ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ι.Ε.Τ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Σχέδιο Νόμου, το οποίο ουσιαστικά αφορά στην αντικατάσταση του Ν. 3548/2007 για τις εφημερίδες της Περιφέρειας, έχει κατατεθεί στη Βουλή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ.). Σε σχετική επιστολή προς τα μέλη της Ένωσης, η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο κ. Αντώνη Μουντάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Γαβριήλ Γαλανομάτη, αναφέρονται τα εξής:

«Αγαπητές, αγαπητοί συνάδελφοι,

Με την παρούσα επιστολή, σας αποστέλλουμε προς ενημέρωσή σας το Σχέδιο Νόμου που ουσιαστικά αφορά στην αντικατάσταση του Ν. 3548/2007 για τις εφημερίδες της Περιφέρειας, παράλληλα καταργεί την ποσόστωση που προέβλεπε ο Ν. 2328/1995 για τις καταχωρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ επιβάλλει και την υποχρεωτική χρήση barcode και στις εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες παρ’ ότι αυτό είναι αδύνατον να γίνει για λόγους που έχουμε επισημάνει εδώ και μήνες στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Επικοινωνίας (σας έχουμε αποστείλει παλαιότερα σχετικό Δελτίο Τύπου)

Να σημειωθεί ότι το νέο νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας, προέκυψε χωρίς διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές ενώσεις του κλάδου και δεν περιλαμβάνει καμία από τις προτάσεις που κατ’ επανάληψη υπέβαλε η Ε.Ι.Ε.Τ. και οι άλλες Ενώσεις Τύπου, προτάσεις που αφορούσαν και σε μη δημοσιονομικές ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της υποστήριξης του Περιφερειακού Τύπου, με σκοπό την ενίσχυση της βιωσιμότητάς του και την υποβοήθηση της μετεξέλιξης του στη νέα εποχή.

Το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ. διαμαρτύρεται έντονα και εκφράζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις αντιρρήσεις αλλά και τον έντονο προβληματισμό του για τη δρομολόγηση της ψήφισης του νέου θεσμικού πλαισίου για τον έντυπο Περιφερειακό Τύπου, χωρίς τη στοιχειώδη δημοκρατική διαδικασία της διαβούλευσης, παρ’ ότι υπήρξε από τον Ιούνιο του 2016 (!) στα Χανιά η διαβεβαίωση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου και επιβεβαιώθηκε και σε συναντήσεις με τον Υπουργό Νίκο Παππά, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθετο να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός νέου Σχεδίου Νόμου χωρίς έναν ουσιαστικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις.

Από το νέο Σχέδιο Νόμου προκύπτει ξεκάθαρα η πρόθεση της κυβέρνησης να απαξιώσει τον έντυπο Περιφερειακό Τύπο αλλά και τις Ενώσεις του κλάδου, αφού περιορίζει στο ελάχιστο τη δυναμική του, δεν προβλέπει κίνητρα για τη στήριξη και την ανάπτυξη και δεν αναγνωρίζει τον διαχρονικό, αλλά και ουσιαστικό ρόλο του Περιφερειακού Τύπου στην ενημέρωση και την διάδραση που προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες, έχοντας θεμελιώσει μαζί τους δεσμούς επικοινωνίας και εμπιστοσύνης.

Με τον τρόπο που διαμορφώνονται τα κριτήρια που προτείνει η κυβέρνηση, προκύπτει ο κίνδυνος, ενόψει και των καταργήσεων των δημοσιεύσεων στο τέλος του 2020, σε επόμενο χρόνο και άμεσα, η Πολιτεία να επικαλεστεί την επίσημη απαξίωση του Περιφερειακού Τύπου για να υποστηρίξει ότι οι τοπικές εφημερίδες δεν μπορούν πια να υπηρετήσουν την ανάγκη της ευρείας ενημέρωσης και άρα να κατευθύνει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για τη δημοσιοποίηση των κρατικών ενεργειών (διακηρύξεις, ανακοινώσεις) και την κρατική διαφήμιση στα Μέσα του… αγαπημένου της Ηλεκτρονικού Τύπου.

Η Ε.Ι.Ε.Τ. επανειλημμένα, τόσο μέσω επιστολών – υπομνημάτων, όσο και στις συναντήσεις που είχε με την ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου κατέθεσε λεπτομερώς τις θέσεις της, κάνοντας σαφή τα πλεονεκτήματα και τις αξίες που διατηρεί ο εβδομαδιαίος Περιφερειακός Τύπος, τόσο ως προς τη λειτουργία των ίδιων των εκδοτικών επιχειρήσεων (διατήρηση θέσεων εργασίας κλπ), όσο και του κοινωνικού ρόλου που επιτελεί για την ελληνική Περιφέρεια.

Παρ’ όλα αυτά, η Πολιτεία δείχνει ότι προσανατολίζεται αποκλειστικά στην κατεύθυνση του ηλεκτρονικού Τύπου, ανάγοντάς μας σε είδος ενημέρωσης μουσειακό.

Αρνούμαστε απερίφραστα να υποβιβαστούμε σε αυτή τη θεώρηση και πιστεύουμε ότι ο έντυπος Περιφερειακός Τύπος αποτελεί έναν ιστορικό και δυναμικό βραχίονα της ελληνικής Περιφέρειας και γι’ αυτό το λόγο δεν ανεχόμαστε να δίνουμε τον αγώνα μας για την επιβίωση και η κυβέρνηση να μας αγνοεί, να προχωρά χωρίς καν στοιχειωδώς να απαντά επί των προτάσεών μας και να μας υποβαθμίζει αποφασίζοντας για εμάς χωρίς εμάς.

Το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ. σε συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις Τύπου πρόκειται να προβούν σε άμεσες ενέργειες με κόμματα και φορείς, εντός της επόμενης εβδομάδας, για να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας και να ζητήσουμε την καταψήφιση του Νομοσχεδίου. Παράλληλα, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να “μετρήσουμε” συμμάχους και αντιπάλους».