Τα εγκαίνια της αίθουσας θηλασμού και φροντίδας βρεφών και παιδιών, στο παλιό Δημαρχείο της Δράμας, στην Πλατεία Ελευθερίας, θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί. Η επιλογή της ημέρας για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης δράσης έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η 25η Νοεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η δημιουργία χώρου θηλασμού και φροντίδας βρεφών και παιδιών εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας, Πρόεδρος της οποίας είναι η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου κα Αναστασία Τόλιου. Με τη δημιουργία του συγκεκριμένου χώρου δίνεται διέξοδος σε όσες μητέρες επιθυμούν να θηλάσουν, αλλά και γενικότερα σε όσους γονείς, ανεξαρτήτως φύλου, επιθυμούν να φροντίσουν τα παιδιά τους, και βρίσκονται στο ευρύτερο κέντρο της πόλης, ώστε να το κάνουν κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες.

Επίσης αύριο Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στις 18.00, θα πραγματοποιηθούν στην Gallery 13 (Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου 13, πεζόδρομος) τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της εικαστικού Αιμιλίας Ξανθοπούλου και παρουσίαση αντικειμένων, ενώ θα γίνει αφήγηση μαρτυρίας μιας κακοποιημένης γυναίκας, θύμα έμφυλης βίας, η οποία φιλοξενήθηκε στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας της Ένωσης Κυριών Δράμας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα απευθύνουν διαδικτυακό χαιρετισμό η κα Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, και η κα Μαρία Φωλά, ΕΕΑ Grants Adviser Norwegian Embassy in Athens.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 25 έως τις 30 Νοεμβρίου και το ωράριο λειτουργίας 17.00-22.00, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης είναι από την Gallery 13.

Σε δήλωσή της στην εφημερίδα «Εργασία… συν», σχετικά με τη δημιουργία αίθουσας θηλασμού και φροντίδας βρεφών στο παλιό Δημαρχείο, η κα Αναστασία Τόλιου, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Δράμας και Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου, ανέφερε τα εξής:

«Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη μας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Σε αυτή την ημέρα με τον τόσο ιδιαίτερο συμβολισμό πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της αίθουσας θηλασμού και περιποίησης βρεφών και παιδιών στο κτήριο του παλιού Δημαρχείου στην πλατεία Ελευθερίας. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο, ο οποίος θα προσφέρει τη δυνατότητα στις μητέρες να θηλάσουν τα βρέφη τους σε ένα όμορφο και ζεστό σημείο στην καρδιά της πόλης και γενικότερα σε γονείς, κηδεμόνες και συνοδούς να παρέχουν φροντίδα στα παιδιά τους σε ένα απολύτως ασφαλές περιβάλλον στο κέντρο της Δράμας. Σημαντική συνεισφορά στη δημιουργία της αίθουσας είχε το Κέντρο Νεότητας του Δήμου μας, το οποίο επιμελήθηκε τη διακόσμηση – ζωγραφιές διά χειρός του κ. Κώστα Ζαμπίδη, τον οποίον ευχαριστούμε θερμά.

Βέβαια η λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου δεν είναι απλά θέμα συμβολισμού. Πέρα από τις υπαρκτές ανάγκες που έρχεται να καλύψει η δημιουργία της αίθουσας, η έναρξη λειτουργίας της οφείλει να αποτελέσει την απαρχή για εντατικοποίηση της προσπάθειας αλλαγής παγιωμένων αντιλήψεων, καθώς ως κοινωνία οφείλουμε να κάνουμε πολλά βήματα σε τομείς που σχετίζονται με τη θέση της γυναίκας και τον σεβασμό προς το γυναικείο φύλο, όπως η βία που ασκείται κατά των γυναικών λόγω φύλου, αλλά και η αντιμετώπιση εγκύων και μητέρων στον δημόσιο χώρο. Δυστυχώς, η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε καταλύτη αύξησης πράξεων άσκησης βίας κατά των γυναικών και για αυτό οι προσπάθειες όλων όσων επιθυμούμε την εξάλειψη τέτοιου είδους καταστάσεων πρέπει να ενταθούν.

Ως Επιτροπή Ισότητας των Φύλων κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση και το επόμενο χρονικό διάστημα οι συμπολίτες μας θα γίνουν κοινωνοί δράσεων που θα στοχεύουν ακριβώς στην εξάλειψη των φυλετικών ανισοτήτων».