ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

  • «Νεκρανασταίνετε αντιλήψεις της δεκαετίας του ‘80 για να ικανοποιήσετε τα δικά σας απωθημένα και το κομματικό σας ακροατήριο»

 

Στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε η κ. Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μέλος της συγκεκριμένης Επιτροπής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Φέρνετε ένα νομοσχέδιο, μετά από δυο χρόνια προσχηματικού διαλόγου, σωρεία τροπολογιών και αποσπασματικών διατάξεων. Για άλλη μια φορά στρέφετε το βλέμμα σας σε παρωχημένες εποχές, νεκρανασταίνετε αντιλήψεις της δεκαετίας του ‘80 για να ικανοποιήσετε τα απωθημένα τα δικά σας και του κομματικού σας ακροατηρίου και ταυτόχρονα να φυτέψετε τον σπόρο αναπαραγωγής του στο μέλλον» τόνισε η Χαρά Κεφαλίδου και πρόσθεσε «Αγοράσατε πανάκριβα με το αίμα των πολιτών την άνοδο σας στην εξουσία και τώρα πουλάτε πάμφθηνα το μέλλον της χώρας. Γιατί σε ποια Ελλάδα θα ζούμε μετά από 20 χρόνια σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ποιότητα της παιδείας που παρέχουμε σήμερα».

Συνεχίζοντας την ομιλία της σημείωσε: «Η μόνη προοπτική που δίνετε στα Πανεπιστήμια είναι η γραφειοκρατία, ο κομματισμός, η αναξιοκρατία, η εσωστρέφεια και τελικά ο μαρασμός τους. Από το Νομοσχέδιο λείπουν και ως έννοιες ακόμη: η εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων, η Αξιολόγηση, η Διαφάνεια, η Λογοδοσία, η Διασύνδεση με την ανάπτυξη και την οικονομία και η Ποιότητα. Αυτό είναι το όραμά σας για τα Πανεπιστήμιά μας εν έτη 2017;».

Για το Άσυλο τόνισε: «Επαναφέρετε μια ξεπερασμένη από τα ίδια τα γεγονότα επικίνδυνη αντίληψη. Ήσυχα και σιγανά αφαιρέσατε τα πλημμελήματα από το αρχικό σας σχέδιο. Γιατί άραγε; Για να προπηλακίζονται και να δέρνονται καλύτερα οι καθηγητές που τολμούν να εκφράσουν αντίρρηση στους προστατευόμενούς σας; Η θέση μας είναι σαφής: εφαρμογή της κοινής νομοθεσίας σε κάθε περίπτωση αξιοποίνων πράξεων».

Για την εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων σημείωσε: «Προτείνετε την εκλογή του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων με δύο ξεχωριστά ενιαία ψηφοδέλτια. Θέλετε δεν θέλετε αποκαλύπτεσθε: τελικά δεν αλλάξατε καθόλου! Ξεκάθαρος στόχος σας ο κομματικός έλεγχος των Ιδρυμάτων. Εμείς πιστεύουμε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία με ενιαία ψηφοδέλτια πρυτανικού σχήματος με επικεφαλής πρύτανη καθηγητή πρώτης βαθμίδας και υποψήφιους αντιπρυτάνεις ανά ψηφοδέλτιο καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές».

Για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα είπε: «Η πρόταση μας είναι να προβλεφθεί άμεσα η αξιολόγηση του συνόλου των ΠΜΣ, η αναλυτική τεκμηρίωση των οικονομικών τους και των διδάκτρων τους. Ταυτόχρονα, προτείνουμε σημαντικό μέρος των αμοιβών των διδασκόντων σε ΠΜΣ να κατευθυνθεί για την απασχόληση νέων επιστημόνων που βρίσκονται είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό».

Τέλος, κλείνοντας την ομιλίας της σημείωσε: «Σήμερα πρέπει να ξαναδιαβάσουμε την ελληνική κοινωνία και οικονομία, ιδιαίτερα μάλιστα μέσα από μια μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης που αποκτά χαρακτηριστικά διάβρωσης κάθε αναπτυξιακής εφεδρείας και ανθρώπινου κεφαλαίου. Σε αυτά πρέπει να ανταποκρίνεται ένας νόμος – πλαίσιο», ενώ απευθυνόμενη στον Υπουργό Παιδείας τόνισε: «Δυστυχώς ούτε νόμο-πλαίσιο φέρατε, ούτε εξαίρεση στον κανόνα αποτελείτε».