ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 12 Μαΐου 2017 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, με μοναδικό θέμα Έργο Αποκατάστασης ΧΑΔΑ Δήμου Δράμας: πορεία εκτέλεσης – προβλήματα λόγω απένταξης – απόφαση για απαραίτητες ενέργειες», έπειτα από σχετικό αίτημα 11 Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης («πόλη+ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Project Δράμα 2020» και «Λαϊκή Συσπείρωση»). Η συνεδρίαση ήταν πολύωρη, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης ανάμεσα σε Δημοτική Αρχή και παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου.

Συνοπτικά, το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ του Δήμου Δράμας παρουσιάζει προβλήματα λόγω της απένταξης του από το ΕΣΠΑ και λόγω της έκπτωσης του αναδόχου του έργου, η οποία προήλθε μετά από τη διαπίστωση υποκατάστασης από άλλη εταιρεία. Όπως ειπώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα δύο αυτά γεγονότα δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Εισηγητής του θέματος από την πλευρά της αντιπολίτευσης ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης, ο οποίος αφού παρουσίασε το ιστορικό της υπόθεσης έθεσε τα εξής ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή:

«-Ποια θα είναι η τύχη ενός τόσο σημαντικού έργου μετά την απένταξη;

Τι μέρος του έργου ολοκληρώθηκε και πληρώθηκε, ποιες εργασίες απομένουν και ποιο το κόστος τους με τιμές μελέτης (πριν την έκπτωση);

Θα ολοκληρωθεί και με ποια χρηματοδότηση;

Μπορεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ένα απενταγμένο έργο του ΕΣΠΑ που θα βρίσκεται, λόγω της έκπτωσης του αναδόχου, υπό δικαστική διερεύνηση;

Ποιες οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου μετά την απένταξη λόγω μη ολοκλήρωσης (π.χ. πρέπει να επιστραφεί η χρηματοδότηση; – πρέπει να ολοκληρωθεί με ίδιους πόρους;)

Επηρεάζεται η πορεία ολοκλήρωσης του ΠΕΣΔΑ;

Για πόσο επιπλέον χρόνο θα μεταφέρονται τα απορρίμματα στις Σέρρες;

Θα υπάρξουν πρόστιμα στον Δήμο;

Ποιος ή ποιοι ευθύνονται για την τραγική αυτή κατάληξη;

Θα αναλάβουν τις ευθύνες τους;».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στάθηκαν κυρίως στο γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τις εξελίξεις, αλλά και στο τι θα γίνει από εδώ και πέρα με την ολοκλήρωση του έργου. Επίσης υπήρξαν τοποθετήσεις και από Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας, οι οποίοι επιτέθηκαν στις αντιπολίτευσης για τη στάση που κράτησαν στο θέμα, με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργο Παπαδόπουλο να αναφέρει ότι «έσπειραν τον πανικό».

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, η οποία παρουσίασε αναλυτικά, με χρονολογική κωδικοποίηση, τα σημαντικότερα έγγραφα που αφορούν το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ του Δήμου Δράμας, από τις 13 Φεβρουαρίου 2012 όταν και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μέχρι τις 12 Απριλίου 2017 όταν και ο Δήμος Δράμας προχώρησε στην έκπτωση του αναδόχου.

Όσον αφορά στο έργο από εδώ και στο εξής η κ. Καρατζόγλου ανέφερε ότι στις 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στην Αθήνα, στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου και υπηρεσιακών παραγόντων. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ειπώθηκε πως θα γίνει «εισήγηση προς τον Υπουργό και εν συνεχεία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα τα ημιτελή έργα του Βορείου τομέα να τα συλλέξει και να φτάσει σε ένα έργο, το οποίο θα είναι καινούριο έργο, με προϋπολογισμό πάνω από 5 εκ. ευρώ και θα περιλαμβάνει όλα τα ημιτελή έργα του Βόρειου τομέα», τα οποία θα προταθούν για χρηματοδότηση στην Ε.Ε.. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η Γενική Γραμματέας «υποσχέθηκε ότι από όσο είναι εξουσιοδοτημένη από τον Υπουργό και από την Κυβέρνηση μπορεί να δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσει την καινούρια κατασκευή του έργου». Το προεκτιμώμενο κόστος για την καινούρια εργολαβία και την καινούρια μελέτη εκτιμήθηκε περί τις 500.000-600.000 ευρώ και αν το ποσό που απαιτηθεί είναι μεγαλύτερο, τότε θα πρέπει να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση με την ηγεσία του Υπουργείου.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής της τοποθέτησης, η κ. Καρατζόγλου αναφέρθηκε και στο αν υπάρχει κίνδυνος για το Δήμο Δράμας να επιστρέψει τα χρήματα που δόθηκαν από την Ε.Ε., με την Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών να αναφέρει ότι σε Κοινή Υπουργική Απόφαση για το σύστημα δημοσιονομικών διορθώσεων για έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ την περίοδο 2007-2013 «προσδιορίζεται ακριβώς πότε γίνεται η δημοσιονομική διόρθωση μετά από απένταξη έργου, πώς γίνεται, με βάση ποια κριτήρια, ποιες παρατυπίες» και τόνισε: «Εκτιμώντας ότι αν τεθεί θέμα ποτέ δημοσιονομικής διόρθωσης σε βάρος του Δήμου και βεβαίωση σε βάρος του Δήμου του ποσού που ανελήφθη από την Ε.Ε. και ίσως επιστραφεί από το κεντρικό κράτος, προφανώς από αυτή την ΚΥΑ προκύπτει ότι ο Δήμος Δράμας θα έχει όλα τα εχέγγυα για να υποβάλλει ένσταση, η οποία θα γίνει αποδεκτή». «Καμία από τις αναφερόμενες παρατυπίες δεν ισχύει για το Δήμο της Δράμας» υπογράμμισε η κ. Καρατζόγλου.

Στη δευτερολογία του ο κ. Μλεκάνης ανέφερε ότι απογοητεύτηκε «από την αλαλία του Δημάρχου» και πρόσθεσε ότι «Αυτός ο τρόπος λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής, να κρύψει αυτό το μεγάλο πρόβλημα για ένα τόσο σημαντικό έργο, φυσικά και δεν μπορεί να μας αφήσει απονήρευτους. Δεν μπορεί να μην υπήρχε σκοπιμότητα». «Το κύριο πολιτικό πρόβλημα είναι η παραπλάνηση του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί υποκρύπτηκαν στοιχεία που έπρεπε να γνωρίζει όταν αποφάσιζε για αυτά τα σημαντικά θέματα» σημείωσε ο κ. Μλεκάνης και στη συνέχεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι η σκοπιμότητα που ανέφερε δεν αφορούσε υπηρεσιακούς παράγοντες και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση του θέματος επεσήμανε: «Ο άφωνος και άλαλος Δήμαρχος ούτε δημόσιος γραφιάς είναι ούτε υποκαθιστά τις υπηρεσίες, γιατί θεωρεί ότι άλλο είναι ο ρόλος του υπαλλήλου, του Δημοτικού Συμβούλου, του Αντιδημάρχου και του Δημάρχου», τονίζοντας: «Το πότε θα μιλήσει ο Δήμαρχος Δράμας είναι απόφαση του ίδιου του Δημάρχου, εμπιστευόμενος τις υπηρεσίες και το ρόλο που διαδραματίζει». Ο κ. Μαμσάκος ευχαρίστησε την κ. Καρατζόγλου και όλες τις υπηρεσίες και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει άλλοι να απολογηθούν» για τον ΧΑΔΑ. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Δράμας παρουσίασε φωτογραφικό υλικό για το πώς παραλήφθηκε ο ΧΑΔΑ από τη Δημοτική Αρχή και όπως είναι σήμερα. «Ας λογοδοτήσουν αυτοί που από το 2011 θα έκλειναν αυτή την ωρολογιακή βόμβα και τρεισήμισι χρόνια μετά δεν έκαναν τίποτα» πρόσθεσε ο κ. Μαμσάκος. Ακόμη, ανέφερε ότι «βαδίσαμε με πολύ σύνεση για να υλοποιηθεί το έργο και να τελειώσει η ωρολογιακή βόμβα» και «επειδή σέβομαι τα χρήματα του δημότη μας και του Έλληνα, αν αυτό το έργο δεν οριστικοποιηθεί όπως πρέπει να γίνει, δεν υπάρχει περίπτωση καμία υπηρεσία να παραλάβει αυτό το έργο». Όσον αφορά για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ο κ. Μαμσάκος είπε πως «δεν είναι μονάχα ο Δήμος Δράμας. Είναι άλλοι 11 Δήμοι σε ολόκληρη την Ελλάδα που προσπαθούμε αυτές τις αστοχίες τις μελετητικές να τις κλείσουμε σε συμφωνία πάντα με το επίσημο κράτος» και «Αυτό που με ενδιαφέρει δεν είναι τα λεγόμενα συγκεκριμένων κυρίων, αλλά η λύση του προβλήματος. Και παλεύουμε και προσπαθούμε, ως Δημοτική Αρχή και ως Διευθύνουσα Υπηρεσία, να λύσουμε το θέμα». «Όταν κρίνω ότι πρέπει να μιλήσω, είναι δικαίωμα του Δημάρχου να μιλήσει απευθυνόμενος προς τις αντιπολιτεύσεις. Και στο τέλος, αγαπητοί συνάδελφοι, ο κριτής είναι ο κόσμος, οι δημότες, οι πολίτες» ανέφερε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μαμσάκος.