ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Για το θέμα της δημιουργίας κοινού τόπου απόθεσης των στείρων υλικών από τα λατομεία που λειτουργούν στη βορειοανατολική πλευρά του Βώλακα

 

Την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Αυτοδιοίκησης «Ανδρέας Παπανδρέου» (Διοικητήριο Δράμας, 3ος όροφος), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου, με τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με τη δημιουργία κοινού τόπου απόθεσης των στείρων υλικών των λατομείων που δραστηριοποιούνται στη βορειανατολική πλευρά του Βώλακα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κ. Γεώργιος Ζιμπίδης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Στεφανίδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ιωάννης Κυριακίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Κ. Νευροκοπίου που προέρχονται από την περιοχή του Βώλακα, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Βώλακα, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Δράμας, καθώς και εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Δράμας.

Με γραπτή επιστολή του, εξέφρασε την άποψή του επί του θέματος και ο Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο οποίος δεν μπορούσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

Όπως αναφέρθηκε και σύμφωνα με το σκεπτικό της αριθ.2/2019 Απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Κοινότητας Βώλακα και της αριθ.14/2020 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κ. Νευροκοπίου, από το 1985 έως και σήμερα, μέσα στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Βώλακα, λειτουργούν τα περισσότερα λατομεία μαρμάρων από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Το γεγονός αυτό, πέρα από τα οφέλη στην απασχόληση και στην εθνική οικονομία, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Το μεγαλύτερο και δυσκολότερο πρόβλημα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή φορέων και παραγόντων (Δήμος-Περιφέρεια-Βουλευτές-Υπουργοί και ιδιοκτήτες των λατομείων) αποτελούν τα στείρα υλικά που παράγονται από τη διαδικασία εξόρυξης.

Σύμφωνα με τις Τεχνικές και Περιβαλλοντικές Μελέτες του κάθε λατομείου, τα παραγόμενα στείρα εξόρυξης πρέπει να τοποθετούνται μέσα στον ίδιο τοπογραφικό χώρο του λατομείου. Όμως, είτε επειδή ο υπάρχον χώρος δεν επαρκεί, είτε επειδή υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα μαρμάρου, που η επιχείρηση επιθυμεί να εκμεταλλευτεί, οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να αγοράσουν ιδιόκτητα χωράφια στο αγρόκτημα Βώλακα και να εναποθέτουν εκεί τα στείρα υλικά τους (μπάζα).

Όμως, με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στον οικισμό, καθώς συσσωρεύονται βουνά από στείρα υλικά, τα οποία, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα φτάσουν κυριολεκτικά μέσα στις αυλές των σπιτιών των κατοίκων.

Λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης που προκαλείται, αλλά και των αρνητικών συνεπειών στην υγεία των κατοίκων, χρήζει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ως προς αυτό, συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας ενός κοινού τόπου απόθεσης των στείρων υλικών από τα λατομεία που λειτουργούν στη βορειοανατολική πλευρά του Βώλακα, σε συνεννόηση με τις επιχειρήσεις μαρμάρου, ενώ υπογραμμίσθηκε η πλήρης έλλειψη νομοθετικού πλαισίου που να επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Ειδικότερα, έγινε μία γόνιμη και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για την εύρεση και τον προσδιορισμό του κατάλληλου χώρου, το νομοθετικό κενό που υπάρχει, τις νομοθετικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, τη δυνατότητα υπόγειας εκμετάλλευσης, ενώ διατυπώθηκε και η πρόταση δημιουργίας ενός Φορέα Διαχείρισης των αποβλήτων.

Συμφωνήθηκε για το θέμα να επανατοποθετηθεί τεκμηριωμένα το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Βώλακα και το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Έπειτα, το θέμα να προωθηθεί σε επίπεδο Περιφέρειας και Περιφερειακού Συμβουλίου, σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε επίπεδο Βουλευτών του Νομού καθώς και σε επίπεδο Κυβέρνησης και αρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να ασκηθεί πολιτική πίεση και να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε να υπάρξει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση, που να επιτρέπει τη δημιουργία κοινού τόπου απόθεσης των στείρων υλικών των λατομείων.

Κοινή πεποίθηση όλων ήταν οι ιδιωτικές λατομικές επενδύσεις στην περιοχή, που άλλωστε δημιουργούν θέσεις εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη να συνυπάρξουν αρμονικά με το σεβασμό και την προστασία της υγείας των κατοίκων του Βώλακα και την περιβαλλοντική προστασία.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας δήλωσε: «Είναι αναγκαίο να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων, ώστε το θέμα να προωθηθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε υψηλότερα επίπεδα εξουσίας και ιδίως σε επίπεδο νομοθετικής εξουσίας. Πρέπει να βρεθεί μία λύση που να αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος, με μακροχρόνιο ορίζοντα και σε κεντρικό επίπεδο. Ο κάθε φορέας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να σηκώσει το βάρος που του αναλογεί».