Με τη συμμετοχή Δημάρχων και άλλων αιρετών από δεκάδες Δήμους όλης της χώρας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ). Το ΔΕΠΑΝ είναι ένας αναπτυξιακός οργανισμός με πάνω από 100 μέλη, τα οποία είναι Περιφέρειες, Δήμοι, Λιμενικά Ταμεία, ΔΕΥΑ και άλλες επιχειρήσεις Δήμων. Πρόεδρος του Δικτύου είναι ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος.

Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και ως εκπρόσωπος του Διευθυντή της οικονομικής υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα εκ μέρους της Ν.Δ. ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η Βουλευτής Ν. Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής η Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου, εκ μέρους του Κ.Κ.Ε. το μέλος του Γραφείου Περιοχής Α.Μ.Θ. του κόμματος κ. Γιώργος Πυργιλής, εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης ο Τομεάρχης Άμυνας κ. Μιχάλης Κουρτίδης και εκ μέρους του ΜέΡΑ 25 ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος κ. Μιχάλης Κριθαρίδης. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο οποίος απεύθυνε επίσης χαιρετισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, Ευστάθιου Τσιτλακίδη και Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, οι οποίοι έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, καθώς και στη μνήμη των θυμάτων των σεισμών σε Τουρκία και Συρία.

«Χρήσιμα αναπτυξιακά εργαλεία»

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, σημείωσε πως η παρουσία του στο συνέδριο του ΔΕΠΑΝ αναδεικνύει «το ενδιαφέρον που έχουμε και το έχουμε δείξει ούτως ή άλλως με νομοθετικές ρυθμίσεις στη στήριξη των αναπτυξιακών οργανισμών και ένας από αυτούς τους αναπτυξιακούς οργανισμούς είναι το ΔΕΠΑΝ».

Όπως είπε, οι αναπτυξιακοί οργανισμοί «θεωρούμε ότι είναι χρήσιμα αναπτυξιακά εργαλεία στο πλαίσιο του ότι οι Δήμοι υστερούν σε υποδομές τεχνικών υπηρεσιών και από ότι έχει δείξει μέχρι στιγμής το εγχείρημα αυτό, οι αναπτυξιακοί οργανισμοί και ιδιαίτερα το ΔΕΠΑΝ ήδη έχουν μπει σε συνεργασία με τους Δήμους σε πολλά έργα, είτε του προγράμματος “Α. Τρίτσης” είτε και του ΕΣΠΑ και αυτό είναι πολύ θετικό βήμα για την απορροφητικότητα των προγραμμάτων που υστερεί η χώρα μας εδώ και δεκαετίες».

Σχετικά με την απορροφητικότητα των προγραμμάτων και ειδικά για το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», ο κ. Σταυριανουδάκης επεσήμανε: «Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί. Κάτι το οποίο μέχρι και πέρυσι ήταν σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς. Φανταστείτε ότι το αρχικό πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει σε εντάξεις στα μέσα του 2019 1,2 δισ., είχε μια απορροφητικότητα της τάξεως του 3%. Σήμερα σε εντάξεις που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ήδη η απορροφητικότητα έχει περάσει το 11-12%, κάτι το οποίο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, που συμβάλλει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, έχει εκπλήξει θετικά».

«Το ΔΕΠΑΝ έχει καταφέρει και έχει συνενώσει Δήμους από όλη τη χώρα»

Ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, στις δηλώσεις του, σημείωσε πως «το ΔΕΠΑΝ επιτελεί ένα σπουδαίο έργο, διότι έχει καταφέρει και έχει συνενώσει Δήμους από όλη τη χώρα. Από ότι ξέρω άνω των 100 είναι οι Δήμοι που συμμετέχουν. Κι εμείς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουμε μια πολύ πετυχημένη συνεργασία με το ΔΕΠΑΝ τα τελευταία χρόνια και για αυτό αξίζουν συγχαρητήρια και εύχομαι βέβαια καλή συνέχεια και τα επόμενα χρόνια, έτσι δημιουργική και παραγωγική όπως ως τώρα».

Ειδικά για τα δάση, και τον τρόπο που αυτά μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης, ο κ. Αραβώσης επεσήμανε: «Τα δάση μπορούν να αποτελέσουν πηγή ανάπτυξης και πηγή να μπορέσει να δοθεί δουλειά και να μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με τα δάση πλήρως, περισσότερο από ότι ως τώρα. Δεν είναι μόνο η δασική ξυλεία. Δεν είναι μόνο τα παραδοσιακά προϊόντα, όπως είναι η ρητινή ή και η κτηνοτροφία, αλλά εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι διαχειριστικές μελέτες σε όλη τη χώρα, προκειμένου να μπορέσει κανείς να προσδιορίσει όλες τις πηγές που μπορεί κανείς να αξιοποιήσει σε ένα δάσος και βέβαια να προσφέρει δουλειά στην τοπική κοινωνία».

«Ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση»

Εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη Γενική Συνέλευση του ΔΕΠΑΝ παρέστη ως εκπρόσωπος ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Στις δηλώσεις του ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε πως το ΔΕΠΑΝ είναι ένα δίκτυο, «το οποίο φτιάχτηκε με όραμα και παράγει πολύ συστηματική και θετική εργασία για τους Δήμους, οι οποίοι δεν είναι δεδομένο ότι όλοι μπορούν ή έχουν τα μέσα». Ακόμη, επεσήμανε πως «το ΔΕΠΑΝ με ένα πολύ καλό στρατηγικό σχέδιο οργανώνει όλες αυτές τις δράσεις και βοηθάει και σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας, αλλά και υλοποίησης έργων πλειάδα Δήμων, πάνω από 70-80 Δήμους με τους οποίους σήμερα έχει προγραμματικές συμβάσεις. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση, που αποδεικνύει ότι το ζητούμενο ανάπτυξη μπορεί να γίνει, όταν συνενώσουμε δυνάμεις και όταν συνεννοηθούμε ότι τα εργαλεία τα οποία μας δίνει η νομοθεσία, όπως οι αναπτυξιακοί οργανισμοί, χρησιμοποιούνται με ένα χρηστό, παραγωγικό και αποτελεσματικό τρόπο. Η προεδρία δε αυτού του οργανισμού, αυτού του δικτύου, από τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο είναι υποδειγματική, είναι παράδειγμα προς μίμηση και έμπνευση για όλους εμάς για το πως μπορούν να οργανώνουν ένα τόσο σύνθετο πράγμα, να φαίνεται τόσο απλό, αλλά συνάμα τόσο πολύ αποτελεσματικό. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς. Η ΚΕΔΕ στηρίζει τέτοιους είδους δράσεις και προτρέπει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης να εμπλακούν σε τέτοια παραγωγικά δίκτυα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο είναι το κυρίαρχο θέμα στην αυτοδιοίκηση, ο κ. Κωνσταντέλλος δήλωσε: «Κατ’ αρχάς είναι η υποχρηματοδότηση της λειτουργίας των Δήμων, ειδικότερα για μεγάλα αναπτυξιακά έργα, και το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι η γραφειοκρατία, η πολυνομία και η αντινομία. Είναι εμπόδια τα οποία δημιουργούν ζητήματα, τα οποία δεν μπορούν εύκολα οι Δήμοι να τα ξεπεράσουν. Προσπαθούμε, λοιπόν, να συνενωθούμε, ούτως ώστε το πρόβλημα του ενός να γίνει ίδιο και ταυτόσημο με το πρόβλημα των υπολοίπων. Άρα να κάνουμε την προσπάθεια όλοι μαζί για τον ίδιο σκοπό και προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι κάτι στο οποίο δυστυχώς μας οδηγεί μια διαχρονική παθογένεια του κεντρικού κράτους, που είναι ότι η αυτοδιοίκηση είναι ο παρίας της κεντρικής διοίκησης. Κάτι το οποίο είναι δομικά λάθος, πολιτικά στρεβλό και σε επίπεδο αποτελέσματος μη λειτουργικό».

«Το ΔΕΠΑΝ στηρίζει και βοηθάει μικρομεσαίους Δήμους»

Ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του ΔΕΠΑΝ κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, στις δηλώσεις του, ανέφερε: «Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους παρευρισκόμενους Δημάρχους από όλη την Ελλάδα. Το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη είναι ένα δίκτυο το οποίο στηρίζει και βοηθάει μικρομεσαίους Δήμους, στην τεχνική επάρκεια, σε έργα που δεν μπορούν να κάνουν, σε χρηματοδοτήσεις που μπορούν να τύχουν». Όπως είπε, η Γενική Συνέλευση του ΔΕΠΑΝ καταδεικνύει ότι «οι συνέργειες, οι αυτοδιοικητικές στηρίξεις, ο ένας στον άλλον, βοηθούν και στηρίζουν τις οικονομίες μας, αλλά και τις κοινωνίες μας». Μάλιστα, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε πως το μήνυμα που προκύπτει από τη δράση του ΔΕΠΑΝ είναι ότι «η αυτοδιοίκηση ενώνει και με τις συνεργασίες και συνέργειες πάντα έρχονται καλύτερα αποτελέσματα και για τις περιοχές μας και για τους Δήμους μας και για τους πολίτες μας.

«Ένα εγχείρημα το οποίο ξεκίνησε δειλά με 21 Δήμους και σήμερα έχει γιγαντωθεί»

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου και Αντιπρόεδρος του ΔΕΠΑΝ κ. Δημήτρης Νασίκας, στις δηλώσεις του, ανέφερε πως η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται «σε μια χρονική στιγμή που πραγματικά την έχουμε ανάγκη και είναι ίσως η τελευταία αυτοδιοικητική μας συνάντηση πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου». Όπως είπε, «είμαστε από τους πρώτους Δήμους που συμμετείχαν στο εγχείρημα της πρότασης του Δημάρχου Δράμας. Πραγματικά ένα εγχείρημα το οποίο ξεκίνησε δειλά με 21 Δήμους και σήμερα έχει γιγαντωθεί. Ευελπιστούμε ότι τα αποτελέσματα στο μέλλον και στην επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο θα είναι ακόμη θεαματικότερα».

Σχετικά με τα αποτελέσματα του ΔΕΠΑΝ, ο κ. Νασίκας τα χαρακτήρισε άριστα και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, ανήκουμε γενικότερα στους μικρομεσαίους Δήμους. Είχαμε έλλειψη στη στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, υποδομών, και δίνουν οι μηχανικοί και οι υπηρεσίες του ΔΕΠΑΝ οριζόντιες λύσεις για Δήμους. Ξεκινήσαμε αρχικά με Δήμους κάτω των 50.000 κατοίκων. Σήμερα όμως βλέπουμε ότι επειδή η προσπάθεια έχει θεματικό αποτέλεσμα, έρχονται και Δήμοι άνω των 100.000 και των 150.000 και συμμετέχουν».

Δηλώσεις Δημάρχων για το ΔΕΠΑΝ

Στα τοπικά Μ.Μ.Ε. μίλησαν και αρκετοί Δήμαρχοι από διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο για τη φιλοξενία και αναφέρθηκαν με ιδιαίτερα θετικά λόγια στο ΔΕΠΑΝ.

Ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γιώργος Δανιήλ έκανε λόγο για «σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση που γίνεται στα σοβαρά προβλήματα που έχουμε στα υποστελεχώμενα ακριτικά νησιά» και πρόσθεσε: «Η βοήθεια του ΔΕΠΑΝ και οι προοπτικές που διανοίγονται είναι πολύ σημαντικές και για αυτό είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

Ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Χρήστος Ζευκλής επεσήμανε: «Έχουμε αποδείξει ότι οποιοδήποτε εργαλείο συστήνεται το οποίο μπορεί να ωφελήσει τους Δήμους για να διεκδικήσουμε περισσότερα και να τους οργανώσουμε καλύτερα, το περιστοιχίζουμε και το αξιοποιούμε. Έτσι είναι και το ΔΕΠΑΝ. Από τα εργαλεία αυτά τα οποία είναι πάρα πολύ χρήσιμα και χαίρομαι πολύ που στο παρελθόν ο Δήμαρχος Δράμας πήρε αυτή τη πολύ σοβαρή πρωτοβουλία και σήμερα έχουμε ένα εργαλείο το οποίο μας βοηθάει τα μέγιστα».

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος χαρακτήρισε ως «κάτι εξαιρετικό» το ΔΕΠΑΝ και δήλωσε: «Ο Δήμος ο δικός μας είναι λίγο πιο μικρός από τον Δήμο της Δράμας. Υπάρχει συνεργασία μέσα από το Δίκτυο και αυτή τη συνεργασία μέσα σε προγράμματα, σε υπαλλήλους, σε σχέσεις που μπορούμε να αναπτύξουμε, εκτός της ΚΕΔΕ, είναι πολύ σημαντικό για το Δίκτυο. Είμαι και μέλος στο Δ.Σ. του Δικτύου, οπότε πολύ περισσότερο με τον Πρόεδρο, τον Δήμαρχο Δράμας, οι σχέσεις είναι πάρα πολύ καλές και έρχονται με τα έργα που έχουμε προγραμματίσει και με τις προγραμματικές μας συμβάσεις».

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Βασίλης Μαυρίδης είπε πως ο κ. Μαμσάκος και οι συνεργάτες του στο ΔΕΠΑΝ έχουν κάνει «τεράστια δουλειά» και «έχουν δώσει βοήθεια ιδίως σε μικρούς Δήμους, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από διαδικασίες, να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Ένα τέτοιο Δίκτυο, που όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει δείγματα γραφής. Είμαι βέβαιος ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό και το ίδιο υποβοηθητικό σε πάρα πολλούς Δήμους που τόσο έχουν ανάγκη μια τέτοια βοήθεια».

Ο Δήμαρχος Γρεβενών και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δασταμάνης σημείωσε: «Ξεκίνησε μια προσπάθεια το 2015 από αυτήν εδώ την πόλη για τη δημιουργία του ΔΕΠΑΝ, μιας αναπτυξιακής εταιρείας των Δήμων. Αυτή τη στιγμή έχει γιγαντωθεί. Έχει ένα προϋπολογισμό πάνω από 200 εκ. ευρώ. Μετέχουν πάρα πολλοί Δήμοι και ο Δήμος Γρεβενών μετέχει με πάρα πολλά έργα, έχοντας προγραμματική σύμβαση με το ΔΕΠΑΝ».

Ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, στις δηλώσεις του, ανέφερε πως το ΔΕΠΑΝ είναι «πολύτιμο εργαλείο της αυτοδιοίκησης, ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο έχει να προσφέρει πολλά και προσφέρει πολλά σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται από την αυτοδιοίκηση. Η διοίκηση του ΔΕΠΑΝ, στην οποία είμαστε κι εμείς μέλη, ο Δήμος Σερρών, έχει μια καταλυτική επίδραση σε όλη την προσπάθεια που κάνουμε και στις προτάσεις που υποβάλλουμε. Καταλυτική η παρουσία του φίλου μου, Δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου, στη διοίκηση του ΔΕΠΑΝ, το οποίο έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας για τη βελτίωση των υποδομών και των προτάσεων που έχουμε ως πόλεις».

Τέλος, ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιάννης Σέγκος δήλωσε: «Το ΔΕΠΑΝ παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην αυτοδιοίκηση, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό συνεργάτη στην υλοποίηση έργων και στη σημαντική μείωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας. Και το ΔΕΠΑΝ και ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος είναι πρωτοπόροι σε αυτό. Είμαστε πάρα πολύ καλοί συνεργάτες και ήρθαμε από την Κρήτη για να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία, δείχνοντας ότι η συνεργασία σε πανελλαδικό επίπεδο σε αυτό τον τύπο και τη διαχείριση των έργων είναι κάτι πολύ σημαντικό για την αυτοδιοίκηση».