ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ Γ. ΣΑΚΑΡΙΔΗ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Την πρώτη του συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. παραχώρησε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιάννης Σακαρίδης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα από την 1η Μαΐου, στη θέση του αείμνηστου Αντώνη Παπαδόπουλου που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μέχρι πρόσφατα η συνεργασία που είχε αναπτυχθεί με τον κ. Σακαρίδη ήταν τηλεφωνική ή διαδικτυακή, όμως πλέον ήρθε η ώρα ο νέος Διευθυντής να επισκεφτεί τη Δράμα και τους φυσικούς χώρους του Φεστιβάλ. Όπως εξήγησε ο κ. Δεμερτζής, οι προετοιμασίες συνεχίζονται για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, από 20 έως 26 Σεπτεμβρίου, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη την υγειονομική κατάσταση και τα μέτρα που αφορούν τους κλειστούς κινηματογραφικούς χώρους. Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Δεμερτζής, ετοιμάζεται και ψηφιακή πλατφόρμα, με σκοπό να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του Φεστιβάλ από κάθε μεριά του πλανήτη.

 

«Έχουμε πολύ μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον»

 

Ο κ. Σακαρίδης, στις δηλώσεις του, αρχικά σημείωσε πως «είναι τιμή μου που ανέλαβα ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας» και πρόσθεσε: «Ένα Φεστιβάλ που για πολλά χρόνια, για 43 χρόνια, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο ελληνικό και παγκόσμιο σινεμά. Όλοι όσοι ξέρουμε από σινεμά και έχουμε μεγαλώσει μέσα από ταινίες, έχουμε περάσει από κάποια φάση από το Φεστιβάλ ή από την πρώτη στιγμή το έχουμε αγαπήσει, το ακολουθούμε και το επισκεπτόμαστε συνέχεια. Είμαι ένας από αυτούς. Έχω πρωτοέρθει στο Φεστιβάλ –γιατί στη Δράμα έχω έρθει από μικρός- το 1993 κι από τότε συνέχεια έχω μια συνεχή παρουσία ως διαγωνιζόμενος, ως επισκέπτης, ως κριτική επιτροπή, ως προκριματική επιτροπή και πλέον ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής».

Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής επεσήμανε πως «πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε την μεγάλη παράδοση», τονίζοντας ότι «έχουμε πολύ μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον». Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο διαφορετικά σε ταχύτητα πλάνα, εκ των οποίων το ένα αφορά την φετινή διοργάνωση και το άλλο το Φεστιβάλ μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ο κ. Σακαρίδης σημείωσε πως «ενώ τρέχει σε φουλ ρυθμό το Φεστιβάλ, ήδη έχουμε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο πιστεύουμε ότι θα πάει πάρα πολύ καλά, το Διεθνές Σπουδαστικό, το οποίο έρχεται σε παράλληλη δράση με τη Σχολή Κινηματογράφου, που θέλουμε να έχουμε στη Δράμα σύντομα. Και ανοίγει το δρόμο με τον τρόπο που θα γίνει, με ένα μικρό σχολείο εκπαίδευσης στη Δράμα, στο οποίο θα έρχονται οι σπουδαστές, οι οποίοι θα επιλεχθούν να κάνουν workshops και master classes και να κάνουν για μια εβδομάδα μαθήματα κινηματογράφου και να παρακολουθήσουν ταινίες όλοι μαζί. Αυτό είναι το ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο πιστεύουμε ότι κάθε χρόνο θα γίνεται καλύτερο».

Παράλληλα, ο κ. Σακαρίδης στάθηκε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται στο Φεστιβάλ Δράμας. Όπως είπε, «περνάμε σε μια εποχή στην οποία η ηλεκτρονική ταυτότητα, η ψηφιακή ταυτότητα, είναι πάρα πολύ σημαντική, οπότε αρχικά ανανεώσαμε την ηλεκτρονική σελίδα του Φεστιβάλ, η οποία θα είναι ο καθρέφτης όλων των ενεργειών που κάνουμε και από εκεί θα διοχετεύουμε και τα νέα και όλη αυτή τη δραστηριότητα που γίνεται. Σιγά – σιγά υπάρχει μια σταδιακή ανάπτυξη σε όλα τα social media για να επικοινωνούμε με τους κινηματογραφιστές, αλλά και με όλο τον κόσμο, και σίγουρα θα δώσουμε μεγάλη σημασία στην αποτύπωση όλων αυτών των ενεργειών που γίνονται κινηματογραφώντας όλες τις ενέργειες αυτές. Τις ενέργειες αυτές, μαζί με τις ταινίες, θέλουμε να τις εντάξουμε σε μια πλατφόρμα ηλεκτρονική, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο ουσιαστικά από μία άλλη σελίδα στην οποία θα μπαίνει κάποιος επισκέπτης και με μια εγγραφή θα μπορεί να βλέπει αυτές τις ενέργειες που κάνουμε και να βλέπει τις ταινίες τις οποίες σιγά – σιγά θα αναπτύξουμε ως βιβλιοθήκη. Και εννοείται ότι αν τυχόν τον Σεπτέμβριο η πολιτεία ζητήσει να γίνουμε -όπως γίνεται όλος ο κόσμος- online, εννοείται ότι θα είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε αυτό το Φεστιβάλ online. Παράλληλα αυτή την στιγμή βλέπουμε χώρους. Η αίθουσα είναι ο φυσικός τόπος του κινηματογράφου, και σίγουρα είναι κάτι το οποίο εννοείται προτιμούμε, να έρθει όλος ο κόσμος, να ανοίξουμε τις πόρτες και να κάνουμε ένα Φεστιβάλ όπως αρμόζει».

 

«Θα συνεργαστώ ισότιμα με όλο τον κόσμο»

 

Υπενθυμίζεται ότι όταν ανακοινώθηκε το όνομα του κ. Σακαρίδη στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας, είχαν υπάρξει αντιδράσεις από πλευράς παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όχι για το πρόσωπο αυτό καθεαυτό ή την καλλιτεχνική του αξία, αλλά για τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί από τον Πολιτιστικό Οργανισμό, χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Από τον κ. Σακαρίδη ζητήθηκε να σχολιάσει τη διαδικασία επιλογής του, με τον ίδιο να σημειώνει πως απαντήσεις μπορούν να δώσουν αυτοί που τον επέλεξαν. Όπως είπε, ο ίδιος από το 1995 κάνει τις επιλογές του «βάσει προσωπικότητας, φιλοδοξιών, κοινών οραμάτων και τι μπορώ να δώσω σε κάτι, σε ένα πρότζεκτ, σε μια ταινία, σε ένα φεστιβάλ» και αφού τα εξέτασε είδε ότι έχει να κάνει «με ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να πάνε το Φεστιβάλ ακόμη πιο ψηλά». Σχολιάζοντας τη διαδικασία, σημείωσε πως ο ίδιος την είδε «πολύ τίμια», καθώς ούτε από την πλευρά του, αλλά ούτε και από την πλευρά του Πολιτιστικού Οργανισμού έπαιξαν ρόλο πολιτικές πεποιθήσεις, κομματικές διαδικασίες, προσωπικές φιλίες και δεν υπήρξε καμία κατάσταση στην οποία να υπήρχε κάποιο άγνωστο υπόβαθρο.

«Από ότι ξέρω η διαδικασία ήταν ξεκάθαρη. Ήταν μια διαδικασία η οποία πήγε σύμφωνα με το πρωτόκολλο και δεν θέλω να μπω στα διαδικαστικά ανάμεσα σε παρατάξεις», τόνισε ο κ. Σακαρίδης και πρόσθεσε: «Το μόνο που μπορώ να πω σε αυτή την υπόθεση ότι θα συνεργαστώ ισότιμα με όλο τον κόσμο, θα ακούσω τη γνώμη όλων και θα δουλέψω με όλους τους Δραμινούς και με όλες τις παρατάξεις. Δεν κοιτάζω παρατάξεις. Έχω μάθει στον κινηματογράφο ότι τα πράγματα αυτά είναι καμιά φορά παροδικά και είναι καλύτερα να κοιτάζουμε το άνθρωπο, παρά την παράταξη».

Από την πλευρά του, για το ίδιο θέμα, ο κ. Δεμερτζής επεσήμανε: «Η διαδικασία ήταν νομιμότατη. Δεν έχει να αμφισβητήσει κανείς ότι δεν ήταν νόμιμη. Το μόνο που δεν έγινε, λόγω σεβασμού στη μνήμη του Αντώνη Παπαδόπουλου, ήταν να κάνουμε μια προκήρυξη και να πούμε ότι είμαστε σε διαδικασία αναζήτησης Καλλιτεχνικού Διευθυντή, γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε 40 ημέρες σεβόμενοι τη μνήμη του. Κινηθήκαμε, λοιπόν, αθόρυβα, αλλά με όλη την μεθοδολογία που έπρεπε, ερευνώντας και αναζητώντας τον καλύτερο άνθρωπο που θα άρμοζε στο Φεστιβάλ και στο μέλλον του». Όπως εξήγησε η επιλογή του κ. Σακαρίδη στη θέση έγινε γιατί είχε τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων γνωριμία, ενώ ακόμη υπογράμμισε πως ό,τι συζητιέται από πλευράς αντιπολίτευσης γίνεται μόνο για δημιουργία μικροπολιτικών εντυπώσεων. Όπως εξήγησε ο κ. Δεμερτζής ακόμη και αν υπήρχε προκήρυξη για τη θέση, «η επιλογή θα ήταν και πάλι η ίδια», προσθέτοντας: πως «πολύ καλά γνωρίζουνε ότι Δημοτική Αρχή είμαστε εμείς. Θα είχαμε τον λόγο στην επιλογή για να την κάνουμε εμείς στο Δ.Σ.». «Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί δημιουργούν σκόνη και εντυπώσεις που δεν θα έπρεπε, ασχολούμενοι με το Φεστιβάλ της Δράμας, που νομίζω ότι όλοι μας εδώ στη Δράμα θα πρέπει να το σεβόμαστε για την ιστορία του και για το πως έχει γίνει μέχρι σήμερα, το τι έχει χτίσει και το ονειρευόμαστε να κάνουμε», ανέφερε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού και ζήτησε να γίνεται κριτική στην ουσία του Φεστιβάλ, για το πως θα γίνει καλύτερο, καλώντας τις αντιπολιτεύσεις «να αφήσουν αυτή την στείρα αντιπολίτευση».