ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

 

Επιβεβαιώθηκε πλήρως το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Αναστάσιου Νικολαΐδη σχετικά με τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, οι οποίες προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του. Ο κ. Νικολαΐδης έλαβε την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση λόγω της έντονης ανησυχίας των φοιτητών του Τμήματος και ιδίως όσων βρίσκονται στα τελευταία έτη σπουδών, καθώς εξαιτίας της υποστελέχωσης από ακαδημαϊκό προσωπικό, δεν πραγματοποιούνται όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών και τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα λήψης πτυχίου.

Στην απάντησή της, η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή ανέφερε πως από τις 7 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας μέσα από το πρόγραμμα «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος», μόλις για τις δύο η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι υπόλοιπες είτε κατέστησαν άγονες είτε δεν μπόρεσαν να πληρωθούν για άλλους λόγους. Επιπλέον, ενώ στο συγκεκριμένο τμήμα υπηρετούν μόλις δύο μέλη ΔΕΠ στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πλήρωσης ακόμη δύο θέσεων, οι οποίες όμως δεν επαρκούν να καλύψουν τις αυξημένες διδακτικές ανάγκες.

Στην ομιλία του, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε πως αποτελεί μείζον ζήτημα για την τοπική κοινωνία να ληφθούν οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών τμημάτων με έδρα τη Δράμα και «αυτό μπορεί να συμβεί με προσλήψεις πανεπιστημιακού προσωπικού, με προμήθεια επιστημονικού εξοπλισμού, με τη συντήρηση και βελτίωση των κτιριακών υποδομών, με τη δημιουργία εστιών και εστιατορίου». Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση οι περιοχές της Ελλάδας να μην αντιμετωπίζονται οριζόντια με τον ίδιο τρόπο, καθώς «υπάρχουν περιοχές, όπως είναι η Δράμα, που χρειάζονται ειδική μέριμνα από πλευράς πολιτείας για να μπορέσουν να καλύψουν τις τεράστιες ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε πως θα πρέπει να θεσμοθετηθούν κίνητρα, έτσι ώστε «οι θέσεις που προκηρύσσονται και αφορούν τα πανεπιστημιακά τμήματα της Δράμας να καλύπτονται» και πρόσθεσε πως «το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να συμβεί και στον τομέα της Υγείας, για να μην μένουν κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος». Όπως χαρακτηριστικά είπε, μέσα από συγκεκριμένα κίνητρα μπορούν να δοθούν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με προσλήψεις σε ορεινές, δύσκολα προσεγγίσιμες, αποκομμένες, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, μειονεκτικές περιοχές.