Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου 2023, στην ασφυκτικά γεμάτη μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, η παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής του Δραμινού ποιητή Χρήστου Αλεξιάδη με τίτλο «ΖείΔωρα – Ψυχανεμίσματα». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον τοπικό σύλλογο της Δράμας «Το Κλειδί για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη στον Νομό Δράμας». Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε σε αυτή την παρουσίαση της συλλογής ποιημάτων του Χρήστου Αλεξιάδη, ο οποίος εργάζεται ως ταχυδρόμος και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία.

Το κοινό καλωσόρισε ο Πρόεδρους του συλλόγου «Το Κλειδί» κ. Γιάννης Κουλίδης, ο οποίος μίλησε για τις δράσεις του συλλόγου, επισημαίνοντας ότι η έκδοση της ποιητικής συλλογής του Χρήστου Αλεξιάδη είναι η πρώτη έκδοση του συλλόγου. Μιλώντας για τον κ. Αλεξιάδη, ο κ. Κουλίδης ανέφερε πως είναι «ο ταχυδρόμος που σου χαμογελάει και σου φέρνει το γράμμα», αλλά ταυτόχρονα είναι και «μηχανή συγγραφής ποιημάτων».

Για το βιβλίο μίλησαν η κ. Αθανασία Θεοδωρίδου, οδοντίατρος και συγγραφέας, και ο κ. Μουράτης Κοροσιάδης, εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μελοποιημένο ένα ποίημα του κ. Αλεξιάδη από τον εκπαιδευτικό και μουσικό κ. Γιώργο Παυλίδη.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε για τον κ. Αλεξιάδη πως «μοιράζεται την ποίησή του, όπως μοιράζουμε το ψωμί στο τραπέζι, με απλοχεριά. Όχι ως αντίδωρο, αλλά ως ζείδωρο άρτο. Ψυχανεμίζεται και με την αλάνθαστη διαίσθηση του καλλιτέχνη επικοινωνεί με τον κόσμο μέσα από την πανάρχαια τέχνη του λόγου». Όπως είπε, «ο Χρήστος λυτρώνεται και μας λυτρώνει μέσα από στίχους καθαρούς. Ανεπιτήδευτους. Μέσα από λόγο που αναζήτησε. Μέσα από πένα που έσβησε περισσότερες φορές από αυτές που έγραψε. Γιατί η Τέχνη είναι πιότερο σβήσιμο, παρά γράψιμο. Γιατί η κάθε λέξη είναι ψαγμένη μέσα σε χιλιάδες άλλες». Ακόμη, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως «ο Χρήστος μάς καλεί να μετέχουμε στο ψυχανέμισμά του που χρόνια τώρα βυθίζεται. Να καταδυθούμε μαζί του στον κόσμο που φτιάχνει με τις λέξεις και που υπηρετεί με τις πράξεις του. Να αναδυθούμε στο ζείδωρο φως. Να μετέχουμε στο ψυχανέμισμα που μας κοινωνεί».

Ο κ. Κοροσιάδης αρχικά έδωσε το πλαίσιο σχετικά με το τι σημαίνει τέχνη, πως λειτουργεί, ποιες δυνατότητες δίνει και ποιες ελευθερίες έχει, υπογραμμίζοντας πως «ο αναγνώστης κάθε φορά παράγει το δικό του νόημα». Ακόμη, μίλησε για τον ρόλο της τέχνης και της ποίησης, τονίζοντας πως «η ποίηση είναι αυτόνομη» και «δημιουργεί έναν κόσμο». Αναφερόμενος στις θεματικές που υπάρχουν στα ποιήματα του Χρήστου Αλεξιάδη, ο κ. Κοροσιάδης είπε πως αυτές είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, η αλληλεγγύη, η κοινωνική κριτική, η έννοια της επιθυμίας, ο έρωτας, οι παιδικές μνήμες, η φύση και η επιτελεστική λειτουργία της γλώσσας. Σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις, ο κ. Κοροσιάδης είπε πως «είναι πολύ σημαντικό για τον Χρήστο ότι οι άνθρωποι χρειάζονται ο ένας τον άλλον», ενώ για τη θεματική της κοινωνικής κριτικής επεσήμανε πως «η ποίησή του έχει και κοινωνικά χαρακτηριστικά». Όπως είπε ο κ. Κοροσιάδης, η ποίηση του Χρήστου Αλεξιάδη είναι πολύπλευρη και καταπιάνεται με ζητήματα που τον ίδιο τον ξαφνιάσανε. Ο κ. Κοροσιάδης έκλεισε την ομιλία του απαγγέλλοντας το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη «Το πρώτο σκαλί», το οποίο αφιέρωσε στον κ. Αλεξιάδη.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο ίδιος ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε τις εκδόσεις «Κλειδί» και τον κ. Κουλίδη, την κ. Θεοδωρίδου και τους κ.κ. Κοροσιάδη και Παυλίδη για τη συμμετοχή τους στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής, τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Σκλήβα, τη σύζυγό και τις κόρες του, καθώς και το κοινό «για τη συμμετοχή του στο πρώτο ποιητικό ταξίδι».

Μιλώντας στο κοινό, ο κ. Αλεξιάδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η ποίηση για μένα δεν είναι απλώς ένα χόμπι ή ένα πάρεργο, αλλά είναι το πιο κοντινό κλαδί στην φωλιά της ύπαρξής μου. Εκεί στέκομαι για λίγο, στις χαρούμενες αλλά και στις δύσκολες στιγμές και ως σερσέμικο στρουθί ψυχανεμίζομαι τον κόσμο γύρω μου.

Μέσα στην ποίηση φτερουγίζει η ψυχή μου, καβαλά το άτι του ανέμου και ψυχανεμίζεται, όπως το λέει και ο τίτλος της συλλογής.

Όλη αυτή τη διαδικασία  την αισθάνομαι ως δώρο, δώρο της ζωής, ζείδωρο που με κρατά όρθιο αναζητώντας τις αλήθειες που υπάρχουν έξω στον κόσμο αλλά και εν σπέρματι μέσα μου. Γιατί το μεγαλύτερο ταξίδι της ζωής μας είναι ο δρόμος προς τη ψυχή μας, αυτήν αναζητούμε σε όλο το στρατί. Τίποτα άλλο.

Οι λέξεις που γίνονται στίχος δεν είναι εγκεφαλικές ή φτιασιδωμένες που απλώς βρέθηκαν εκεί. Οι λέξεις είναι ο λόγος, η λογική, η αναλογία που μου απευθύνει η ίδια η φύση για να συνδιαλεγεί μαζί μου και που προσπαθώ να τους συγκεφαλαιώσω μέσα μου και  για να τους εκφέρω ως λαγαρό ήχο, ως χρώμα, ως χάδι.

Οι λέξεις των ποιημάτων είστε όλοι εσείς, η καλημέρα που θα μου πείτε, μια λέξη βαριά που θα μου εμπιστευτείτε, η χαρά σας, η παρέα σας, οι λέξεις είστε εσείς, εγώ απλώς τις βάζω στην σειρά για να σας τις ξαναπροσφέρω ως αντίδωρο στο δώρο το δικό σας.

Στη συνέχεια ο κ. Αλεξιάδης απήγγειλε ποιήματά του, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διάλογο – συζήτηση, μετά από ερωτήσεις και τοποθετήσεις παρευρισκομένων.