Η Βουλευτής και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κα Χαρά Κεφαλίδου πραγματοποίησε συνάντηση με την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη προκειμένου να ενημερωθεί για τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τις μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας, την πρόοδο διαδικασιών ενσωμάτωσης προσφύγων στην ελληνική καθημερινότητα, την εργασιακή κατάσταση προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη χώρα.

Κατά την επίσκεψή της, η Χαρά Κεφαλίδου συναντήθηκε και με την πρόξενο της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Άννα Τίστσενκο. Υπήρξε σύντομη ενημέρωση για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί πολίτες, που βρίσκονται εξαιτίας του πολέμου στην χώρα μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη των ανήλικων παιδιών να ενταχθούν στο σχολικό περιβάλλον ώστε να αποκτήσουν μια κανονική καθημερινότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πρόβλημα της γλώσσας και της εκμάθησής της.

Στα θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση της Βουλευτού με την Υφυπουργό, κυρίαρχο ήταν το πρόβλημα των Ελλήνων αγροτών λόγω της δυσκολίας ανεύρεσης εργατών γης. Ως πρόσφατο παράδειγμα, η Χαρά Κεφαλίδου ανέφερε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη συγκομιδή της ελιάς. Η έντονη γραφειοκρατία στις διαδικασίες πρόσληψης δημιουργεί αγκυλώσεις και καθυστερήσεις που η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση ανέφερε η Βουλευτής. Τα μεγάλα ελλείμματα που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας, κυρίως στον πρωτογενή τομέα, τα οποία εντάθηκαν και λόγω επιδημίας covid, που έκανε απαγορευτικές τις μετακινήσεις, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση ειδικά στον αγροτικό κόσμο. Η Υφυπουργός, με επίγνωση του προβλήματος, αναφέρθηκε στην αναγνώριση από την Κυβέρνηση και στην ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για τους όρους συμμετοχής μεταναστών στην παραγωγική βάση της οικονομίας. Οι τομείς, που σε πρώτη φάση, είναι ανάγκη να ενταχθούν είναι ο αγροτικός, κατασκευαστικός και μεταποιητικός τομέας, καθώς και ο τουρισμός.

Ιδιαίτερα συζητήθηκε το ζήτημα της ανάγκης γρήγορης εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με fast track διαδικασίες ώστε οι εργαζόμενοι μετανάστες να μπορούν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις της ελληνικής γλώσσας και της τεχνικής ορολογίας.

Συζητήθηκε στη συνέχεια το ζήτημα της ελληνομάθειας. Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στα Ευρωπαϊκά προγράμματα που όμως, όπως σημείωσε η Χαρά Κεφαλίδου, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις.

Η κα Βούλτεψη αναφέρθηκε στη λύση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί κεφάλαια για το σκοπό αυτό.

Περαιτέρω, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα των ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών και στο πρόγραμμα άτυπης εκπαίδευσης σε συνεργασία με την UNICEF, που έδωσε ήδη καρπούς και έτσι η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με λιγότερα προβλήματα. Η ομαλή ενσωμάτωση των παιδιών που είναι πρόσφυγες, επιτυγχάνεται μέσω της συμμετοχής τους σε αθλητικές δραστηριότητες που τους βοηθούν να κοινωνικοποιηθούν και να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και παράλληλα με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον γίνεται πιο αρμονικά και έτσι αποφεύγεται η περιθωριοποίηση και οι εντάσεις, διευκολύνοντας και το δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα εθνικής πολιτικής σε σχέση με την εκμετάλλευση από την Τουρκία του προσφυγικού ζητήματος, ιδιαιτέρως η προκλητική στάση της γείτονος και το πρόσφατο επεισόδιο με τους 92 μετανάστες στον Έβρο. Η Υφυπουργός επέμεινε στην ανάγκη λεπτών χειρισμών, ψυχραιμίας και εγρήγορσης. Αναφερόμενη στο θέμα, η Χαρά Κεφαλίδου τόνισε ότι τα εθνικά θέματα ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης με την Τουρκία δεν προσφέρονται για αντιπολιτευτικό λόγο και επανέλαβε την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για εθνική πολιτική και ενότητα.

Επίσης συζητήθηκε το ζήτημα του trafficking και η Υφυπουργός ενημέρωσε τη Βουλευτή ότι βρίσκεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου, καθώς ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι προσφυγικές ροές στην Ελλάδα από τη δοκιμαζόμενη χώρα, σηματοδοτούν κινδύνους εκμετάλλευσης των ευάλωτων προσφύγων.

Κλείνοντας την συνάντηση, η Χαρά Κεφαλίδου δήλωσε ότι η ίδια και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των καίριων ζητημάτων και θα συμβάλλουν στην ανεύρεση λύσεων με προτάσεις στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου.