ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2016

 

Τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας έλαβε το λογοτεχνικό περιοδικό «δίοδος», το οποίο εκδίδεται από τη ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας με την υποστήριξη της εταιρείας Raycap, στο πλαίσιο της απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2016.  Μαζί με το περιοδικό «δίοδος» τιμητική διάκριση για τον ίδιο λόγο έλαβε και το λογοτεχνικό περιοδικό «νέο επίπεδο».

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2016 ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα βραβεία αφορούν εκδόσεις έτους 2015 και δίνονται από την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας η οποία τα επέλεξε από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων.

Παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα και το σκεπτικό βράβευσης της αρμόδιας Επιτροπής για κάθε κατηγορία βραβείου. Όπως αναφέρεται σε αυτό «οι δυο τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν ομόφωνα στα λογοτεχνικά περιοδικά, “νέο επίπεδο” και “δίοδος”. Το μεν “νέο επίπεδο” εκδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και η συμβολή του επικεντρώνεται στα ενδιαφέροντα αφιερώματα για πρόσωπα και θέματα της λογοτεχνίας. Η δε “δίοδος” είναι ένα περιοδικό που αξίζει να προσεχθεί περισσότερο γιατί τόπος έκδοσής του είναι η Δράμα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει πανελλήνια εμβέλεια, με συνεργασίες από λογοτέχνες και λογίους από όλη την Ελλάδα».