ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

 

Η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Ελλάδας, η παραμυθένια Ονειρούπολη, συνεχίζει να υποδέχεται έως τις 7 Ιανουαρίου τους μικρούς και μεγάλους φίλους της, προσφέροντας σε όλους τους επισκέπτες ανεπανάληπτε στιγμές! Η Δράμα, η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, καλωσορίζει όλους τους επισκέπτες της και τους καλεί να γίνουν οι πρωταγωνιστές στο αυθεντικότερο χριστουγεννιάτικο παραμύθι!

Το πρόγραμμα της Ονειρούπολης από την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017 έως την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018 έχει ως εξής:

 

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

 

12.00-13.00 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδερού Δενδρακίων «Ρωμανία» παρουσιάζει χορούς από τον Πόντο και υποδέχεται τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νυμφών Κέρκυρας που θα μας ταξιδέψει με χορούς και τραγούδια στα Καντούνια της Κέρκυρας.

15.00-15.30 Κεντρική σκηνή. Το χορευτικό τμήμα του Επιμορφωτικού Συλλόγου «Πολύγνωτος Βαγής» Ποταμιάς Θάσου παρουσιάζει χορούς από το νησί της Θάσου.

15.30-16.00. Κεντρική σκηνή. Ονομασία σχήματος: GYPSY STRINGS. Η μουσική μπάντα του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων, «ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», αποτελείται από παιδιά Ρομά του Δενδροποτάμου, για τα οποία η μουσική προσφέρει έναν ακόμη κώδικα επικοινωνίας, ίσως τον πιο ευέλικτο, τον πιο μαζικό και ποιοτικό συγχρόνως, που προάγει την κοινωνική τους ένταξη και συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή τους. Θα είναι μαζί τους και ο Αλέξανδρος Σαγκούρης που εμφανίστηκε στο X-FACTOR.Ο μικρός Αλέξανδρος Σαγκούρης με χιλιάδες tweet και κοινοποιήσεις, άρθρα ρεπορτάζ και εκατομμύρια views στο YouTube.

16.00-16.30 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Πολύπετρου θα παρουσιάσει δρώμενο με έθιμα και χορούς από την περιοχή της Μακεδονίας.

16.30-17.00 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «Ορφέας» παρουσιάζει χορούς από τη Μακεδονία.

17.00-17.30 Κεντρική σκηνή. Τραγούδια και χοροί από τους μικρούς χορευτές του Συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος».

17.30-18.00 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθερών Καβάλας θα μας ταξιδέψει με χορούς από τη Μακεδονία.

18.00-21.00 Κεντρική σκηνή. Ένα απόγευμα γεμάτο συναυλίες από τα νεανικά συγκροτήματα της Modern Music Academy σε ήχους: Pop, Rock, Hip-Hοp, Blues.

 

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

 

14.30-15.00 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληναίων Ν. Καβάλας παρουσιάζει χορούς από τα νησιά.

15.00-15.30 Κεντρική σκηνή. Η χορωδία Απόλλων Θερμαϊκού «Χαίρε η γη» παρουσιάζει κάλαντα από Τζάκι, Μοραΐτικα, Πανελλήνια, Ικαρίας και Δωδεκανήσου.

15.00-15.30 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληναίων Ν. Καβάλας παρουσιάζει χορούς από τα νησιά.

15.30-16.00 Κεντρική σκηνή. Η χορωδία του «Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ελευθέριου Κορδελιού» παρουσιάζει κάλαντα από τη Χίο, την Ικαρία, την Ήπειρο, τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη και την Κρήτη.

16.00-16.30 Κεντρική σκηνή. Το τμήμα ενηλίκων του Συλλόγου «Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ελευθέριου Κορδελιού» παρουσιάζει χορούς από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

16.30-17.00 Κεντρική σκηνή. Το παιδικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Δραβήσκου παρουσιάζει χορούς από τη Θράκη.

17.30-18.30 Κεντρική σκηνή. Το φάντασμα της Ονειρούπολης. Τρόμος στην Ονειρούπολη! Υπάρχουν φήμες για φάντασμα… κι ο Καραγκιόζης θα δώσει τη λύση.

18.30-19.00 Κεντρική σκηνή. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά» παρουσιάζει χορούς από την Αλησμόνητη Πατρίδα του Πόντου με το μικρό και μεγάλο χορευτικό του. Επίσης με την χορωδία του θα σας ταξιδέψει σε ποντιακές μελωδίες και κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.

19.00 Κεντρική σκηνή. Οι «MISTY SEVEN», είναι μια μπάντα τελειόφοιτων μαθητών του ωδείου «ΕΥΦΩΝΟ» από την Ξάνθη. Παρουσιάζει για άλλη μια φορά στην Ονειρούπολη, πολύ γνωστές alternative pop επιτυχίες αλλά και αγαπημένες ελληνικές μελωδίες.

 

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

 

10.00-14.00 Το Σπιτάκι του Παραμυθιού. Σσσσσς… ησυχία! «Παραμύθι μύθι μύθι, το κουκί και το ρεβίθ…»! Το παραμύθι μας αρχίζει και ζωντανεύει ξανά εδώ, στην πιο όμορφη Χριστουγεννιάτικη γιορτή της πόλης μας! Στην Ονειρούπολη! Επιστρέφει ξανά, ο αγαπημένος μας ήρωας…. ο «Ρούλης ο Δραμινούλης»! Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους για να ζήσουμε μαζί την περιπέτεια του αγαπημένου μας ήρωα Ρούλη και της φίλης του Μήνας! «Γιατί η αληθινή φιλία, μας ενθαρρύνει και μας σηκώνει ψηλά… όταν τα δικά μας φτερά λησμονούν πως να πετάνε»!

11.00-13.00 Κεντρική σκηνή. «Διακοσμούμε με τα παιδιά με την τεχνική της ζωγραφικής και του κολάζ, μπολάκια τα οποία θα χαρίσουν στα αδέσποτα για να έχουν στις γειτονιές πάντα νερό και κροκετούλα από τον Φιλοζωικό Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλοι των Ζώων Δράμας.

13.00-14.00 Κεντρική σκηνή. Παιδική Παράσταση. Η μάχη μεταξύ του Κόμη Μελομακαρόνη και του Φον Κουραμπιέ… Ήρθαν πάλι τα Χριστούγεννα και για άλλη μια χρονιά τα σχολεία έκλεισαν, τα παιδιά ξεφάντωναν και πανηγύριζαν, οι γονείς έτρεχαν και δεν έφταναν, η πόλη στολίστηκε με τα γιορτινά της και έλαμπε, τα δέντρα έλαμπαν και στολίζονταν κι ο Άη Βασίλης έτρεχε να προλάβει τα δώρα. Όμως στα γλυκοστρατόπεδα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, τόσο που δεν θύμιζαν Χριστούγεννα. Αντίθετα, οι πολεμικές ετοιμασίες έκαναν τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες να ιδρώνουν και να φουσκώνουν όχι από τον φούρνο, ούτε από τη φαρίνα… Για άλλη μια φόρα ο πόλεμος των χριστουγεννιάτικων γλυκών ήταν έτοιμος να ξεσπάσει… Στην πρώτη γραμμή: ο φον Κουραμπιές κι ο κόμης Μελομακαρόνης… Η συνέχεια…στην Ονειρούπολη!

14.00-14.30 Κεντρική σκηνή. Ρεμπέτικο πρόγραμμα από τους μικρούς χορευτές του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου Δράμας.

14.30-15.00 Κεντρική σκηνή. Το παιδικό και εφηβικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελεούσας Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος» παρουσιάζει χορούς από την Ήπειρο και τη Μακεδονία.

15.00-15.30 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Διποτάμων Δράμας «Ο Άγιος Νικόλαος» παρουσιάζει τη μουσική παράδοση του Πόντου με χορούς και τραγούδια.

15.30-16.00 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φτελιάς παρουσιάζει χορούς και τραγούδια από τη Θράκη και τον Πόντο.

16.00-16.30 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Στεφανίνων «Παναγία Στεφανιώτισσα» παρουσιάζει χορούς της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της περιοχής Σερρών.

16.30-17.00 Κεντρική σκηνή. Το παιδικό τμήμα του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Φερών «Αγία Σοφία» παρουσιάζει χορούς από τη Θράκη.

17.30-19.30 Το Σπιτάκι του Παραμυθιού. Σσσσσς… ησυχία! «Παραμύθι μύθι μύθι, το κουκί και το ρεβίθι…»! Το παραμύθι μας αρχίζει και ζωντανεύει ξανά εδώ, στην πιο όμορφη Χριστουγεννιάτικη γιορτή της πόλης μας! Στην Ονειρούπολη! Επιστρέφει ξανά, ο αγαπημένος μας ήρωας… ο «Ρούλης ο Δραμινούλης»! Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους για να ζήσουμε μαζί την περιπέτεια του αγαπημένου μας ήρωα Ρούλη και της φίλης του Μήνας! «Γιατί η αληθινή φιλία, μας ενθαρρύνει και μας σηκώνει ψηλά… όταν τα δικά μας φτερά λησμονούν πως να πετάνε»!

18.30 Κεντρική σκηνή. Βράβευση διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα: «Ταξίδι στο Παραμύθι των Χριστουγέννων».

 

20.00 Κεντρική σκηνή. Πατάμε το πλήκτρο REC και ηχογραφούμε, ακούμε, χορεύουμε και τραγουδάμε με το Pop Ελληνικό group που άλλοτε μας εκλιπαρεί να «Μείνουμε» και άλλοτε ζωγραφίζει «Καρδίες στην άμμο». Οι REC μας υπόσχονται μια βραδιά με σούπερ hits.

 

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2017

 

11.00-15.00 Ο Εμπορικός Σύλλογος διοργανώνει τη «Γιορτή Αγοράς», το κέντρο πεζοδρομείται, γιορτινή μουσική ακούγεται από παντού, χορευτικά και live σχήματα κατακλύζουν όλα τα σημεία της αγοράς.

11.30-12.30 Κεντρική σκηνή. Η συγκεκριμένη εκδήλωση παραπέμπει σε ένα από τα παλαιότερα ποντιακά έθιμα που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων από τις 25 Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου. «Μωμόγεροι» ή «Μωμόεροι» ή και «Μωμογέρια», ήταν οι ακόλουθοι του Μώμου και τον συνόδευαν χορεύοντας, τραγουδώντας και σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις. Η παράσταση αποτελείται από δύο μέρη: το χορευτικό και θεατρικό δρώμενο.

12.00 Στο χώρο της Ονειρούπολης. Ο Δήμαρχος μοιράζει ευχές και δώρα στους μικρούς επισκέπτες της Ονειρούπολης.

12.00-14.00 MIKEL. Παίζουμε παράδοση παίζουμε Βαλκάνια… Χαλκιμιστές!!!

Δραμινό σχήμα που αποτελείται από τους:

Χατζητεκελή Γιώργο (τρομπέτα)

Στεφανίδη Παύλο (τρομπέτα)

Κουφού Γιάννη (κλαρίνο)

Βόιτσο Κώστα (ακορντεόν)

Μυλωνά Παναγιώτη (κρουστά)

12.30 Οι «Μωμόγεροι» στους δρόμους της πόλης!

13.00-14.00 Κεντρική σκηνή. Η ομάδα παραδοσιακού χορού του Νομικού Προσώπου Δ. Δράμας, Τμήμα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, παρουσιάζει χορούς από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τον Πόντο και την Καππαδοκία.

14.00-15.00 Κεντρική σκηνή. Παιδική Παράσταση. «Αλμυροί Κουραμπιέδες». H μυρωδιά των ολόφρεσκων, αχνιστών κουραμπιέδων απλώθηκε από άκρη σε άκρη στη χώρα των Χριστουγέννων. «Αυτή τη χρονιά ξεπέρασα τον εαυτό μου!», μονολογούσε ο Έλγουντ και άρπαξε έναν κουραμπιέ, χώθηκε σε μια απόμερη γωνίτσα, άνοιξε το στόμα και… «Μπλιαξ!!! Αηδία… Καταστροφή!!!», φώναξε πανικόβλητος. Είχε πασπαλίσει τους κουραμπιέδες με… αλάτι! Κοίταξε με γουρλωμένα μάτια το ρολόι! Προλάβαινε δεν προλάβαινε να αρχίσει από την αρχή. Πριν καν ανασάνει με ανακούφιση, ακούει τον αρχί-ζαχαροπλάστη Όμπερον να τον φωνάζει. Ήθελε οπωσδήποτε να δοκιμάσει έναν κουραμπιέ!!! «Μα κανένας δεν πρέπει να καταλάβει ότι οι κουραμπιέδες είναι… αλμυροί. Ποιος θα με βοηθήσει τώρα;», κλαψούρισε ο Έλγουντ. Και τότε θυμήθηκε τα παιδιά, τους πιο αγαπημένους φίλους του. Θα προλάβουν να ψηθούν οι νέοι κουραμπιέδες πριν φτάσει ο Άγιος Βασίλης;

18.00-18.30 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κουδουνίων παρουσιάζει χορούς από την περιοχή του Πόντου.

 

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙA

12.00-13.00 Κεντρική σκηνή. Παιδική Παράσταση. «Μια χριστουγεννιάτικη Παραμυθοσαλατα». Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία… Μια καινούρια χριστουγεννιάτικη ιστορία!», μονολογούσε συνεχώς ο Ματθαίος Μπιμπλ, ο πιο γνωστός παραμυθάς του Mediterranean Cosmos και ολοένα έξυνε το μυτερό, κόκκινο σκουφί του. Σύμφωνα με την παράδοση, τη μέρα των Χριστουγέννων, αφού τελείωναν οι προετοιμασίες και ξυπνούσε ο Άη Βασίλης, μαζεύονταν όλοι μπροστά στο μεγάλο τζάκι για να πιούν αχνιστή σοκολάτα και να ακούσουν μια ολοκαίνουρια χριστουγεννιάτικη ιστορία. Η χριστουγεννιάτικη ιστορία του θα ήταν μοναδική, τόσο μοναδική, όσο και η φαντασία των φίλων του. Μια ιδέα από τον καθένα θα είναι αρκετή για να κάνει η μαγική του πένα το θαύμα της!

19.00-21.00 Κεντρική σκηνή. Μουσική παράσταση με τίτλο «Μες στον τεκέ της Μαριγώς» αναφορά σε αστικό- ρεμπέτικο τραγούδι από την περίοδο 1935 έως 1955.

 

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

 

12.00-14.00 Κεντρική σκηνή. Τα παιδιά από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ονείρων που τελεί υπό την αιγίδα του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» παρουσιάζουν σ’ ένα συνδυασμό θεάτρου και κουκλοθέατρου το παραμύθι της συγγραφέως Σμαράγδας Μανταδάκη «Μη κλαις κοριτσάκι». Ποιος είπε πως τα παραμύθια τελειώνουν πάντα όπως τα θέλουν οι παραμυθάδες; Θα ακολουθήσουν δημιουργικά παιχνίδια με την κ. Μανταδάκη. Την εκδήλωση θα επιμεληθεί η εκπαιδευτικός Ειρήνη Μπουντάκη.

16.30-17.00 Κεντρική σκηνή. Η μεικτή χορωδία της Μουσικής Σχολής Δ. Βόλβης παρουσιάζει τραγούδια από το έντεχνο ρεπερτόριο.

17.00-17.30 Κεντρική σκηνή. Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την παιδική, νεανική χορωδία του Δ. Βόλβης.

17.30-18.00 Κεντρική σκηνή. Η μουσική του προγράμματος προέρχεται από τις ακόλουθες μορφές χορού: cumbia, salsa, merengue, mambo, flamengo, cha cha cha, reggaeton, soca, samba, hip hop, timba, tango κ.α.. Εκτελείται μόνο από πιστοποιημένους zumba instructors και εμπνευστής του είναι ο Κολομβιανός Beto Perez. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται σε 180 χώρες, και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες με ασφάλεια. Αυτό που το καθιστά ακόμη πιο δημοφιλές και χρήσιμο είναι η ιδιότητα να δημιουργεί μία ευχάριστη διάθεση στον ασκούμενο, μειώνοντας το στρες και αλλάζοντας τη ζωή του προς το καλύτερο. LET IT MOVE YOU!

18.00-21.00 Κεντρική σκηνή. Ένα απόγευμα γεμάτο συναυλίες από τα νεανικά συγκροτήματα της Modern Music Academy σε ήχους: Pop, Rock, Hip-Hοp, Blues.

 

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

 

16.30-17.30 Κεντρική σκηνή. STAND UP PONTIAC COMEDY, Οι γειτονάδες της Νέας Κρώμνης (από την Γιούλη Γεωργιάδου). Πρόκειται για μία σάτυρα που έγραψε και παρουσιάζει η Δραμινή, Ποντιακής καταγωγής, ερασιτέχνης ηθοποιός, Γιούλη Γεωργιάδου. Υπενθυμίζει τα ευτράπελα της Ποντιακής γειτονιάς της Νέας Κρώμνης του ’60, των ανθρώπων της και τον τρόπο διασκέδασής τους στα «ΠΑΡΑΚΑΘΕΑ» τους που, αν και χάθηκαν μαζί με τους πρώτης γενιάς πρόσφυγες, εξακολουθούν να διασκεδάζουν τους απογόνους τους. Τα πρόσωπα και οι μνήμες ξαναζωντανεύουν και η αναπαράσταση του παρελθόντος, με χιούμορ και αλήθειες, δημιουργεί εικόνες που και οι ίδιοι οι θεατές χαίρονται να αναπαράγουν στην καθημερινότητά τους.

17.30-18.00 Κεντρική σκηνή. Το τμήμα χορωδίας του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Γιαννιτσών, παρουσιάζει παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα.

18.00-18.30 Κεντρική σκηνή. Παράσταση: «Χορεύοντας με τον καινούργιο χρόνο» από το εφηβικό χορευτικό του Δ. Τανάγρας.

18.30-19.30 Κεντρική σκηνή. Χοροί και τραγούδια του Πόντου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρκαδικού «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος».

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

 

Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Ατομικό Πρωτάθλημα Σκάκι Ν. Δράμας 2017 από τον «Σκακιστικό Όμιλο Δράμας». Συμμετοχή ελεύθερη για όλους. Ημέρες αγώνων: 28/29/30 Δεκεμβρίου 2017 και 2/3/4/5 Ιανουαρίου 2018, ώρες 17.00-21.00. Καθημερινά, ένας αγώνας, 3 ωρών περίπου.

Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου και Σάββατο 30 Δεκεμβρίου, ώρα 21.00. Θεατρική Παράσταση «Τζόουνς», από τη θεατρική ομάδα «Υδραματικοί». Τιμή εισιτηρίου: 2€

Κλειστό Γυμναστήριο Δ. Κραχτίδη. Σάββατο 30 Δεκεμβρίου, ώρα 16.00-21.00. Τουρνουά βετεράνων χειροσφαίρισης, από τον Σύλλογο «Bετεράνοι Χειροσφαίρισης Δράμας», μεταξύ των ομάδων: «Βετεράνοι Χειροσφαίρισης Δράμας», «Βετεράνοι Χειροσφαίρισης Βέροιας» & «Βετεράνοι Χειροσφαίρισης Κιλκίς».