ΑΡΘΡΟ

Του Τηλέμαχου Τσελεπίδη

Στις 10.05.05,Τρίτη, πέθανε στο σπίτι του στη Δράμα, στην οδό Κρήτης 23, ο φίλος και συνάδελφος Σταύρος Καρατεπελής σε ηλικία 86 χρόνων. Υπήρξε ένας αξιόλογος δημοσιογράφος και πνευματικός δημιουργός και ιδιαίτερα αγαπητός συμπολίτης της

Η νεκρώσιμος ακολουθία έγινε την Τετάρτη 11.05.05 στον Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων ώρα 12.30 και την οποία παρακολούθησαν οι οικείοι του και πλήθος κόσμου της Δράμας. Ο κόσμος αποχαιρέτησε με πολύ συγκίνηση τον αξιαγάπητο κι ακούραστο εκλεκτό συνάδελφο κι εργάτη του τύπου και της ενημέρωσης, για πάρα πολλά χρόνια στη Δράμα. Δημοσιογράφος ακένωτος, ο οποίος δέσποζε με την πέννα του, για 35 χρόνια, ως αρχισυντάκτης της καθημερινής πρωινής εφημερίδας «Πρωινός Τύπος» του Νικολάου Καραθάνου κι ως ανταποκριτής τοπικών ειδήσεων πολλών καθημερινών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών.

Ο Σταύρος Καρατεπελής, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20.02.18 και υπήρξε μέλος της ΕΣΗΕΜΘ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης) από το 1966. Δεν ήταν όμως μόνο δημοσιογράφος, αλλά έκανε χρονογράφημα, έγραφε διήγημα και ποίηση και έκανε ευσυνείδητη κριτική σε όλα τα είδη του λόγου. Αυθεντικό φυσικό δημοσιογραφικό ταλέντο και ευαίσθητος πνευματικός άνθρωπος, με τόλμη στο τοπικό ρεπορτάζ, την αρθρογραφία και τους σχολιασμούς των γεγονότων, υπεστήριζε με πάθος τα συμφέροντα της Δράμας.

Για τους πνευματικά ανήσυχους νέους της Δράμας υπήρξε δάσκαλος και η εφημερίδα του, ο «Πρωινός Τύπος», έγινε καταφύγιο κάθε φιλόδοξης πνευματικής δημιουργίας των ταλαντούχων καλλιτεχνών νεαρών. Άνθρωπος ήρεμος και χαμηλών τόνων, άνθρωπος χαμογελαστός και σοβαρός όταν έπρεπε, συνεπής και έντιμος, είχε κερδίσει την αγάπη και την αποδοχή των Δραμινών πολιτών και των συναδέλφων του.

Πολλοί σύγχρονοι πνευματικοί άνθρωποι της Δράμας δεν μπορούν παρά να τον θυμούνται με πολύ αγάπη, όπως ο Νίκος Κωνσταντινίδης, ο Τηλέμαχος Τσελεπίδης, ο Κωνσταντίνος Πασβάντης, ο Γιάννης Σταυρίδης, ο Στέλιος Μακρής, ο Δημήτρης Μανθόπουλος και πολλοί άλλοι.

Ο «Πρωινός Τύπος» τυπωνότανε παλιότερα, ταυτόχρονα με τον «Ταχυδρόμο» της Καβάλας, στα τυπογραφεία της όμορης πόλης. Η πρώτη και η τελευταία σελίδα των δυο τετρασέλιδων ημερήσιων αυτών εφημερίδων, της Δραμινής και της Καβαλιώτικης, ήταν ίδιες και μόνο οι δυο μεσαίες σελίδες, οι οποίες αφορούσαν θέματα της Δράμας και της Καβάλας αντιστοίχως, διέφεραν. Αυτό κράτησε για πολλά χρόνια.

Ο Σ.Κ. που σε ανύποπτο χρόνο, έδωσε στον ευαίσθητο ποιητή κ. Ν. Κωνσταντινίδη, ένα χειρόγραφο βιογραφικό σημείωμα, σημειώνει:

«Τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα στη Θεσσαλονίκη κι αργότερα η οικογένειά μου μετακόμισε στη Δράμα. Με τη δημοσιογραφία είχα επαφή από τα νεανικά μου χρόνια με δημοσιεύματα, ως συνεργάτης, στις τοπικές εφημερίδες “Πρωία” και “Φάρος”. Το 1945 άρχισα να εργάζομαι ως υπεύθυνος συντάκτης στην εφημερίδα του ΕΑΜ Δράμας “Νέος Δρόμος” και ως ανταποκριτής της “Λαϊκής Φωνής” της Θεσσαλονίκης.

Το 1951 εργάστηκα στην εφημερίδα της Δράμας “Νέος Ορίζων” κι ένα διάστημα στον “Ταχυδρόμο” της Καβάλας. Όμως τελικά ήρθα στον «Πρωινό Τύπο» της Δράμας ο οποίος άρχισε την έκδοσή του από 01.11.51 και συνέχισα με αυτή την εφημερίδα μέχρι τέλους του 1975 ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και Διευθυντής».

Και αναφέρει ότι ήταν συνεργάτης στην εφημερίδα «Έρευνα» της Καβάλας, τα περιοδικά της Δράμας «Καπνικός Κόσμος», της Θεσσαλονίκης «Μακεδονική Ζωή», τις εφημερίδες «Ελευθερία» Αθηνών και «Πατραϊκή» Πατρών. Ανταποκριτής όμως ήταν και των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Ελληνικός Βορράς» από το 1956 έως το 1996 και της «Μεσημβρινής» Αθηνών, για μια δεκαετία.

Το 1976 διεύθυνε τη Δραμινή καθημερινή εφημερίδα του Α. Μελίδη «Δραμινή Ώρα» και μέχρι το 1978, του ιδίου, τη «Δραμινή». Δούλεψε και στο Δραμινό περιοδικό «Βήματα» κι αργότερα στην εφημερίδα «Χρονικά».

Βέβαια υπήρξε και Δημοτικός Σύμβουλος, μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Τύπου με έδρα τις Βρυξέλλες και σε επιτροπές, συμβούλια και συλλόγους, με κοινωνικό περιεχόμενο.

Το πνευματικό έργο του Σταύρου Καρατεπελή είναι μεγάλο και σκόρπιο σε εφημερίδες και περιοδικά. Και η ποίηση, η λίγη ποίηση που έγραψε, γιατί τον απορρόφησε γρήγορα η δημοσιογραφία, είναι τόσο ευαίσθητη και εκφραστική, που δείχνει πόσο λεπτός κι αξιόλογος άνθρωπος κι ανθρώπινος υπήρξε. Όμως εκείνο που κάνει πολύτιμο κι αξιαγάπητο τον Σταύρο, για τη Δράμα και τους Δραμινούς, είναι η ιστορική πορεία του μέσα στο Δραμινό χώρο. Κυριολεκτικά ο άνθρωπος αυτός υπήρξε, ο ίδιος προσωπικά, αλλά και τα γραπτά του, η ιστορία της Δράμας.

Η εκτίμηση στο πρόσωπό του, κυρίως εκτός της πατρίδας, αντανακλάται κι από το συλλυπητήριο τηλεγράφημα το οποίο έφτασε από την Θεσσαλονίκη στο σπίτι και τους οικείους του.

«13.05.05 12:26

452701 – KAV GR

217335 – ATH GR

ΑΘΗΝΑΙ-136-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 87/78 13.05.2005 1326

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΑΤΕΠΕΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΚΡΗΤΗΣ 23

ΔΡΑΜΑ 66100

Δεχθείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον απροσδόκητο θάνατο του αγαπημένου σας προσώπου. Ο Σταύρος Καρατεπελής υπήρξε ένας πρωτοπόρος της δημοσιογραφίας, ένας αληθινός δάσκαλος στους νεότερους, ένας μεγάλος αγωνιστής της ζωής.

Παρακαλώ δεχθείτε για μια ακόμη φορά τα θερμά μου συλλυπητήρια. Θα θυμόμαστε πάντα το Σταύρο που με την αδιάλειπτη 50χρονη παρουσία του στον χώρο της δημοσιογραφίας θα παραμείνει το φωτεινό παράδειγμα στους νέους δημοσιογράφους.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος».