ΑΡΘΡΟ

Του Γιάννη Παπουτσή

Υποψήφιου Βουλευτή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Δράμα

 

 

Την Κυριακή 18 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη ολοκληρώθηκε με επιτυχία το περιφερειακό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης της Α.Μ.Θ. παρουσία της προέδρου μας σ. Φώφης Γεννηματά.

Η πρόεδρος αφού κατακεραύνωσε με τη σκληρή κριτική στο λόγο της τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε όλες τις πτυχές της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας κατέληξε πως και μ’ αυτήν την κυβέρνηση «ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό», έθεσε δε τους άξονες στο Σχέδιο Ελλάδα που ευαγγελίζεται η ΔΗ.ΣΥ.

Το σχέδιό μας οφείλει να είναι ευκρινές, ευδιάκριτο και να δείχνει το δρόμο για το πώς θα βγούμε από την κρίση και να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη επόμενη ημέρα, και επιπλέον οφείλει να υπηρετήσει: α) την παραγωγή με νέο πλούτο, β) τις νέες σταθερές θέσεις εργασίας και απασχόλησης και γ) να έχει βασικά αναδιανεμητικό χαρακτήρα.

Κατατέθηκαν από τους προσκεκλημένους και τους συνέδρους σημαντικές και ουσιαστικές προτάσεις πολιτικού, αυτοδιοικητικού, χωροταξικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα οι οποίες θα ληφθούν υπόψη και θα συμβάλλουν στην διεύρυνση του αναπτυξιακού πλαισίου αναφοράς μας και στη διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων.

Εμείς από τη θέση μας ευχαριστούμε όλους όσους τοποθετήθηκαν και ιδιαίτερα τους δραμινούς, αλλά και πιο ειδικά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανο Γεωργιάδη που συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάδειξη καίριων πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων που αφορούν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και που με τις προτάσεις του έδωσε διεξόδους που αν ενταχθούν σε ένα πολιτικό πλαίσιο μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να ξεπεραστεί κατ’ αρχήν ο μαρασμός της περιφέρειας και να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης. «Μεγαλώνοντας την πίτα δημιουργούμε βιώσιμες θέσεις εργασίας».

Ο πολιτικός μας χώρος οφείλει πέραν από τις διαπιστώσεις και τις περιγραφές των προβλημάτων που εκφέρουν τα στελέχη μας να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της συγκρότησης της πολιτικής μας πρότασης, και να μην αρκείται στην αναφορά καλών πρακτικών και υπαρκτών επιτυχιών σ’ αυτή την πολύ δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

Η διαφορετική στάση που μηρυκάζει την κατάσταση – συνέπεια της κρίσης – διαμορφώνει ψυχολογία ήττας και υποταγής στο μοιραίο, οδηγεί δε στην παραίτηση αντί της συμμετοχής και της δράσης. Μία ανυπόφορη μιζέρια και μοιρολατρία που αντί «να πάρουμε εμείς τα γκέμια της μοίρας μας στα χέρια μας», την αφήνουμε στον αυτόματο πιλότο, χωρίς να συζητάμε για τα όσα πραγματικά αφορούν τους Έλληνες.

Πόσο αλήθεια ακόμα θα αντέξει η χώρα;

Εμείς ως συμπράττουσα πολιτική δύναμη προτάσσουμε και εν όψει του εποικημένου Συνεδρίου μας: πρώτον για την πολιτική μας αυτογνωσία, δεύτερον για κοινές πολιτικές θέσεις, τρίτον για την κοινή αφήγηση στην τεκμηρίωση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης (π.χ. Πως η κρίση έφερε το μνημόνιο και όχι το αντίθετο), και τέταρτον πολιτική προσπάθεια όλων για τη δημιουργία συλλογικής προσδοκίας και ελπίδας.

Δεν πρόκειται να συνομολογήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη επιδίωξη.

Επιπλέον η αυτονομία του κάθε πολιτικού φορέα στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αποτελεί εγγύηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εμείς, ως ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ, επιθυμούμε να συμβάλουμε και να εγγυηθούμε αυτήν την προοπτική.

Η συνεργασία και η ενότητα, δεν μπορούν παρά να έχουν πολιτικό και μόνον πρόσημο.

Θέλουμε τον πολίτη συμμέτοχο στις αποφάσεις και δημιουργό του μέλλοντός του.