Απόγονοι της οικογένειας Σπήρερ επισκέφτηκαν τη Δράμα τον Οκτώβριο του 2022 για εκδήλωση του Επιμελητηρίου

Η τελετή ονοματοδοσίας της οδού Φιλελλήνων Σπήρερ θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 στις 19.00, στην είσοδο του Πολιτιστικού Χώρου ΚΥΚΛΩΨ, στο πάρκο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους απόγονοι των Ελβετών καπνεμπόρων Σπήρερ.

Η καπνεμπορική οικογένεια των Ελβετών Eβραίων αδελφών Charles, Hermann, Leon και Emile Spierer, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας, από τις αρχές του 20ου αιώνα. Ίχνη της κραταιής παρουσίας τους τα εργοστάσια και οι καπναποθήκες, όπου διασώζονται, παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες της προσωπικής διαδρομής των σπουδαίων αυτών ανθρώπων.

Οι πόλεις στις οποίες έζησαν, δεν λησμονούν τη γενναιοψυχία και τον ανθρωπισμό τους, με τη σωτήρια και ανεκτίμητη βοήθεια στον πένητα και πάσχοντα συνάνθρωπο.

Κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής (1916-1918) στη Δράμα και την Καβάλα, στην καταστροφική πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917, στη Σμύρνη το 1922, στην Οικονομική κρίση του 1929, αποτέλεσαν λαμπρό παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας.

Η ελληνική Πολιτεία τίμησε τον Charles Spierer και του απένειμε το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος του Σωτήρος το 1919 και το παράσημο του Χρυσού Σταυρού των Ταξιαρχών του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικος το 1928 και το 1938.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πριν από περίπου ένα χρόνο απόγονοι της οικογένειας Σπήρερ βρέθηκαν στη Δράμα. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2023, στο ξενοδοχείο «HYDRAMA», πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Δράμας με θέμα «Ιστορία της επιχειρηματικότητας: Το παράδειγμα της οικογένειας καπνεμπόρων Spierer», παρουσία των απογόνων της οικογένειας Σπήρερ, οι οποίοι είχαν επισκεφτεί τη Δράμα από τη Γενεύη της Ελβετίας, όπου και ζουν. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχτηκαν πτυχές της δράσης και προσφοράς σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο της οικογένειας Σπήρερ.