ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Σε καταγγελία προχώρησε την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Δράμας, μετά από τα δυσμενή σχόλια εναντίον εκπαιδευτικού για σχολική γιορτή σε νηπιαγωγεία της Δράμας, τα οποία, όμως, δεν προέρχονταν από αληθινά γεγονότα και παραποιούσαν την αλήθεια.

Αναλυτικά, η καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Δράμας, η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο κ. Λάζαρο Αρτεμιάδη και τη Γεν. Γραμματέα κ. Ευαγγελία Βελένη, έχει ως εξής:

Η δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Face book), την Τετάρτη 14 Μαρτίου, που πυροδότησε εκατοντάδες κατάπτυστα σχόλια, κοινοποιήσεις και δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικές σελίδες εντύπων (εφημερίδα Στόχος http://www.stoxos.gr/2018/03/blog-post_167.html?m=1), τα οποία διασύρουν και προσβάλλουν όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης, με τον πλέον απεχθή και βάναυσο τρόπο, παρεμβαίνοντας στο εκπαιδευτικό έργο και προσπαθώντας να το χειραγωγήσουν, οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να καταγγείλει ομόφωνα όλους αυτούς, οι οποίοι αβασάνιστα και ανεύθυνα, βιάστηκαν να λοιδορήσουν-υβρίσουν τις εκπαιδευτικούς, εκτοξεύοντας απειλές και εθνικιστικές κορώνες.

Καλεί την κοινωνία να τους καταδικάσει, να τους απομονώσει, να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς και να σταθεί αρωγός και αλληλέγγυα στα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στηρίζει τις συναδέλφισσες, οι οποίες υπέστησαν όλο αυτό το δημόσιο διασυρμό και καλεί τη Δ.Ο.Ε., όχι μόνο να καταγγείλει το γεγονός, αλλά να προβεί και σε όλες εκείνες τις ενέργειες, ώστε να μπει φραγμός σε τέτοια νοσηρά φαινόμενα.

 

Το ιστορικό της υπόθεσης

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, αναρτήθηκε από χρήστη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης facebook σχόλιο, συνοδευόμενο από φωτογραφία, σχετικά με σχολική γιορτή σε νηπιαγωγείο της Δράμας ενόψει της εορτής της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Με βάση τη φωτογραφία, η οποία ήταν μέρος του ολόκληρου ποιήματος το οποίο θα παιζόταν από τα παιδάκια στη γιορτή του νηπιαγωγείου τους, εξάχθηκε λανθασμένα το συμπέρασμα ότι τα παιδιά ζητούν η ελληνική σημαία να έχει πολλά χρώματα (άσπρο, κόκκινο, γαλάζιο, πράσινο και κοραλλί). Η συγκεκριμένη ανάρτηση πολύ γρήγορα διαδόθηκε, λαμβάνοντας πολλές κοινοποιήσεις, ενώ αποτέλεσε και αντικείμενο ευρέως σχολιασμού. Μάλιστα, τόσο την ίδια ημέρα όσο και τις επόμενες δημοσιεύτηκε ως «είδηση» και από ποικίλες πανελλαδικές ιστοσελίδες, ενώ έφτασε στο σημείο να κατατεθεί και σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 22 Μαρτίου, ο Εκδότης και Διευθυντής της εφημερίδας «Εργασία… συν» κ. Σπύρος Λάτσας επισκέφθηκε το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο της Δράμας, όπου διαπίστωσε πως το ποίημα για την παιδική παράσταση λανθασμένα προκάλεσε αναστάτωση στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά στο σκετς αναρωτιούνται τι χρώμα θα πρέπει να έχει η ελληνική σημαία και καταλήγουν σε πανηγυρικούς τόνους πως πρέπει να είναι γαλανόλευκη.

Η «είδηση» όπως δημοσιεύτηκε στο facebook, όπως σχολιάστηκε και όπως στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως δημοσιογραφικό υλικό είναι ο ορισμός του fake news.

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου, ο χρήστης του facebook που έκανε τον αρχικό αρνητικό σχολιασμό απέσυρε την ανάρτηση, ζητώντας, με άλλη ανάρτηση, μάλιστα συγγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσε.

Και μένει σε όλους η ελπίδα ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν τουλάχιστον στην μικρή Δραμινή κοινωνία… Πάντως, είναι πραγματικά οξύμωρο, σε πανελλαδικά Μ.Μ.Ε. που δημοσίευσαν το θέμα για την ελληνική σημαία να υπάρχει ονομαστική αναφορά στο δημοσιογράφο Σπύρο Λάτσα που ανέδειξε τη λανθασμένη προσέγγιση, όχι όμως σε σχόλια και ρεπορτάζ στον τοπικό τύπο…