ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

 

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Θρακικής Εστίας Δράμας ευχαριστούμε από καρδιάς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο για την αφιέρωση του ημερολογίου έτους 2018 της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας στον Ελληνισμό της Θράκης.

Το ετήσιο ημερολόγιο αυτό είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην ιστορία του Θρακικού Ελληνισμού, με ιδιαίτερη αναφορά στους αγώνες των Θρακών κατά την Επανάσταση του 1821, τον Θρακικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την απελευθέρωση της Ανατολικής Θράκης και τον ξεριζωμό κατά το 1920-1922. Μέσα από τις μεστές σε περιεχόμενο σελίδες του ημερολογίου φωτίζονται τα σημαντικότερα γεγονότα της θρακικής ιστορίας, η συμβολή των Θρακιωτών αγωνιστών στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας, το δράμα του θρακικού ξεριζωμού και της προσφυγιάς, αλλά και η νέα πνοή που δόθηκε στην περιοχή της Δράμας με την υποδοχή και εγκατάσταση πλήθους θρακιωτών προσφύγων.

Αποτελεί δε μεγάλη και ξεχωριστή τιμή για τον Σύλλογό μας η ιδιαίτερη αναφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Παύλου στο πολιτιστικό έργο της «Θρακικής Εστίας Δράμας» από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, η οποία, πιστή στο σκοπό της, καλλιεργεί και μεταφυτεύει την παράδοση της Θράκης. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο όχι μόνο χρηστικό, αλλά και άξιο ανάγνωσης από τους Δραμινούς -και όχι μόνο- πολίτες, καθώς παρέχει στον αναγνώστη με ευσύνοπτο τρόπο τα σημαντικότερα στοιχεία της Θρακικής Ιστορίας και της σύνδεσης του Θρακικού Ελληνισμού με την περιοχή της Δράμας.

 

Εκ του Δ.Σ.