ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2017 ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 21 Μαΐου 2017, στο φουαγιέ του Διοικητηρίου, η τελετή έναρξης της «ΔραμΟΙΝΟγνωσία 2017». Παρόντες στην τελετή ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, οι Βουλευτές Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης και Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας κ. Γιάννης Καλαϊτζίδης, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αντώνης Σκουλίδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεώργιος Γεωργιάδης, ο πρώην Βουλευτής κ. Θόδωρος Δαμιανός, καθώς και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους κ.κ. Μέτιο, Πατακάκη, Μαμσάκο και Καλαϊτζίδη και συνεχίστηκε με τραγούδια από το σύνολο Μουσικής Έκφρασης του Μουσικού Σχολείου Δράμας, συνοδεία κρασιού και cocktails.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος ανέφερε: «Από τα πανάρχαια χρόνια, εδώ στη γη του Διονύσου, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, το κρασί, ο οίνος, έχει στενή σχέση με τους ανθρώπους. Γιατί μας συντροφεύει τόσο στις όμορφες και σε ευχάριστες στιγμές, όσο και σε δύσκολες στιγμές. Και αν φυσικά η κατανάλωση γίνεται με μέτρο, τότε έχει αποδειχτεί και επιστημονικά ότι είναι θετικό για την υγεία μας. Με αυτά τα λόγια από τη μια μεριά, αλλά και από την σοβαρή προσπάθεια που κάνουν οι οινοποιοί της περιοχής μας, δικαιολογημένα τα οινοποιεία της Δράμας χρόνο με το χρόνο αποκτούν περισσότερους φίλους. Στηρίζουμε, λοιπόν, την εκδήλωση αυτή. Τη στηρίζει η Περιφέρεια, όπως και όλοι οι φορείς της περιοχής με δεδομένο ότι εκτός από την ανάδειξη του κρασιού, στηρίζουμε έτσι και την τοπική οικονομία. Αυτό, όμως, φυσικά και δεν αρκεί. Η πολιτική μας ως Διοίκηση της Περιφέρειας επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους τομείς για την ανάπτυξή μας. Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα από την μια πλευρά, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη του τουρισμού, η στήριξη όλων των τοπικών προϊόντων, όπως το κρασί είναι ένα από τα σημαντικότερα, βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να συγχαρώ την Π.Ε. Δράμας, το Δήμο Δράμας, του οινοποιούς, τους χορηγούς και όλους όσοι βοήθησαν για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, όσους βοηθούν για να πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτή η εκδήλωση και εύχομαι σε όλους να γευθούμε τις γεύσεις του κρασιού και των προϊόντων και την φιλοξενία των κατοίκων της Δράμας».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης σημείωσε:

«Το πλούσιο πρόγραμμα που κυριαρχεί και φέτος για την τόσο σημαντική μας δράση είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία για να αντλήσουμε στιγμές χαράς, τοπικής ιστορίας, πολιτισμού και επικοινωνίας. Αυτά είναι άλλωστε τα γνήσια χαρακτηριστικά του Δραμινού κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και με αυτά τα χαρακτηριστικά δημιουργήσαμε τη Δραμοινογνωσία, η οποία σαν κιβωτός φυλάσσει, συντηρεί και συνδυάζει διαχρονικά την αγνότητα του Δραμινού κρασιού και τη δημιουργικότητα των κατοίκων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Στην πανδαισία των τοπικών οινοχρωμάτων, στην επίτευξη των οινογεύσεων και στο μαζικό και αρχέτυπο κάλεσμα της Δραμοινογνωσίας προσθέσαμε τη θέλησή μας να κρατήσουμε το κρασί της Δράμας μια αστείρευτη πηγή υλικού και άυλου πολιτισμού. Τοπικές γεύσεις, παράδοση και πολιτισμός της Δράμας, είναι σειρά ποιοτικά κριτήρια τα οποία θα μας συνοδεύουν κατά την περίοδο της Δραμοινογνωσίας, στις γειτονιές της πόλης και του Νομού μας. Είναι ιδιαίτερη χαρά που παραβρίσκεστε στην έναρξη των εκδηλώσεων και σας καλώ να ζήσουμε μαζί και να γίνουμε εμείς εκείνοι που θα της δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη πνοή και προοπτική. Σήμερα, στο ξεκίνημα, είχαμε έναν πολύ ωραίο αγώνα δρόμου 12 χλμ. μέσα από τα οινοποιεία μας, μέσα από τα κελάρια των οινοποιείων, μέσα από εκεί που ωριμάζει το κρασί, με τη συμμετοχή 158 αθλητών και ήταν πραγματικά πολύ σημαντική η προσπάθεια αυτή, γιατί είχε και κοινωνικό χαρακτήρα». «Είναι πολύ σημαντική και η αποδοχή από όλη την πατρίδα μας. Πάνω από 82.000 προβολές έχουν γίνει στο σποτάκι που ανεβάσαμε για τους αμπελώνες και για τα οινοποιεία μας, αλλά και 21.000 χτυπήματα είχαμε σήμερα στην πολύ μεγάλη προσπάθεια με τον αγώνα δρόμου» πρόσθεσε ο κ. Πατακάκης.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος επεσήμανε στον χαιρετισμό του: «Για μια ακόμη χρονιά ξεκινάει ένας μεγάλος θεσμός του τόπου μας. Μια μεγάλη γιορτή κρασιών, πλαισιωμένη από ποικίλες δράσεις. Ξεκινάει η γνωστή σε όλους μας Δραμοινογνωσία. Στη Δράμα, στην πρωτεύουσα του κρασιού, με τους φιλόξενους κατοίκους, με τους πολυάριθμους αμπελώνες, με τους γνώστες του κρασιού, χτυπάει η καρδιά του οίνου. Πρόκειται για ένα τουριστικό γεγονός που φέρνει πλήθος επισκεπτών στον τόπο μας και στα οινοποιεία της Δράμας. Πρόκειται για ένα γεγονός που ενισχύει την αγορά της Δράμας, την οικονομική δραστηριότητα και συμβάλλει στην ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό γεγονός που αναδεικνύει την περιοχή μας, την ιστορία, την παράδοση, τη μοναδική φύση μας και την κουλτούρα αιώνων που με επιμέλεια φροντίσαμε να τη διατηρήσουμε αναλλοίωτη στο χρόνο. Είναι η κληρονομία μας. Η ελκυστικότητα που επιφέρει ο Δραμινός οίνος φέρνει τη Δράμα στο κέντρο της καρδιάς του κόσμου και του κρασιού. Εξάλλου ο πλούτος της παραγωγής της Δράμας είναι γνωστός σε όλους. Εξάλλου η ποιότητα είναι εδραιωμένη από όλους τους λάτρεις και γνώστες του οίνου. Θα ήθελα να τονίσω ότι το κρασί αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού μας. Και μέσα από τα μονοπάτιά του συνδέεται κανείς με την αρχαία ιστορία του τόπου μας. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να χρησιμοποιήσω δύο φράσεις των προγόνων μας. “Παν μέτρον άριστον” και “οίνος ευφραίνει καρδία ανθρώπου”. Είναι δύο φράσεις που πρέπει να τις έχουμε υπόψη μας όσοι αγαπούμε το κρασί. Με αυτές τις φράσεις καλούμε όλους τους συμπολίτες μας στην μεγάλη γιορτή του κρασιού που περιβάλλεται από πλήθος εκδηλώσεων Δραμινών οινοπαραγωγών, Δραμινών φορέων και συλλόγων».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας κ. Γιάννης Καλαϊτζίδης ανέφερε: «Εκπροσωπώντας τους οινοπαραγωγούς της περιοχής μας χαιρετίζω την 4η Δραμοινογνωσία. Μια Δραμοινογνωσία, την οποία πριν από αρκετά χρόνια ξεκινήσαμε πολύ δειλά και πλέον διευρύνεται χρόνο με το χρόνο. Σε μια περιοχή όπως η δική μας που λίγα πράγματα συμβαίνουν. Νομίζω, όμως, ότι στην περιοχή μας μπορεί να μας λείπουν υποδομές και μεγάλα πράγματα, εδώ όμως ο Θεός μάς έδωσε έναν καταπληκτικό οίνο, ένα καταπληκτικό έδαφος, ένα καταπληκτικό κλίμα, το οποίο σε συνδυασμό με το μεράκι, την τεχνογνωσία και την τεχνολογία την οποία αξιοποιούν οι οινοπαραγωγοί παράγονται στην περιοχή μας κάποια από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά. Τα κρασί της περιοχής μας ήδη στην ελληνική αγορά θεωρούνται από τα πλέον αναγνωρισμένα, αλλά και στο εξωτερικό, στις εξαγωγές, καταλαμβάνουν χρόνο με το χρόνο μεγάλο μερίδιο. Όπως και στους διεθνείς διαγωνισμούς οι διακρίσεις των Δραμινών κρασιών έρχονται κατά δεκάδες. Θέλω να πω προς όλους ότι η περιοχή μας, τα κρασιά τα οποία παράγονται, οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, αντέξανε στον καιρό της κρίσης και τώρα πηγαίνουν ακόμη καλύτερα. Νομίζουμε ότι για την περιοχή μας είναι ένας τομέας τον οποίο πρέπει να ενισχύσουν οι αρχές, πρέπει οι παραγωγοί κρασιού στην περιοχή μας να γίνουν ακόμη περισσότεροι και άλλες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν σε αυτή τη δραστηριότητα. Το κρασί έχει να δώσει πολλά στη Δράμα».