Κατά τη διάρκεια της σημερινής (Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου) συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το έτος 2021.

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή από τη Δημοτική Αρχή και από την παράταξη «πόλη+ζωή», η οποία κατέθεσε τη δική της εναλλακτική πρόταση.

Ουσιαστικά, αυτό που έγινε δεκτό από την πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2021 η διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης της ΔΕΚΠΟΤΑ, αφού πρώτα διασφαλιστεί αφενός η μεταφορά των υπαλλήλων της στο Δήμο Δράμας και αφετέρου η εξόφληση όλων των προμηθευτών που έχουν να λαμβάνουν χρήματα από τη δημοτική επιχείρηση.

Παρά τις πολιτικές διαφωνίες της για το σύνολο του προϋπολογισμού, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η παράταξη «πόλη+ζωή» κατέθεσε εναλλακτική πρόταση, η οποία αφορούσε μόνο τη διάθεση ποσού 250.000 ευρώ. Συγκεκριμένα πρότεινε και έγινε δεκτό από την πλειοψηφία του σώματος, την οποία διαθέτει η Δημοτική Αρχή, η μείωση κατά 250.000 του ποσού για τη χρηματοδότηση του προγράμματος δράσης της ΔΕΚΠΟΤΑ, καθώς και παράλληλα η αύξηση κατά 100.000 ευρώ του ποσού για έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων, κατά 50.000 ευρώ του ποσού για προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης σίτισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου, κατά 50.000 ευρώ της επιχορήγηση του Νομικού προσώπου του Δήμου και τέλος η εγγραφή στον προϋπολογισμό ποσού 50.000 ευρώ για πρόγραμμα σίτισης απόρων.

Υπενθυμίζεται πως η λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ απασχόλησε πολλές φορές την τοπική πολιτική επικαιρότητα μέσα στη χρονιά που ολοκληρώνεται, αφότου τον περασμένο Ιανουάριο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας είχε ψηφίσει κατά πλειοψηφία (με ψήφους παρατάξεων της αντιπολίτευσης) την κατάργηση της δημοτικής επιχείρησης. Αυτό τελικά δεν συνέβη, καθώς ακολούθησε νομοθετική παρέμβαση από το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε τροποποίηση σε επιχείρηση ή νομικό πρόσωπο Δήμου, απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου. Όμως η ΔΕΚΠΟΤΑ συνέχιζε να παραμένει με επισφαλές μέλλον, καθώς σε όλες τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού δεν εγκρίνονταν τα ποσά της χρηματοδότησής της από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Πλέον, με βάση την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί και από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, η ΔΕΚΠΟΤΑ θα λυθεί και εκκαθαριστεί μέσα στο 2021, όπως επιθυμούσε η παράταξη «πόλη+ζωή» (μαζί με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης). Από την άλλη, η Δημοτική Αρχή, για πρώτη φορά σε αυτή τη θητεία, μετά τις αλλαγές του «Κλεισθένη» περί πλειοψηφίας στα Δημοτικά Συμβούλια, εγκρίνει ένα δικό της προϋπολογισμό, πλην των 250.000 ευρώ που κατανέμονται διαφορετικά σύμφωνα με την εναλλακτική πρόταση της παράταξης «πόλη+ζωή». Όσον αφορά τη στάση της παράταξης «Project Δράμα 2020» (η τρίτη παράταξη με εκπροσώπηση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας), επέλεξε να μην συναινέσει στην υιοθέτηση της εναλλακτικής πρότασης. Για αυτό το λόγο η «πόλη+ζωή», στην ανακοίνωσή της, κατηγορεί την παράταξη «Projcet Δράμα 2020» ότι έχει επιλέξει να ακολουθεί ένα «στείρο και μοναχικό δρόμο».