ΑΡΘΡΟ

Του Δημήτρη Καρβούνη

Γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Δράμας

Μέλους της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

 

Προφανώς η αντιμετώπιση του κορωνοϊού και της υγειονομικής κρίσης είναι το κύριο. Η κατάσταση δείχνει σταθερή και σε φθίνουσα πορεία. Συνεχίζουμε χωρίς να χαλαρώνουμε σε ότι ανακοινώνουν οι ειδικοί. Δεν πρέπει να γκρεμιστεί ό,τι χτίστηκε με θυσίες όλων μας.

Όμως ήδη οι περισσότεροι σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα που καταλαβαίνουμε ότι θα είναι επίσης πολύ δύσκολη, αυτή τη φορά στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο. Το κρίσιμο είναι η υγειονομική κρίση να μην μετατραπεί σε δύσκολα διαχειρίσιμη οικονομική. Πρέπει η οικονομία να ανακάμψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα κι αλματωδώς. Αυτό εξαρτάται από το πότε θα σημάνει λήξη του κορωνοϊού αλλά και από κινήσεις που ήδη κάνει αλλά και θα κάνει στη συνέχεια η κυβέρνηση για να βοηθήσει την οικονομία.

Η Κυβέρνηση ως τώρα έχει κάνει κάποιες επιλογές. Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, στην τακτική του βλέποντας και κάνοντας. Και πολλές φορές ερχόμενη εκ των υστέρων να διορθώσει προφανείς αστοχίες και αβλεψίες. Ανέστειλε συμβάσεις εργασίας και μετέτρεψε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοματούχους ανέργους των 800€ για ενάμιση μήνα (κάτω δηλαδή από τον βασικό μισθό), ενώ σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται σε εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθών κατά 50%. Για την στήριξη των επαγγελματιών μετέφερε απλά 4 μήνες πίσω τις υποχρεώσεις τους κι ανακοίνωσε μια μη επιστρεπτέα επιδότηση, χωρίς όμως ακόμα να έχει βγάλει τους όρους, καθώς αναμένεται η ΚΥΑ και έχοντας ως δεδομένο ότι το ποσό είναι μικρό. Μόλις 1δις € για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 ως 500 εργαζόμενους!

Έτσι, το φετινό Πάσχα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα το περάσουν χωρίς καθόλου εισόδημα. Επαγγελματίες, εποχικοί εργαζόμενοι, μακροχρόνια άνεργοι. Οι δε επιστήμονες με ένα μικροποσό μέσω voucher. Ειδικά για τους επιστήμονες η στάση της Κυβέρνησης μπορεί να χαρακτηριστεί και προσβλητική. Κι εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι με πολύ περιορισμένα εισοδήματα. Να μην παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι ολόκληροι κλάδοι, θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, όπως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κινδυνεύουν με καταστροφή.

Το ερώτημα για την Κυβέρνηση είναι γιατί, ενώ μπορεί, δεν πράττει αλλιώς. Με σχέδιο και γενναίο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Μπορεί να το κάνει αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς κι εθνικούς πόρους αλλά και τμήμα του «μαξιλαριού» των 35-37 δις € που άφησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 14δις € από το «μαξιλάρι» και 12δις € κρατικές εγγυήσεις δανεισμού, σύνολο 26δις €, εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας ότι είναι απαραίτητο για να επανεκκινήσει χωρίς ιδιαίτερους τριγμούς η οικονομία. Χωρίς να χρειαστεί να δανειστεί, τώρα ή αργότερα και να ξαναμπούμε σε περιπέτειες. Κι αφήνοντας πόρους για τη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη και πιθανή επανεμφάνιση του κορωνοϊού το Φθινόπωρο. Τα πάνω από 50 δις € διαθέσιμοι πόροι του κράτους καθιστούν, πέρα από αναγκαία, εφικτή και ρεαλιστική μια τέτοια ενεργητική πολιτική.

Η τακτική της κυβέρνησης μπορεί να αποβεί μοιραία. Ή υποτιμούν τους κινδύνους ρισκάροντας επικίνδυνα ή ενδεχομένως να θέλουν να αξιοποιήσουν την κρίση για να αλλάξουν συνολικά το χάρτη στην αγορά γενικά και στην αγορά εργασίας ειδικότερα. Το τελευταίο σενάριο δεν μπορεί καθόλου να αποκλειστεί, γιατί άλλωστε έχει ξαναδοκιμαστεί υπό άλλες συνθήκες, των μνημονίων, ειδικά την περίοδο 2012-Γενάρη 2015. Θα φανεί στο αν, αμέσως μετά το τέλος της καραντίνας, οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στην εργασία τους με τους ίδιους μισθούς και τις ίδιες εργασιακές σχέσεις. Στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει αναπόφευκτα κοινωνική σύγκρουση.

Εμείς χτυπάμε καμπανάκι πιστεύοντας πως πάντα το να προλαβαίνεις είναι καλύτερο από το να τρέχεις να διορθώνεις μετά. Και μάλιστα σ’ ένα δύσκολο ευρωπαϊκό τοπίο, όπου η εγωιστική στάση της Γερμανίας και των συμμάχων της, δεν επέτρεψε την έκδοση ενός ευρωομόλογου κι οδήγησε σε έναν συμβιβασμό-φιάσκο και μάλιστα με ανοιχτή την εκδοχή μνημονίων σε χώρες που θα αναγκαστούν να δανειστούν. Για να «Μείνουμε Όρθιοι» οφείλουμε να δράσουμε έγκαιρα, τώρα και στην οικονομία.