύνσεις Αστυνομίας της δύναμής της.

Μέσα στο 2019 υπήρξαν στο Νομό Δράμας 7 τέτοιου είδους περιστατικά, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν τα 3 και έγιναν οι σχετικές συλλήψεις, ενώ μέσα στον Ιανουάριο του 2020 υπήρξαν άλλα 2 περιστατικά, όπου σε ένα εξ αυτών, το πιο πρόσφατο, υπήρξε σύλληψη ενός 56χρονου αλλοδαπού, ο οποίος φέρεται να ήταν μέλος σπείρας που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση πολιτών.

 

Οι δηλώσεις του Αστυνομικού Υποδιευθυντή Α. Καπελλάκη

 

Στις δηλώσεις του ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας κ. Αντώνης Καπελλάκης ανέφερε τα εξής:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως και στη Δράμα, έχει παρατηρηθεί αύξηση στις προσπάθειες των επιτηδείων να εξαπατήσουν πολίτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα, οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις προσποιούμενοι συνήθως αστυνομικούς ή γιατρούς και προφασιζόμενοι ότι στενό συγγενικό πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό, ζητούν χρήματα είτε για να αποφευχθούν οι νόμιμες ποινικές συνέπειες είτε για την άμεση πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης.

Προσοχή είναι απατεώνες! Η Ελληνική Αστυνομία και οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιούν την πρακτική οι υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν ή για την παράληψη νόμιμων ενεργειών.

Σε περίπτωση που άγνωστος επικοινωνήσει μαζί σας και επικαλεστεί έκτακτη ανάγκη συγγενικού προσώπου, επιδιώξτε να επικοινωνήσετε με το συγγενή σας από το δικό σας τηλέφωνο με απευθείας κλήση στο τηλέφωνό του, για να επιβεβαιώσετε αν υπάρχει ανάγκη.

Ενημερώστε τους συγγενείς και τους φίλους σας για τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι.

Τέλος, ενημερώστε την Ελληνική Αστυνομία ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας».

 

Ενημερωτικές διαλέξεις από την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών οι Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας προχώρησε μέσα στο 2019 σε 9 ενημερωτικές διαλέξεις σε όλο το Νομό Δράμας σε χώρους όπου υπάρχουν ηλικιωμένοι, όπως π.χ. σε ΚΑΠΗ ή καφενεία. Οι συγκεκριμένες διαλέξεις για την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο τηλεφωνικής εξαπάτησής τους, θα συνεχιστούν και μέσα στο 2020.

 

Το πιο πρόσφατο κρούσμα απάτης στη Δράμα

 

Με ανακοίνωσή της, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενημέρωσε για τη σύλληψη στη Δράμα ενός 56χρονου αλλοδαπού, φερόμενου ως μέλους σπείρας που προσπαθούσε να εξαπατήσει τηλεφωνικά πολίτες για να τους αποσπάσει χρήματα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Εξιχνιάσθηκαν ύστερα από ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, επτά (7) περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης πολιτών, που διαπράχθηκαν την 20-1-2020, πρωινές και μεσημεριανές ώρες στην πόλη της Δράμας.

Συνελήφθη την Δευτέρα 20-1-2020 το μεσημέρι, στη Δράμα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, 56χρονος αλλοδαπός, μέλος σπείρας που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση πολιτών.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης σε απόπειρα. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον ακόμη τρεις (3) συνεργούς του, μέλη της σπείρας, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται.

Αναλυτικότερα, προηγήθηκαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες, την 20-1-2020, πρωινές και μεσημεριανές ώρες, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες στην πόλη της Δράμας.

Ειδικότερα, άγνωστος δράστης επικοινωνούσε τηλεφωνικά με πολίτες, στους οποίους παρουσιαζόταν ως ιατρός νοσοκομείου και προφασιζόμενος ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχει τραυματισθεί και χρειάζεται επειγόντως χειρουργική επέμβαση, ζητούσε διάφορα χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν μεταξύ 20.000 και 35.000 ευρώ.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία και προκειμένου να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, έτερος δράστης ή δράστιδα, ανάλογα με την περίπτωση, προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, επιβεβαιώνοντας τα ψευδή γεγονότα και παρακαλώντας για βοήθεια.

Ακολούθως, στο πλαίσιο άμεσης κινητοποίησης και συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον 56χρονο, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε είχε το ρόλο του «εισπράκτορα» της σπείρας.

Συγκεκριμένα, ο 56χρονος βρισκόταν στην πόλη της Δράμας αναμένοντας να καρποφορήσει κάποια από τις προσπάθειας εξαπάτησης, έτσι ώστε στη συνέχεια να μεταβεί στην οικία του θύματος και να παραλάβει τα χρήματα.

Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν επτά (7) ημεδαπές, ηλικίας από 28 έως 92 ετών, επιχειρώντας να αποσπάσουν από αυτές συνολικά 173.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ τις έρευνες ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της σπείρας και να ταυτοποιηθούν τα υπόλοιπα μέλη της».