ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΛΑΒΕ Η ΔΕΥΑΔ

 

Το ζήτημα της μη διαχειρίσιμης αύξησης του ενεργειακού κόστους για τη ΔΕΥΑ Δράμας, αλλά και για τις αντίστοιχες επιχειρήσεις όλης της χώρας, είναι γνωστό εδώ και καιρό. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, αλλά και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, για λήψη μέτρων σε κυβερνητικό επίπεδο, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα οι ΔΕΥΑ να καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η νεότερη εξέλιξη σε τοπικό επίπεδο αφορά την απόφαση από πλευράς ΔΕΥΑΔ να μην πληρωθεί ο τελευταίος λογαριασμός ρεύματος, ο οποίος ανήλθε στο ποσό των 212.000 ευρώ, εκ των οποίων οι περίπου 171.000 ευρώ αφορούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης την Πέμπτη 28 Απριλίου.

Σε δηλώσεις του, την Παρασκευή 29 Απριλίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA NEWS 95,5 και τον δημοσιογράφο Άρη Γκέρτα, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης εξήγησε πως η δημοτική επιχείρηση μέχρι και τις 11 Απριλίου πλήρωνε κανονικά όλους τους λογαριασμούς, παρόλο που οι μεγάλες αυξήσεις υπάρχουν από τον περασμένο Αύγουστο. Όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης, στον τελευταίο λογαριασμό για αξία ρεύματος ύψους 57.000 ευρώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 172.000 ευρώ, όποτε «αυτά δεν θα μπορέσουμε να τα πληρώσουμε «. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ ανέφερε ότι «έχουν γίνει κινήσεις πανελλαδικά» και αναμένουν αποτελέσματα. Μάλιστα, τόνισε ότι μέσα στον Μάιο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ με μόνο θέμα το ενεργειακό. Ακόμη ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε πως δεν υπάρχει θέμα αύξησης του τιμολογίου του νερού, ενώ όσον αφορά την πρόταση από τον κ. Στέργιο Ηλιόπουλου για πληρωμή μόνο της αξίας του ρεύματος του λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ είπε ότι αυτή θα εξεταστεί νομικά.

«Δεν μπορεί στα 57.000 ευρώ ρεύμα να με βάζεις 172.000 να πληρώσω νταβατζηλίκι. Απλά το λέω στη μαλλιαρή δημοτική για να καταλαβαίνει ο κόσμος», ανέφερε στο πλαίσιο της συνέντευξής τους στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA NEWS 95,5 ο κ. Χατζηγιάννης και πρόσθεσε: «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Ευελπιστώ ότι μέσα στον Μάιο θα παρθούν καθοριστικές αποφάσεις». Τέλος, για ακόμη μια φορά ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι «εμείς επουδενί δεν σκεφτόμαστε να ανεβάσουμε το νερό».

 

«ΔΕΥΑΔ τετέλεσται…»

 

Σε σχετική ανάρτησή του ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΔ ανέφερε για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος στη ΔΕΥΑΔ:

«Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δράμας (τετέλεσται)…

Ο τελευταίος λογαριασμός ρεύματος που χρεώθηκε στις 11/04/2022 είναι 212.000 € εκ των οποίων τα 171.000 € αφορούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η επιχείρηση αδυνατεί πλέον να εξοφλήσει τους λογαριασμούς της, έχοντας ήδη καταβάλει το ποσό των 825.000 € από την αρχή της χρονιάς.

Η λύση πρέπει να δοθεί μόνο με κυβερνητική παρέμβαση αλλά η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση και λειτουργεί με ένα γραφειοκρατικό τρόπο ανταλλαγής επιστολών θεωρώντας πως έχει επιτελέσει το καθήκον της.

Ζήτησα σήμερα (σ.σ. 28 Απριλίου) να πληρώσουμε μόνο το ποσό που αναλογεί στην καταναλισκόμενη ενέργεια χωρίς την ρήτρα αναπροσαρμογής στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Είναι η ώρα να κινηθούμε δυναμικά γιατί το νερό είναι βασική πηγή ζωής…

Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα! Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!».