Εκτός πλάνων το ενδεχόμενο τηλεκπαίδευσης και τρίτη συνεχόμενη χρονιά – Έκκληση των πανεπιστημίων στους φοιτητές να εμβολιαστούν

Με στόχο να ξεκινήσει η νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά χωρίς προβλήματα και να μπορέσουν μαθητές και φοιτητές να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα, η κυβέρνηση εξετάζει τόσο τον υποχρεωτικό εμβολισμό για το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό όσο και τα μέτρα, που πρέπει να παρθούν για τους φοιτητές.

Έκκληση για εμβολιασμούς

Από την πλευρά τους τα πανεπιστήμια κάνουν έκκληση από τώρα στους φοιτητές τους να εμβολιαστούν ώστε να μπορέσουν όλοι να επιστρέψουν στα ιδρύματα. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί, αλλά όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη «ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του».

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η κ. Πελώνη αναφέρθηκε σε κλιμακωτή προσέγγιση, εξηγώντας πως «ξεκινάμε από αυτά που ανακοινώθηκαν και μετά θα υπάρξει έκδοση σχετικής ΚΥΑ». Επίσης, για το αν θα προχωρήσουν και σε άλλους τομείς με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, είπε πως «όλα εξετάζονται και αξιολογούνται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος».

Η αρχή των υποχρεωτικών εμβολιασμών  έγινε με τους εργαζόμενους σε δημόσιες και τις ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, ενώ τώρα θα συζητηθεί και ο εθελοντικός εμβολισμός των παιδιών  από 12 έως 15 ετών. 

Όπως τόνισε στο ethnos.gr στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, αυτή τη στιγμή ο εμβολισμός των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει φτάσει περίπου στο 73% , χωρίς όμως να έχει γίνει απ΄ όλους και η δεύτερη δόση. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο κόσμος της εκπαίδευσης θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα του εμβολισμού αλλά εάν αυτό δεν γίνει,  αναγκαστικά θα λάβει αυστηρά μέτρα καθώς  δεν είναι δυνατόν να κυλήσει και τρίτη σχολική χρονιά με την εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση.

Τα ΑΕΙ ζητούν από τους φοιτητές να εμβολιαστούν

Όσον αφορά στα πανεπιστήμια η χρονιά ολοκληρώθηκε χωρίς καθόλου δια ζώσης μαθήματα προκαλώντας πλήθος προβλημάτων στα ιδρύματα αλλά και στους ίδιους τους φοιτητές . Για το λόγο αυτό τα ΑΕΙ ζητούν τώρα από τους νέους να εμβολιαστούν έγκαιρα ώστε ν΄ ανοίξουν επιτέλους τα ιδρύματα. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που έστειλε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στους φοιτητές του στην οποία τονίζονται τα εξής:  Αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες κατανοούμε την αγωνία σας για την ομαλοποίηση των σπουδών σας στο Ίδρυμά μας,  υπό την σκιά της συνεχιζόμενης πανδημίας. Κοινός σκοπός παραμένει η διασφάλιση της  ποιοτικής εκπαίδευσης και η προστασία της υγείας όλων όσοι μετέχουν σε αυτήν. Εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, και υπό το φως των νέων δεδομένων, οφείλουμε να  λάβουμε αποφάσεις που θα συνδυάζουν τα εύλογα συμφέροντα όλων και θα επιτρέπουν την  επαναφορά στην κανονικότητα της «δια ζώσης» ακαδημαϊκής λειτουργίας. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πρέπει να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό όπλο που μας  προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη, τα εμβόλια κατά της COVID-19, υπενθυμίζοντας ότι η μακράν σημαντικότερη ανακάλυψη του ανθρώπου στην ιστορία της ιατρικής ήταν τα εμβόλια, με τη  βοήθεια των οποίων σώθηκαν (και σώζονται) δισεκατομμύρια ανθρώπινες ζωές για περισσότερο  από δύο αιώνες.

Η παραγωγή πολλών εμβολίων κατά της COVID-19, με υψηλότατα ποσοστά προστασίας σε όλο  το φάσμα του πληθυσμού, και ιδίως στους συμπολίτες μας που έχουν σοβαρά υποκείμενα  νοσήματα, αποτελεί επίτευγμα των επιστημόνων, ενώ από όλες τις μέχρι τώρα μελέτες  προκύπτει ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού είναι τεράστια συγκριτικά με τις οποιεσδήποτε (αμελητέας πιθανότητας) παρενέργειες. Είναι επομένως καθήκον όλων μας, δασκάλων και φοιτητών, να δώσουμε το καλό παράδειγμα  και στην υπόλοιπη κοινωνία, και να σπεύσουμε να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας. Με  όποιον τύπο εμβολίου μας συστήσουν οι ειδικοί και όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να  ασφαλιστούμε, ατομικά και κοινωνικά, απέναντι στη νόσο που στέρησε πρόωρα τη ζωή από  χιλιάδες συνανθρώπους μας και προσφιλή μας πρόσωπα.

Το ΕΜΠ σκοπεύει να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να αποκαταστήσει τη δια ζώσης  λειτουργία του Ιδρύματος, ακολουθώντας τα πορίσματα της επιστήμης, στο πλαίσιο των  αρμοδιοτήτων του, και αξιοποιώντας την (εγχώρια και διεθνή) τεχνογνωσία και όλους τους  διαθέσιμους πόρους. Προσβλέπουμε στο αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης της μεγάλης πλειοψηφίας των  μελών της κοινότητάς μας που εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν έγκαιρα, ακολουθώντας τις  οδηγίες της επιστήμης και συνεισφέροντας στην κοινή προσπάθεια για εξομάλυνση της  ακαδημαϊκής λειτουργίας υπό ασφαλέστερες συνθήκες. Είναι υποχρέωση όλων μας να  αποτρέψουμε, με κάθε πρόσφορο τρόπο, οτιδήποτε υπονομευτικό της προστασίας της υγείας  της κοινότητάς μας και της επιδιωκόμενης δια ζώσης λειτουργίας του ΕΜΠ. Είμαστε βέβαιοι ότι συμμερίζεστε την αγωνία μας και κατανοείτε την ανάγκη να βρεθεί η «χρυσή  τομή» για την προστασία όλων των αγαθών σε ένα μεγάλο, ανοιχτό, δημόσιο πανεπιστημιακό  Ίδρυμα με υποδειγματική κοινωνική προσφορά, όπως το ΕΜΠ. Μαζί την προτροπή μας για εμβολιασμό κατά της COVID-19, ευχόμαστε να περάσετε ένα καλό,  ξεκούραστο και ασφαλές καλοκαίρι. 

Πηγή: ethnos.gr