ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

 

Η εφημερίδα «Εργασία… συν», επανερχόμενη στο θέμα των σχέσεων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης ανά την Ελλάδα με τις κατά τόπους τοπικές Εκκλησίες, αυτή τη φορά θέτει ως τροφή για σκέψη και προβληματισμό τα όσα διημείφθησαν σε μια πρόσφατη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Ανδρέα Κτενά με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λευκάδας & Ιθάκης κ. Θεόφιλο. Υπενθυμίζεται πως στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας (Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020) είχαν παρουσιαστεί πρόσφατες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την έγκριση ένταξης 2 έργων για την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με προϋπολογισμό άνω των 2,5 εκ. ευρώ. Γενικότερα, η παρουσίαση τέτοιου είδους θεμάτων θέτουν στο προσκήνιο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από τους τοπικούς φορείς, τόσο του α’ όσο και του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, η τοπική Ιερά Μητρόπολη Δράμας, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει δει αντίστοιχα έργα να οδεύουν προς υλοποίηση. Αντίθετα, στη Λευκάδα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, υπάρχει σε εξέλιξη και προγραμματίζεται για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σειρά έργων θρησκευτικού περιεχομένου, καθώς στη Λευκάδα υπάρχει η παραδοχή πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες από την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και για αυτό αξιοποιούνται πλήρως διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας για τη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη με τον Μητροπολίτη Λευκάδας & Ιθάκης έχει ως εξής:

Το Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδας και Ιθάκης επισκέφθηκε στις 24/7/2020 ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Ανδρέας Κτενάς, όπου είχε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεόφιλο, με τον οποίο συζήτησαν την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Μητροπόλεως και Περιφέρειας για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχουν τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη (Αγ. Μαύρα, Αγ. Μηνάς, Γηροκομείο) καθώς και τα έργα που εντάχθηκαν πρόσφατα στο ΕΣΠΑ (Αγ. Σπυρίδων Λευκάδας, Αγ. Γεώργιος Λευκάδας, Παναγία Οδηγήτρια Απόλπαινας, Αγ. Γεώργιος Σκάρων, Αγ. Χαράλαμπος Κατωχωρίου).

Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο ότι οι Προγραμματικές Συμβάσεις για τις 5 εκκλησίες στους οικισμούς Αθάνι, Δράγανο και Κομηλιό αναμένεται να εισαχθούν στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο για έγκριση, ενώ η μελέτη για την αποκατάσταση της ιστορικής μονής της Κόκκινης Εκκλησιάς στα Πλατύστομα, πρόκειται να προκηρυχθεί το προσεχές διάστημα.

Κοινό συμπέρασμα της συνάντησης ήταν οι μεγάλες δυνατότητες που προσφέρονται για τη Λευκάδα από την ανάδειξη των σημαντικών εκκλησιαστικών μνημείων που διαθέτει και την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

«Ο Σεβασμιώτατος είναι ένας φωτισμένος ιεράρχης και υπό την καθοδήγησή του η Ιερά Μητρόπολη συμβάλλει έμπρακτα στη διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για την ωρίμανση έργων, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης που θα παρουσιαστεί είτε για έργα πολιτισμού και θρησκευτικού τουρισμού, είτε για κοινωνικές δράσεις» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Ανδρέας Κτενάς.

Λόγω της ημέρας δεν έλειψε από τη συζήτηση και το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, όπου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασαν την θλίψη τους, τονίζοντας αμφότεροι ωστόσο ότι «στις καρδιές μας δεν αλλάζει τίποτα» από την προσπάθεια της Τούρκικης ηγεσίας για αλλοίωση του παγκόσμιου συμβόλου.