ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Με 67 συνολικά θέματα στην ημερήσια διάταξη (64 τακτικά και 3 έκτακτα) συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017. Από τα 67 θέματα της συνεδρίασης, η οποία κράτησε περίπου 6,5 ώρες, καθώς το σώμα συνεδρίαζε από τις 15.00 το μεσημέρι έως τις 21.30 το βράδυ, τα 57 ψηφίστηκαν ομόφωνα και τα 10 κατά πλειοψηφία. Τα κυριότερα θέματα, τα οποία κατέλαβαν και τον περισσότερο χρόνο συζήτησης στη συνεδρίαση, ήταν τα προημερησίας διάταξης, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2018, καθώς και τα θέματα σχετικά με τη διοργάνωση της Ονειρούπολης. Σε πολλά σημεία τόσο κατά τη συζήτηση των προημερησίας διάταξης όσο και των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης οι τόνοι ανέβηκαν και το κλίμα έγινε ιδιαίτερα θερμό.

 

Κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018

 

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δράμας για το 2018 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τις παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Project Δράμα 2020» να καταψηφίζουν. Την πρόθεση να καταψηφίσει δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος και ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννης Στεφανίδης, ο οποίος αποχώρησε πριν τη ψηφοφορία. Θετικά ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και ο κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης από την παράταξη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα».

Ο εισηγητής του θέματος, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε πως με το Τεχνικό Πρόγραμμα γίνεται διαχείριση ανάγκης και φτώχιας, λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης. «Εξυπηρετεί τις αμεσότητες του πολίτη και την καθημερινότητα» σημείωσε και πρόσθεσε πως «εμείς μεγαλοστομίες και περίτρανα λόγια δεν θα πούμε». Παράλληλα, έκανε λόγο για ρεαλισμό και επεσήμανε πως «αυτή η Δημοτική Αρχή έχει δώσει λύσεις στην καθημερινότητα». Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ύψους 1,524 εκ. ευρώ και ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες πλην μιας αρνητικής ψήφου στη Δ.Κ. Δράμας.

Από πλευράς αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης στάθηκε στην παρουσία μόλις 6 από τα 45 συνολικά μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης και πρόσθεσε πως το Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο το χαρακτήρισε ως πρόχειρο, θυμίζει την προ «Καποδίστρια» εποχή των Δήμων, καθώς επικεντρώνεται σε έργα οδοποιίας, ηλεκτροφωτισμού και παιδικών χαρών. Ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», ανέφερε πως το Τεχνικό Πρόγραμμα «μας δείχνει ότι πλησιάζουν εκλογές» καθώς διαπνέεται από τη λογική «ρίξε άσφαλτο». Όπως είπε από τα 1,524 εκ. ευρώ του Τεχνικού Προγράμματος, το οποίο «δημιουργεί εκλογική πελατεία» και όχι «ανταποδοτικότητα στους πολίτες» οι 664.000 αφορούν έργα οδοποιίας. Ακόμη, στάθηκε και στο θέμα της διαβούλευσης, σημειώνοντας ότι σε άλλους Δήμους γίνονται λαϊκές συνελεύσεις. Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης σχολίασε, με αφορμή τη μικρή συμμετοχή των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης, ότι είναι «αποκλειστική αποτυχία της Δημοτικής Αρχής ότι δεν έχει πετύχει σε κανένα σημείο τη συμμετοχή πολιτών στη λήψη αποφάσεων». Επιπλέον έκανε λόγο για «πλήρη έλλειψη οράματος και σχεδίου», σημειώνοντας ότι «αυτή η Δημοτική Αρχή εκλέχτηκε με έναν και μοναδικό στόχο: να επανεκλεγεί». Ο κ. Γιάννης Στεφανίδης, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» έκανε λόγο για Τεχνικό Πρόγραμμα «αντιγραφή» και «βιτρίνα», ζητώντας ομαδοποίηση ομοειδών δαπανών, έτσι ώστε να επιτευχθούν μεγαλύτερες εκπτώσεις. Επίσης τόνισε ότι καταψηφίζει γιατί «δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια διαχειριστική λογική, σε μια λογική φτώχιας».

 

Πολλές ενστάσεις από την αντιπολίτευση για την Ονειρούπολη

 

Όσον για τα 7 θέματα συνολικά που σχετίζονταν με την Ονειρούπολη 2017-2018, τα 5 (αναμόρφωση προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ, συμμετοχή του κ. Χαραλαμπίδη στην διαπαραταξιακή επιτροπή, έγκριση αποφάσεων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για τον Κανονισμό Λειτουργίας της διοργάνωσης και τη Λειτουργία Χριστουγεννιάτικης αγοράς, καθορισμός τέλους για όσους επαγγελματίες λειτουργήσουν οικίσκους στην Χριστουγεννιάτικη αγορά) ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, ενώ ομόφωνα τα 2 (Άδεια ανέγερσης προσωρινών λυόμενων κατασκευών και καθορισμός αδειών συμμετοχής στην Χριστουγεννιάτικη αγορά).

Γενικά, στη συζήτηση που αναπτύχθηκε υπήρξαν αναφορές τόσο σε ουσιαστικά ζητήματα της φετινής διοργάνωσης, όπως είναι ο προϋπολογισμός, αλλά και σε τυπικά όπως είναι ο Κανονισμός Λειτουργίας. Για τον προϋπολογισμό από πλευράς αντιπολίτευσης έγινε λόγος για αδιαφάνεια με τον Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργο Ψαρρά να απαντά ότι η διοργάνωση «έχει πάρει το δρόμο της πλήρους διαφάνειας». ΟΙ Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στάθηκαν κυρίως σε δαπάνες όπως η πληρωμή εταιρείας για τη δημιουργία και οργάνωση της Ονειρούπολης, η μελέτη χωροταξίας, οι εργασίες γραφικού σχεδιασμού και οι υπηρεσίες συντονισμού. Ο κ. Ψαρράς ανέφερε πως η Ονειρούπολη είναι πρόσφορο πεδίο για αντιπολίτευση, όμως ο προϋπολογισμός είναι 374.000 ευρώ, ενώ την περίοδο 2012-2013 (επί Διοίκησης «πόλης+ζωής») ήταν 450.00 ευρώ. Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αδιαφάνεια, καθώς για πρώτη φορά στην διαπαραταξιακή επιτροπή συμμετέχουν και εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ κ. Όθων Μουρμούρης ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις παρεμβάσεις του ο κ. Μουρμούρης κάλεσε τη Δημοτική Αρχή και τις αντιπολιτεύσεις να υιοθετήσουν συναινετικό κλίμα, το οποίο όμως όπως φάνηκε τελικά δεν επετεύχθη.

Σχετικά με τα τυπικά θέματα για τη διοργάνωση της Ονειρούπολης, η παράταξη «πόλη+ζωή» επέμεινε ότι ο Κανονισμός Λειτουργίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς «έχει στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με σαφέστατες συγκεκριμένες διατάξεις νομοθετημάτων», κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι ξαναφέρνει το θέμα, υιοθετώντας όσα αναφέρθηκαν σε προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος. Επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τη Δημοτική Αρχή να υιοθετήσει τις προτάσεις τους για τη Χριστουγεννιάτικη αγορά για να συμμετάσχουν στη διαπαραταξιακή, ενώ από πλευράς Διοίκησης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Άγγελος Σολάκης σημείωσε πως η Δημοτική Αρχή φέρνει τις ράγες που θα βαδίσει η επόμενη και η μεθεπόμενη Ονειρούπολη. Για αυτό πρόσθεσε «έπρεπε να αποτελέσει σημείο θαυμασμού και συμμετοχικότητας». Τελικά, τόσο ο Κανονισμός Λειτουργίας αλλά όσο και η λειτουργία της Χριστουγεννιάτικης αγοράς ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.

 

Τα κυριότερα προημερησίας διάταξης θέματα

 

Από τα θέματα που τέθηκαν στην προημερησίας διάταξης συζήτηση ξεχώρισαν οι αναφορές στο χώρο προπόνησης της Ολυμπιονίκη Άννας Κορακάκη στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, στο ζήτημα της αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων, στη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου και στα ταξίδια του Δημάρχου στο εξωτερικό.

Το θέμα της σίτισης των μαθητών του Μουσικού Σχολείου τέθηκε από τον κ. Μλεκάνη με τον Αντιδήμαρχο κ. Σολάκη να αναφέρει ότι πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών, ο οποίος προχωρά κανονικά

Το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων τέθηκε τόσο από τον κ. Μλεκάνη όσο και από τον κ. Στεφανίδη, με το Δήμαρχο κ. Μαμσάκο να απαντά ότι δεν ενεπλάκη στη διαδικασία αξιολόγησης.

Για το προπονητήριο της κ. Κορακάκη υπήρξε αρχικά αναφορά από τον κ. Ηλιόπουλο. Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης ανέπτυξε το ιστορικό των ενεργειών που έγιναν από πλευράς Δημοτικής Αρχής για τη βελτίωση του χώρου, ενώ ταυτόχρονα επιτέθηκε στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης («πόλη+ζωή»), κατηγορώντας την για προχειρότητα, καθώς συνέβαλε μόνο σε ένα εξοδολόγιο ύψους 5.000 ευρώ και όχι στην μελέτη για το χώρο. Ο κ. Καραμπατζάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις εργασίες που έγιναν με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από αντιμισθίες και αποζημιώσεις Δημάρχου, Αντιδημάρχων και Πρόεδρων Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων του Δήμου και χωρίς να αξιοποιηθεί ούτε ένας υπάλληλος του Δήμου, καθώς ο χώρος δεν είναι δημοτικός. Όπως είπε έγινε μελέτη από ιδιώτη για την ηχοαπορρόφηση και τοποθετήθηκε ειδικός κλωβός με υλικό επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων. Επιπλέον στάθηκε στην τοποθέτηση κουρτινών, στον ευπρεπισμό των τουαλετών, στην τοποθέτηση φωτισμού από την Π.Ε. Δράμας, στην τοποθέτηση μεταλλικών ελασμάτων και στην καθαριότητα μέρους του χώρου, σημειώνοντας ότι υπάρχει εκκρεμότητα για την ενίσχυση της γραμμής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, ο οποίος τόνισε ότι «το έργο που έχει αναλάβει η Δημοτική το έχει φέρει εις πέρας» και αναρωτήθηκε αν «3,5 χρόνια η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έβαλε μια βίδα για αυτή την αθλήτρια;».

Τέλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος στάθηκε και στα ταξίδια που έχει κάνει στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο «για παραφιλολογία που καταντάει υποκρισία». Αναφέρθηκε σε σειρά ταξιδιών που έγιναν από τον προηγούμενο Δήμαρχο κ. Κυριάκο Χαρακίδη, προσθέτοντας ότι από τα ταξίδιά του σε 3 χρόνια μόνο 2 επιβάρυναν τον προϋπολογισμό του Δήμου, ενώ τα υπόλοιπα πληρώθηκαν είτε από όσους απέστειλαν την πρόσκληση συμμετοχής είτε από χρηματοδοτούμενα προγράμματα.