ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «VIA EGNATIA»

 

 

  • Ομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας από την αρχαιολόγο Κ. Περιστέρη για τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη
  • Αγώνας δρόμου 10 χλμ. στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού, αφιερωμένος στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη τύπου για το φεστιβάλ VIA EGNATIA, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα, το διήμερο Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, παραχώρησε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ VIA EGNATIA θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, με ομιλία της αρχαιολόγου κ. Κατερίνα Περιστέρη για τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, καθώς και αγώνας δρόμου 10 χλμ. στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού, αφιερωμένος στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου, πλαισιώνοντας τον κ. Παπαεμμανουήλ, ήταν οι κ.κ. Μάριος Γιαννάκου αθλητής υπεραποστάσεων, Αντώνης Κασδοβασίλης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, και Θεόφιλος Σαρηγιάννης, Πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Δράμας (Drama Runners). Οι ίδιοι σημείωσαν πως θα συμμετέχουν στον αγώνα δρόμου, ενώ απεύθυναν κάλεσμα συμμετοχής σε αυτόν προς όλους τους πολίτες.

Αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε πως «το Φεστιβάλ VIA EGNATIA είναι ένα θεσμός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που οραματίστηκε ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης και συνεχίζει με επιτυχία ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος», ενώ εξέφρασε τη χαρά του, καθώς η πρώτη εκδήλωση που καλείται να διοργανώσει ως Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρά του Δράμα. Όπως υπογράμμισε, «την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο εκδηλώσεων με στόχο να αναδείξουμε το τρίπολο Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ο κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε πως «την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας την αρχαιολόγο κ. Κατερίνα Περιστέρη», η οποία είναι εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλο στην Π.Ε. Σερρών και στην οποία έχει ανατεθεί από τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα ο τομέας του Πολιτισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και το θέμα της ομιλίας της κ. Περιστέρη είναι «Μνημειακό Ταφικό Συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολης». Όπως είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ, «η περιοχή μας αναμένεται το επόμενο διάστημα να φιλοξενήσει αρκετά μεγάλο αριθμό τουριστών όσον αφορά τον Τύμβο Καστά, αυτό το μνημείο που πριν λίγα χρόνια ανακαλύφθηκε και δυστυχώς θάφτηκε. Είναι η ώρα να το αναδείξουμε εκ νέου και χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, τις οποίες κι εμείς στηρίζουμε με την προσπάθεια αυτή στο πλαίσιο του φεστιβάλ VIA EGNATIA». Η εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από το μουσικό σχήμα του Μανώλη Παργεντάκη.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου ενηλίκων 10 χιλιομέτρων στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού. Ο κ. Παπαεμμανουήλ εξήγησε πως «η αρχαία Εγνατίας Οδός ήταν κι εκείνα τα χρόνια ένας δρόμος κομβικής σημασίας για την οικονομία, τον πολιτισμό, το εμπόριο, τις κοινωνικές συναναστροφές, όπως είναι και σήμερα». Όπως πρόσθεσε, «στόχος μας, μέσα από αυτό τον αγώνα δρόμου, είναι να τονίσουμε τη σχέση που υπήρχε από το χθες, το σήμερα, αλλά και το αύριο. Στόχος μας είναι επίσης να αναδείξουμε κι ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός. Αυτό των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, μιας και αποφασίσαμε να αφιερώσουμε αυτό τον αγώνα στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το μετάλλιο του αγώνα είναι και αυτό αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους δρομείς» υπογράμμισε ο κ. Παπαεμμανουήλ και πρόσθεσε πως «θα είναι ένα ξεχωριστό μετάλλιο».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. απεύθυνε κάλεσμα προς όλους τους φίλους του δρομικού κινήματος, αλλά και γενικότερα προς όλους τους ανθρώπους που έρχονται κοντά στον αθλητισμό για να συμμετέχουν σε αυτό τον αγώνα δρόμου. Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει στις 10.30 το πρωί στη Μαυρολεύκη του Δήμου Προσοτσάνης και ο τερματισμός στις 12.00 το μεσημέρι στο Καλαμπάκι του Δήμου Δοξάτου. Επίσης, ο κ. Παπαεμμανουήλ απεύθυνε κάλεσμα και προς όλους τους συλλόγους της περιοχής να συμβάλλουν στον αγώνα, είτε με την εθελοντική τους παρουσία είτε δηλώνοντας συμμετοχή ως δρομείς σε αυτόν. Όπως είπε η φόρμα συμμετοχής είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Π.Ε. Δράμας, ενώ συμμετοχή έχει δηλώσει και ο ίδιος.

Ο κ. Παπαεμμανουήλ, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε πως «ο πολιτισμός δεν είναι για τους λίγους. Είναι για τους πολλούς. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αθλητισμό» και πρόσθεσε: «Είναι μια διαδικασία που νομίζω αφορά όλη την κοινωνία και θέλουμε να την ανοίξουμε σε όλη την κοινωνία. Και για αυτό λέμε ότι ο πολιτισμός είναι είδος πρώτης ανάγκης. Όπως είναι η υγεία, όπως είναι η παιδεία, κι ο πολιτισμός είναι από κοντά. Και με τις δράσεις που αναλαμβάνουμε –και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δείτε κι άλλες που θα αναλάβουμε πρωτοβουλία να υλοποιήσουμε- ο κόσμος θα το καταλαβαίνει πολύ εύκολα στην καθημερινότητά του, ότι στο κομμάτι αυτό η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα πρωτοπορήσει».

Στις δηλώσεις τους οι κ.κ. Μάριος Γιαννάκου, Αντώνης Κασδοβασίλης και Θεόφιλος Σαρηγιάννης τόνισαν πως οι ίδιοι θα συμμετάσχουν στον αγώνα, απεύθυναν κάλεσμα συμμετοχής προς όλους τους πολίτες. Επίσης έδωσαν συγχαρητήρια για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.