ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2023

 

  • «Όσο στηρίζουμε τη μικρή και τη μικρομεσαία επιχείρηση, τόσο στηρίζουμε τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας»
  • «Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα κάνουμε την προβολή δραμινών προϊόντων και επιχειρήσεων στον χώρο του μετρό της Αθήνας στο Σύνταγμα»
  • Ενημερωτικές εκδηλώσεις για επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και για πτωχευτικό κώδικα και την αντιμετώπιση οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία
  • Ημερίδα σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για τα fake news
  • «Τα μέλη του Επιμελητηρίου Δράμας αυξάνονται, δεν μειώνονται»
  • «Δεν παύει να έχουμε έναν προβληματισμό στο ότι φεύγει πάρα πολύς κόσμος αλλού, από την περιοχή μας για να δουλέψει σε άλλες περιοχές»

 

Συνέντευξη τύπου με θέμα «Προγραμματισμένες δράσεις και εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Δράμας για το έτος 2023» παραχώρησε την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023 ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέφανος Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης αρχικά ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία σε όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου, σε όλους τους πολίτες της Δράμας και σε όλο τον κόσμο. Όπως είπε, «το 2023 είναι μια χρονιά ορόσημο ουσιαστικά, στην οποία οι προκλήσεις θα είναι σίγουρα μπροστά μας. Κι αυτές οι προκλήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με την παγκόσμια οικονομία. Το μήνυμα του Επιμελητηρίου Δράμας είναι ότι θα πρέπει με αισιοδοξία να πορευτούμε και με ένα σωστό σχεδιασμό, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και τα προβλήματα που θα έρθουν μπροστά μας. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει στήριξη σε βάθος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κι αυτό διότι τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης και γενικότερα η αποσταθεροποίηση που παρουσιάζεται διεθνώς στην οικονομία, δημιουργούν ζητήματα βιωσιμότητας κυρίως των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η άνοδος των επιτοκίων επίσης είναι ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο θα βρούμε μπροστά μας, με αποτέλεσμα να έχουμε ουσιαστικά και θέματα επενδύσεων». «Όσο στηρίζουμε τη μικρή και τη μικρομεσαία επιχείρηση –κι αυτό είναι το μήνυμα-, τόσο στηρίζουμε τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας.

Σχετικά με τα ζητήματα που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Σε τοπικό επίπεδο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν αυτά τα έργα, τα οποία εξαγγέλθηκαν, το ταχύτερο, στο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουν ορίσει τα τεύχη δημοπράτησης. Εννοώ τον δρόμο Καβάλας – Δράμας και εννοώ τον δρόμο Αμφίπολης – Δράμας». Ακόμη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε: «Από την άλλη μεριά, έχουμε μπροστά μας και μια σειρά από αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή, που έχουν να κάνουν με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχει ζήτηση να συνδεθεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στο δίκτυο, είτε παράγοντας ρεύμα, είτε αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό τους. Σήμερα, υπάρχουν δυσκολίες. Το δίκτυο είναι κορεσμένο, οι υποσταθμοί είναι κορεσμένοι, επομένως θα πρέπει να υπάρξει ταχύτατα μία βελτίωση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν πολλοί επενδυτές επίσης στον χώρο της ενέργειας, οι οποίοι έχουν πάρει όρους σύνδεσης και περιμένουν να υλοποιήσουν συνδεόμενοι στους υποσταθμούς. Αυτό για να γίνει, θα πρέπει να υπάρξει συνολική αναβάθμιση του δικτύου. Αυτό όμως είναι και ένα γενικότερο πρόβλημα της χώρας, για το οποίο ούτως ή άλλως το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αρκετά χρήματα για να προχωρήσει γρηγορότερα στον σχεδιασμό της αναβάθμισης του δικτύου».

Οι δράσεις του Επιμελητηρίου Δράμας για το 2023

Μιλώντας για τις δράσεις και ενέργειες που προγραμματίζει το Επιμελητήριο Δράμας, ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε αρχικά στην προβολή δραμινών προϊόντων και επιχειρήσεων στο μετρό του Συντάγματος στην Αθήνα, την οποία χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη δράση». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 –ο χρόνος θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης- θα κάνουμε την προβολή δραμινών προϊόντων και επιχειρήσεων στον χώρο του μετρό της Αθήνας στο Σύνταγμα. Προσανατολιζόμαστε να νοικιάσουμε ένα χώρο, όπου για μία εβδομάδα οι επιχειρήσεις της Δράμας και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της αγροτοδιατροφής, θα φιλοξενηθούν σε μια έκθεση με μεγάλη επισκεψιμότητα. Είναι μια απόφαση των 6 Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., στο πλαίσιο της πρώτης προβολής των επιχειρήσεων στο έτος 2023 σε μια ποιοτική παρουσία. Διότι, όπως γνωρίζετε, ο χώρος του μετρό του Συντάγματος στην Αθήνα έχει μια τεράστια επισκεψιμότητα και είναι πολύ καλό να προβληθεί η περιοχή μας και τα προϊόντα μας».

Σχετικά με μια άλλη δράση του Επιμελητηρίου, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Η δεύτερη δράση, την οποία προγραμματίζουμε, είναι να έχουμε ενημέρωση πλέον, με πολλαπλές δράσεις, για όλα τα επενδυτικά εργαλεία και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν τις επιχειρήσεις. Σε συνεργασία είτε με τις Διαχειριστικές Αρχές, με τον ΕΦΕΠΑΕ εννοώ, είτε και με ανάλογες εταιρείες υποστηρικτές πάνω στα θέματα των επιχειρήσεων. Η δεύτερη κατεύθυνση αυτής της δράσης έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων και η ενημέρωσή τους σε ζητήματα που αφορούν τη δεύτερη ευκαιρία, τον πτωχευτικό κώδικα, αλλά και όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη στήσαμε το Help Desk. Κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα υπάρξουν και συνολικές ενημερώσεις των ενδιαφερόμενων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε τέτοιες ημερίδες».

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο LAB.40, τη δομή στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων. Όπως είπε, «συνεχίζεται η δράση του LAB.40, στο πλαίσιο στο οποίο έχουμε χαράξει, και ήδη προχωράμε στις 11 Ιανουαρίου για τον τέταρτο κύκλο στο εργαστήριο μεντόρων, δηλαδή ουσιαστικά οι startup που είναι σε αυτόν τον κύκλο θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε ένα demo day, σε μια ημέρα ουσιαστικά παρουσίασης των ιδεών. Θα τις παρουσιάσουν σε μέντορες, οι οποίοι θα παρέμβουν ουσιαστικά στην ιδέα, βελτιώνοντάς την ή κατά κάποιο τρόπο, θεωρώντας ότι είναι κι έτοιμη προς υλοποίηση». «Ο χώρος του LAB.40 έχει πιάσει τους στόχους. Έχει υπερβεί κατά πολύ τις 40 ομάδες, τις οποίες αρχικά είχε ως σχέδιο. Ουσιαστικά συμμετέχουν στην όλη διαδικασία πάνω από 80 άτομα. Δεν έχει να κάνει μόνο με τις startup, αλλά έχει να κάνει και με τους μέντορες που συμμετέχουν και όλους τους ανθρώπους που συμβάλλουν στη λειτουργία της δομής και της υποστήριξης των startup», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας.

Μια ακόμη δράση που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος Ιανουαρίου, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης είναι «μια ημερίδα σε συνεργασία με τους δημοσιογράφους που είναι διαπιστευμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, κυρίως από τον περιφερειακό τύπο, όπου ουσιαστικά θα μιλήσουμε για ένα θέμα, το οποίο απασχολεί, τα λεγόμενα fake news, τα οποία τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρούν την κοινωνία και αν θέλετε και την παγκόσμια κοινότητα. Με την έννοια ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση πάνω σε αυτό, να υπάρξουν το πλαίσιο με το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε κάθε περίπτωση το Επιμελητήριο Δράμας συμμετέχει με μια startup σε αυτή την εκδήλωση, όπου έχει παράγει ουσιαστικά μια εφαρμογή, η οποία ελέγχει αν αυτό το οποίο δημοσιοποιείται είναι fake news και μιλάω κυρίως για το διαδίκτυο. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συμβολή κι εμείς, ως Επιμελητήριο, σε μια ημερίδα η οποία έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Η ημερίδα αυτή τίθεται και υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Φυσικά θα κληθούν όλοι οι δημοσιογράφοι, δεδομένο της περιοχής της Δράμας, και της Περιφέρειας, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την ενημερωτική ημερίδα με τη συγκεκριμένη θεματολογία».

Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως «σχεδιάζεται μια σειρά από συμμετοχές σε διάφορες εκθέσεις μέσω συνεργασιών είτε με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, είτε με άλλους οργανισμούς, σε διάφορες εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Η εξωστρέφεια, την οποία επιδεικνύει το Επιμελητήριο Δράμας, είναι σαφώς πρώτος στόχος για εμάς να την προωθούμε. Πιστεύουμε ότι ειδικά στον χώρο της αγροτοδιατροφής ανοίγονται μεγάλες ευκαιρίες. Υπάρχει επίσης μια συνεννόηση με το Επιμελητήριο Καβάλας, αλλά και με την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. σε επίπεδο εκθέσεων, να δούμε την αξιοποίηση του εκθεσιακού χώρου της Καβάλας, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης έκθεσης μαρμάρου για την περιοχή, για όσους ενδιαφέρονται. Ίσως και δομικών υλικών. Είναι ένας χώρος μη αξιοποιήσιμος. Είναι ένας τεράστιος εκθεσιακός χώρος που υπάρχει εκεί και νομίζω ότι η ταυτότητά μας στην Περιφέρεια πρέπει να είναι συλλογική. Επομένως τέτοιες κοινές ενέργειες μόνο να προσθέσουν έχουν. Για αυτό τον λόγο υπάρχει και ένα κονδύλιο αντίστοιχο από τη μεριά της Περιφέρειας. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες».

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, «οι παρεμβάσεις μας σε επίπεδο Υπουργείο και μέχρι τουλάχιστον τις προσεχείς εκλογές θα είναι δεδομένες στο πλαίσιο της νομοθεσίας που θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποια ζητήματα. Τα επόμενα νομοσχέδια τα οποία η Κυβέρνηση θα καταθέσει, από ότι έχω πληροφορηθεί είναι ουκ ολίγα, ξεπερνούν ίσως τον αριθμό των 80 νομοθετικών ρυθμίσεων και νομοσχεδίων. Σε αυτά τα νομοσχέδια είναι μια ευκαιρία να βάλουμε κάποια ζητήματα τα οποία αφορούν τη μικρομεσαία επιχείρηση, την καθημερινότητα. Μία από αυτές και η οποία συζητιέται είναι η επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο, όπως ίσχυε πριν χωρίς περιορισμούς. Η ενεργειακή κρίση και γενικότερα η συνεχόμενη επίπονη πορεία την οποία έχουμε μαζί με την πανδημία, μας αναγκάζει να ζητάμε πράγματα τα οποία θα δώσουν κάποια επιπλέον υποστήριξη και βιωσιμότητα στη μικρή και μικρομεσαία επιχείρηση. Όσον αφορά δε τα κόστη ενέργειας, επαναλαμβάνω είναι ένας τεράστιος προβληματισμός για το 2023. Θεωρώ όμως ότι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με πολιτικές στήριξης, όπως ακριβώς αυτές ισχύουν σήμερα, ίσως και βελτιούμενες και για αυτό τον λόγο το Επιμελητήριο παρεμβαίνει συνεχώς σε αυτήν την κατεύθυνση».

Ο κ. Γεωργιάδης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με ένα αισιόδοξο μήνυμα, όπως το χαρακτήρισε, καθώς «αυτή τη στιγμή τα μέλη του Επιμελητηρίου Δράμας αυξάνονται, δεν μειώνονται. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Δηλαδή διατηρούμε τις επιχειρήσεις μέλη μας. Είναι ένα από τα στοιχεία τα οποία δείχνουν τις αντοχές της οικονομίας και της τοπικής αλλά και σε εθνικό επίπεδο, γιατί αυτό ισχύει πανελλαδικά. Από την άλλη μεριά, δεν παύει να έχουμε έναν προβληματισμό στο ότι φεύγει πάρα πολύς κόσμος αλλού, από την περιοχή μας για να δουλέψει σε άλλες περιοχές. Άρα ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να κάνουμε επενδύσεις να κρατήσουμε αυτόν τον κόσμο εδώ. Δεν αναφέρομαι μόνο στους ανθρώπους που σπουδάζουν και φεύγουν, γιατί αυτό γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αναφέρομαι σε επαγγέλματα τα οποία είναι τεχνικά επαγγέλματα, είναι επαγγέλματα τα οποία τα χρειαζόμαστε, είναι επαγγέλματα τα οποία είναι μέσα στα εργοστάσια. Αυτά είναι θέματα τα οποία μας απασχολούν και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε». Τέλος, έκανε γνωστό πως η εκδήλωση κοπής πίτας του Επιμελητηρίου Δράμας θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου.