ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΜΗΣ

 

Ιδιαιτέρως επικίνδυνες καταστάσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν σε καθημερινό επίπεδο οι πεζοί σε διάφορα σημεία της Δράμας, λόγω των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν σε πεζοδρόμια της πόλης. Λίγα δευτερόλεπτα έλλειψης συγκέντρωσης και ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος, είτε από κάποια σπασμένη πλάκα πεζοδρομίου, είτε από κάποια λακκούβα που δημιουργεί υψομετρική διαφορά, είτε από κάποιο καπάκι φρεατίου, το οποίο προκαλεί αστάθεια στο πάτημα. Βέβαια, το συγκεκριμένο πρόβλημα επιτείνεται για ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα Άτομα με Αναπηρία, ή για τους κινούμενους με καρότσι γονείς και κηδεμόνες παιδιών, καθώς θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ για την επιλογή πεζοδρομίου, καθώς δεν προσφέρουν όλα τις επιβεβλημένες δυνατότητες κίνησης που αρμόζουν σε μια σύγχρονη πόλη.

Η κατάσταση των πεζοδρομίων σε πολλά σημεία της Δράμας, όπως και τα αντίστοιχα προβλήματα σε πολλούς δρόμους της πόλης, η οποία έχει μετατραπεί σε μια πόλη της λακκούβας (σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Εργασία… συν» στις 26 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 760), συνθέτουν εικόνες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και τριτοκοσμικές, δημιουργώντας το αίσθημα της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας, ακόμη και για απλές, καθημερινές, αυτονόητες παροχές για τους πολίτες, όπως είναι η απρόσκοπτη και ελεύθερη κίνηση είτε με οχήματα είτε με τα πόδια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προβληματικής κατάστασης πεζοδρομίων είναι η οδός Λεωφόρος Στρατού, όπου μάλιστα τα συγκεκριμένα ζητήματα αναδεικνύονται και λόγω των πρόσφατων παρεμβάσεων από τον Δήμο Δράμας με την ανακατασκευή των πεζοδρομίων σε τμήμα της οδού. Έτσι, ενώ από τη διασταύρωση της Λεωφόρου Στρατού με την οδό Ρόδου έως τη διασταύρωση με την οδό Αλοννήσου υπάρχουν νέα πεζοδρόμια, τα οποία παρέχουν ασφάλεια στην κίνηση για τους πεζούς, στον ίδιο δρόμο, λίγα μέτρα πιο μακριά (από την οδό Προφήτη Ηλία έως και τους «Πέντε δρόμους»), η εικόνα των πεζοδρομίων είναι επιεικώς απογοητευτική. Πλάκες πεζοδρομίων που έχουν φύγει από τη θέση τους με τρύπες που χάσκουν, στενά πεζοδρόμια, ακόμη και με κολόνες φωτισμού στο μέσο τους, που δεν επιτρέπουν την προσπέλαση από αμαξίδια και καρότσια, μια μεγάλη τρύπα λες και έχει πέσει βόμβα, όπου λιμνάζουν βρόχινα νερά, συνθέτουν μια εντελώς προβληματική κατάσταση.

Βέβαια, αν το πεζοδρόμιο «καρμανιόλα» περιορίζονταν μόνο σε ένα συγκεκριμένο δρόμο, τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα μεμονωμένο ή τυχαίο γεγονός, όμως αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται σε πλήθος σημείων, είτε στις γειτονιές της Δράμας είτε ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Και δυστυχώς το χειρότερο είναι ότι πλέον οι πολίτες δεν έχουν καμία ελπίδα ότι μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα, αναγκαζόμενοι να συμβιβαστούν με συνθήκες που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους, επιλέγοντας πολύ προσεκτικά τη διαδρομή στην οποία θα κινηθούν, ώστε να ελαττώσουν τις επικίνδυνες για τους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους καταστάσεις και να περιορίσουν έτσι τους κινδύνους ατυχήματος σε κάποιο πεζοδρόμιο.

Η Δράμα της παρακμής σε όλα τα επίπεδα είναι γεγονός…