EUROKINISSI

Ο νόμος που εμποδίζει την επιστροφή των «κλεμμένων» Ελγίνειων γλυπτών θα μπορούσε να αλλάξει, λέει αποχαρακτηρισμένο έγγραφο που φέρνει στην δημοσιότητα η εφημερίδα “Τέλεγκραφ”.

Όπως ορίζει βρετανικός νόμος του 1963, το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται να παραχωρήσει κομμάτια από τη συλλογή του και σε αυτή τη νομοθεσία «πατούν» οι υπεύθυνοι όταν στο προσκήνιο επανέρχεται το αίτημα επιστροφής.

Ομως αυτήν την εβδομάδα τα απόρρητα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το μέσο “Art Newspaper” φαίνεται να ανατρέπουν τα ισχύοντα δεδομένα.
Συγκεκριμένα σε αυτά τα έγγραφα παρουσιάζεται η -προ 30 ετών- θέση τού τότε Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι το θέμα των Μαρμάρων «είναι κάτι που δεν μπορούμε να κερδίσουμε».
«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή στάση και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε επιθετικά επιχειρήματα που θα ακούγονται κούφια στα αυτιά των Ελλήνων», είχε γράψει σε σχετική έκθεση ο Ντέιβιντ Μάιερς.
«Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε, αν θέλουμε, να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε» είχε επισημάνει.

Επιπροσθέτως, η εφημερίδα “Γκαρντιαν” σε άρθρο που αφορά στην κοινή γνώμη καλείται ευθέως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Αθήνα ενω δημοσκόπηση για την εφημερίδα “Τέλεγκραφ” της YouGov η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (56%) δηλώνει πως τα Γλυπτά πρέπει να εκτίθενται στην Ελλάδα, ενώ μόλις ένας στους πέντε (20%) απάντα πως πρέπει να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η “Τέλεγκραφ” υπογραμμίζει ότι η πίεση δεν έρχεται μόνο από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και από την UNESCO. Ενώ πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τον Βρετανό ομόλογο του να «κάνουμε το σωστό και να ενώσουμε ξανά τα Γλυπτά του Παρθενώνα» ενισχύοντας περαιτέρω τη σχέση Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Πηγή: ertnews.gr / Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου