ΝΕΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Α. ΚΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΙΣ 2 ΜΑΪΟΥ 2017

 

  • «Θέλοντας να καταδείξουμε ότι το φαινόμενο έχει λάβει πλέον μεγάλες διαστάσεις, χρησιμοποιήσαμε καθ’ υπερβολήν το χαρακτηρισμό “μεγαλοξενοδόχοι” για τους Δημόσιους Φορείς που εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές φιλοξενίας και, ουσιαστικά, δρουν ανταγωνιστικά προς τον κλάδο μας»
  • «Με πρόσφατη νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προ 20ημέρου, τροποποιήθηκε η παλαιότερη απόφαση του 2005 και διευρύνθηκαν οι δυνατότητες φιλοξενίας στον οικισμό της ΔΕΗ»
  • «Ο Δήμος Παρανεστίου μετατρέπεται de facto και με κρατική σφραγίδα, σε μεγαλοπαράγοντα στο χώρο της φιλοξενίας για το Νομό μας, συγκρινόμενος με τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής, καθώς κατέχει έναν μεγάλο αριθμό κλινών, τις οποίες μπορεί να διαθέτει κατά το δοκούν»
  • «Η χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε, ποσού 1 εκατ. ευρώ περίπου, για την ανακατασκευή μέρους του οικισμού, δεν αφορά σε ανακατασκευή φθορών από χρήση (όπως εσφαλμένα έχουμε αναφέρει), αλλά επισκευές σε σπίτια που μέχρι σήμερα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ώστε να τεθεί ολόκληρος ο οικισμός σε χρήση»

 

 

Νέο δελτίο τύπου εκδόθηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Δράμας, σε συνέχεια όσων αναφέρθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου του Προέδρου κ. Άγγελου Καλλία, την Τρίτη 2 Μαΐου 2017 (αναλυτικά όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη τύπου δημοσιεύτηκαν στο προηγούμενο φύλλο της Εφημερίδας «Εργασία… συν» στις 4 Μαΐου 2017). Στο νέο δελτίο τύπου, αφού διευκρινίζεται ότι ο χαρακτηρισμός «μεγαλοξενοδόχοι» για δημόσιους φορείς χρησιμοποιήθηκε καθ’ υπερβολήν για να καταδειχθεί ότι «το φαινόμενο έχει λάβει πλέον μεγάλες διαστάσεις», γίνεται ειδική αναφορά στο Δήμο Παρανεστίου και στον οικισμό της ΔΕΗ. Στο δελτίο τύπου της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Δράμας γίνεται αναφορά σε νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία «επιτρέπεται πλέον στο Δήμο Παρανεστίου να χρησιμοποιήσει τις κατοικίες και ως χώρο φιλοξενίας ατόμων ή ομάδων». Για αυτή την εξέλιξη η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας εκφράζει «έντονη ανησυχία», καθώς «ο Δήμος Παρανεστίου μετατρέπεται de facto και με κρατική σφραγίδα, σε μεγαλοπαράγοντα στο χώρο της φιλοξενίας για το Νομό μας, συγκρινόμενος με τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής, καθώς κατέχει έναν μεγάλο αριθμό κλινών, τις οποίες μπορεί να διαθέτει κατά το δοκούν». Επίσης, στο δελτίο τύπου γίνεται αναφορά σε συνομιλία με τη Δήμαρχο Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, κατά την οποία μεταφέρθηκαν οι ανησυχίες της Ένωσης Ξενοδόχων και δόθηκε η διευκρίνιση ότι «μέριμνά μας είναι αποκλειστικά η διαφύλαξη των συμφερόντων του κλάδου μας και η τήρηση της νομιμότητας». Τέλος, αναφέρεται ότι η Δήμαρχος κ. Σωτηριάδου ενημέρωσε την Ένωση Ξενοδόχων, ότι το ποσό 1 εκ. ευρώ περίπου «για την ανακατασκευή μέρους του οικισμού, δεν αφορά σε ανακατασκευή φθορών από χρήση (όπως εσφαλμένα έχουμε αναφέρει), αλλά επισκευές σε σπίτια που μέχρι σήμερα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ώστε να τεθεί ολόκληρος ο οικισμός σε χρήση. Επίσης ότι η χρηματοδότηση προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι από χρήματα του Δήμου».

Αναλυτικά, στο δελτίο τύπου της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας αναφέρονται τα εξής:

«Στη  συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Ένωση Ξενοδόχων την Τρίτη 2-5-17 ανέδειξε το θέμα των κακών πρακτικών από Δήμους με τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού επισκεπτών σε χώρους μη αδειοδοτούμενους.

Θέλοντας, μάλιστα, να καταδείξουμε ότι το φαινόμενο έχει λάβει πλέον μεγάλες διαστάσεις, χρησιμοποιήσαμε καθ’ υπερβολήν το χαρακτηρισμό “μεγαλοξενοδόχοι” για τους Δημόσιους Φορείς που εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές φιλοξενίας και, ουσιαστικά, δρουν ανταγωνιστικά προς τον κλάδο μας.

Ειδικά για το Δήμο Παρανεστίου, το ζήτημα αφορά τον οικισμό της ΔΕΗ που άλλοτε εξυπηρετούσε στην κατασκευή των φραγμάτων του Νέστου και από το 2005 έχει παραχωρηθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Δήμο για να χρησιμοποιήσει τις περίπου 50 κατοικίες που υπάρχουν, ως χώρο φιλοξενίας μαθητών που επισκέπτονται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου. Εδώ και αρκετά όμως χρόνια, ο οικισμός έχει χρησιμοποιηθεί από το Δήμο για τη φιλοξενία πάσης φύσεως επισκεπτών, πέρα από μαθητές, κατά παράβαση της παραπάνω απόφασης, με μεγάλη απώλεια εσόδων για τα νομίμως λειτουργούντα ξενοδοχεία της περιοχής και χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί η ύπαρξη κάποιας σχετικής άδειας λειτουργίας, η τήρηση κανονισμών ασφαλείας κ.λπ. για τις κατοικίες αυτές.

Μετά τη συνέντευξη τύπου και επ’ αφορμή αυτής, ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Ξενοδόχων μας ενημέρωσε ότι με πρόσφατη νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προ 20ημέρου, τροποποιήθηκε η παλαιότερη απόφαση του 2005 και διευρύνθηκαν οι δυνατότητες φιλοξενίας στον οικισμό της ΔΕΗ. Επιτρέπεται πλέον στο Δήμο Παρανεστίου να χρησιμοποιήσει τις κατοικίες και ως χώρο φιλοξενίας ατόμων ή ομάδων, όπως φοιτητών και σπουδαστών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εκπαιδευτικών, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων, στο πλαίσιο περιβαλλοντικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων δράσεων του Δήμου Παρανεστίου και των νομικών του προσώπων, καθώς και για τη φιλοξενία των συμμετεχόντων στο Κέντρο Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή (Κ.Α.Ε.ΔΙ.Σ.Π.).

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την εξέλιξη αυτή, καθότι. Από την άλλη, η Πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει έναν Δήμο “επιχειρηματία” ή έναν Δήμο που ενισχύει και δεν ανταγωνίζεται τη νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα των επαγγελματιών της περιοχής του.

Σε συνομιλία που είχαμε με την Δήμαρχο Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, της μεταφέραμε τις ανησυχίες μας αυτές και διευκρινίσαμε ότι μέριμνά μας είναι αποκλειστικά η διαφύλαξη των συμφερόντων του κλάδου μας και η τήρηση της νομιμότητας. Η Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι η χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε, ποσού 1 εκατ. ευρώ περίπου, για την ανακατασκευή μέρους του οικισμού, δεν αφορά σε ανακατασκευή φθορών από χρήση (όπως εσφαλμένα έχουμε αναφέρει), αλλά επισκευές σε σπίτια που μέχρι σήμερα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ώστε να τεθεί ολόκληρος ο οικισμός σε χρήση. Επίσης ότι η χρηματοδότηση προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι από χρήματα του Δήμου.

Ως Ένωση Ξενοδόχων θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του κλάδου μας και των συναδέλφων. Θα καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα καθώς και θα συγχαίρουμε και θα στηρίζουμε την κάθε προσπάθεια ανάδειξης του τόπου μας».