Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ICAP

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Εκδήλωση παρουσίασης των ευρημάτων μελέτης με θέμα «Συνεισφορά του Κλάδου Εξόρυξης και Επεξεργασίας Μαρμάρου στην Ελληνική Οικονομία και στο Ν. Δράμας», η οποία εκπονήθηκε από την εταιρεία ICAP, διοργάνωσε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, στο ξενοδοχείο HYDRAMA, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και με βάση τα στοιχεία της μελέτης αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος του κλάδου του μαρμάρου στην εθνική και τοπική οικονομία, η συνεισφορά του στα αντίστοιχα οικονομικά μεγέθη, η ισχυρή εξαγωγική του παρουσία και η διεθνής αναγνώριση που έχει πετύχει, ενώ εκφράστηκε και η βούληση από τους εκπρόσωπους της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, για έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης, ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τάσσου, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Δράμας και Καβάλας κ. Στέφανος Γεωργιάδης και Μάρκος Δέμπας αντίστοιχα. Στο πολυπληθές ακροατήριο φυσικά συμμετείχαν και άνθρωποι από τον οικονομικό και επιχειρηματικό χώρο της ανατολικής Μακεδονίας, κυρίως δραστηριοποιούμενοι στο χώρο του μαρμάρου, αλλά και εκπρόσωποι φορέων και πολίτες της περιοχής.

«Πεδίο έναρξης ενός διαλόγου, ανάμεσα στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας»

 

Σε δηλώσεις της στα τοπικά Μ.Μ.Ε. η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης κ. Κωνσταντίνα Λαζή – Αναγνωστοπούλου επεσήμανε πως η εκδήλωση είχε ως σκοπό την παρουσίαση της μελέτης, η οποία ανατέθηκε στην εταιρεία ICAP, «προκειμένου να μετρήσει με αντικειμενικές μεθόδους αυτό το οποίο μέχρι τώρα νιώθαμε και το βλέπαμε να αποτυπώνεται στα δικά μας αποτελέσματα. Δηλαδή το πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία της χώρας, αλλά και στο Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν του Νομού Δράμας. Κατά συνέπεια, αυτό που θέλαμε ήταν να αποτυπωθεί αυτό και με αριθμούς, γιατί είναι ο πιο αντικειμενικός τρόπος για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε και εμείς τη συνεισφορά μας και να εξετάσουμε το σενάριο προς το βέλτιστο και το σενάριο προς το χείριστο». Όπως εξήγησε η κ. Λαζή – Αναγνωστοπούλου σκοπός της εκδήλωσης, αλλά και επιθυμία του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ., είναι αυτή «να αποτελέσει το πεδίο έναρξης ενός διαλόγου, ανάμεσα στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, μέσα στις οποίες εκτός των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί ο Σ.Ε.Μ.Μ.Θ., συγκαταλέγουμε τα Επιμελητήρια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κεντρική Κυβέρνηση. Βέβαια, όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο συνέργειας, με απώτερο σκοπό να βελτιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα και όχι να χαθούμε μέσα σε ένα blame game και σε αντεγκλήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ζητήματα γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του μαρμάρου, η Πρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. ανέφερε πως ο Σύνδεσμος «είχε καταρτίσει μια ομάδα εργασίας για το ζήτημα της γραφειοκρατίας και τα κολλήματα που δημιουργεί, με αποτέλεσμα να υπολειπόμαστε του ευρωπαϊκού benchpark, που είναι περίπου στην Ιταλία τα δυο χρόνια αδειοδότησης, ενώ στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, στην καλύτερη περίπτωση, είναι τα πέντε χρόνια. Από τη στιγμή που ένας Έλληνας πολίτης, αποφασίζει ότι θέλει να υλοποιήσει το όραμά του, να ανοίξει λατομείο, μέχρι να γίνει αυτό πραγματικότητα, μεσολαβούν περίπου 2.000 ημέρες, 101 υπογραφές και 57 δημόσια έγγραφα». Ακόμη, η κ. Λαζή – Αναγνωστοπούλου επεσήμανε ότι «για αυτό το αντικείμενο εκπονήθηκε μια μελέτη από την ομάδα εργασίας του Συνδέσμου, με στόχο να αποτελέσει και ένα αντικείμενο πάνω στο οποίο θα ανοίξουμε διάλογο με τα Υπουργεία» και πρόσθεσε πως για το συγκεκριμένο θέμα το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε το ενδιαφέρον του, καθώς «το ΥΠ.ΕΞ. έχει αναλάβει το κομμάτι της εξωστρέφειας και των εξαγωγών, και θέλουμε να διερευνήσουμε τα κομμάτια στα οποία πρέπει να γίνουν οι αλλαγές και οι βασικές ρυθμίσεις που θα μπορέσουν να μειώσουν το χρόνο αδειοδότησης κατά 1/3 τουλάχιστον».

 

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η συμβολή του κλάδου ειδικά στο Νομό Δράμας είναι αρκετά σημαντική»

 

Η παρουσίαση των στοιχείων της μελέτης έγινε από τον κ. Γιώργο Παναγιωτίδη, Senior Manager, Private Sector, της εταιρείας ICAP S.A. Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Παναγιωτίδης ανέφερε πως «το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η συμβολή του κλάδου ειδικά στο Νομό Δράμας είναι αρκετά σημαντική, σε ό,τι αφορά στο σύνολο της οικονομίας του Νομού, στην απασχόληση, στο Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν και στις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις που έχει στο Νομό. Όσον αφορά σε εθνικό επίπεδο, είναι σημαντική η συμβολή στις εξαγωγές. Δηλαδή, έρχεται 10η – 12η μαζί με τα πετρελαιοειδή, ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ ο κλάδος. Είναι εξαγωγικός και πάρα πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία, πέρα από το τοπικό επίπεδο». Επίσης, ο κ. Παναγιωτίδης στάθηκε και στη σημαντική συνεισφορά των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς «στην Α.Μ.Θ., είναι συγκεντρωμένο ένα πολύ μεγάλο μέρος των εταιρειών και ειδικά των πιο μεγάλων εταιρειών. Ουσιαστικά εκπροσωπούν τον κλάδο θα λέγαμε. Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων, του πάγιου κεφαλαίου και του ενεργητικού βρίσκεται εδώ στην Α.Μ.Θ.».

Όσον αφορά το μέλλον των επιχειρήσεων μαρμάρου και αν αυτό είναι ευοίωνο ή δυσοίωνο, το στέλεχος της εταιρείας ICAP σημείωσε: «Επειδή αυτό είναι ένα προϊόν που εξαρτάται από τις κατασκευές, εξαρτάται από την ανάπτυξη των οικονομιών εκεί που απευθύνεται η ζήτηση αυτή, ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης πάει προς χώρες όπως η Κίνα, η οποία έχει ανάπτυξη, σύμφωνα με τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, οπότε είναι ευοίωνες οι προβλέψεις. Η αγορά είναι αρκετά διαφοροποιημένη, καθώς υπάρχουν και άλλες χώρες στις οποίες εξάγει ο κλάδος, το Μεξικό, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αμερική, οπότε εξαρτάται από την πορεία των οικονομιών αυτών».

 

«Θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικά δεσμευμένοι στο νόμο που υπάρχει»

 

Παρών στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης ήταν και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Ιωάννης Σάββας, ο οποίος ήταν ένας εκ των ομιλητών. Όπως εξήγησε, σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., «η όλη δραστηριότητα αυτή, αφορά δυο δικές μας υπηρεσίες, τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου η οποία έχει σχέση με τα “τεχνικά” θέματα των λατομείων και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, η οποία έχει σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους, με τις ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Εγκρίσεων Περιβαλλοντικών Όρων) κλπ». Όσον αφορά την εικόνα που υπάρχει στους τομείς που άπτονται της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ο κ. Σάββας επεσήμανε: «Από τη στιγμή που ανέλαβα επικεφαλής, η πρόθεσή μας ήταν να μπορέσουμε να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να επιταχύνουμε διαδικασίες, να λύσουμε προβλήματα όπου μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, αλλά πάντως επισημάναμε και προς τις επιχειρήσεις ότι πρέπει να λειτουργήσουν μέσα σε ένα πλαίσιο που θέτει ο νόμος. Πρόσφατα είχαμε έναν καινούργιο λατομικό νόμο, όπου έγιναν διάφορες προσπάθειες να τεθούν, να μπουν διάφορα πράγματα. Όσα από αυτά πέρασαν, καλώς, όσα δεν πέρασαν, δεν πέρασαν. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε με το πλαίσιο που υπάρχει. Άρα, όλοι θα πρέπει να συμμορφωθούμε και να καταλάβουμε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο, να το σεβαστούμε και να δουλέψουμε πάνω σε αυτό». Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα για το αν υπάρχουν προβλήματα, ο κ. Σάββας ανέφερε: «Πάντα υπάρχουν προβλήματα. Σίγουρα από την πλευρά των επιχειρηματιών πάντα ζητούνται πράγματα τα οποία είναι και προς την επιτάχυνση κάποιων διαδικασιών, αλλά πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι πίσω και πάνω από όλα αυτά υπάρχει και ένας νόμος, και σε αυτό τον νόμο θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικά δεσμευμένοι».

 

«Δύναμη προόδου της εθνικής, περιφερειακής, αλλά και τοπικής οικονομίας»

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. κ. Κωνσταντίνα Λαζή – Αναγνωστοπούλου και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, καθώς και από εκπροσώπους των οικονομικών φορέων, οι οποίοι παραβρέθηκαν στο ξενοδοχείο HYDRAMA.

Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) κ. Θόδωρος Καράγολου εξέφρασε το βαθύτατο σεβασμό προς όλα τα μέλη του Συνδέσμου, επισημαίνοντας πως «χάρη στις δικές σας δραστηριότητες και δυνάμεις το ελληνικό μάρμαρο καταλαμβάνει την τέταρτη θέση σε παγκόσμια κατάταξη και οι ελληνικές εξαγωγές μαρμάρου έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Αξιομνημόνευτο είναι επίσης το γεγονός ότι το ελληνικό μάρμαρο, κυρίως εκείνο που προέρχεται από τα κοιτάσματα της Β. Ελλάδας, διακοσμεί ορισμένα από τα σημαντικότερα και εμβληματικότερα κτήρια παγκοσμίως». Όπως είπε ο κ. Καράογλου, με βάση τα στοιχεία, «καθίσταται απολύτως σαφές ότι ο κλάδος του μαρμάρου πρωταγωνιστεί και είναι απολύτως σαφές ότι ο αγώνας που καταβάλλετε να αποτελέσει το ελληνικό μάρμαρο βασικό εξαγώγιμο προϊόν θα δικαιωθεί. Σε αυτή την προσπάθεια τόσο εγώ προσωπικά όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), αλλά και η Κυβέρνηση συνολικά, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τις δικές σας. Γιατί είναι κάτι το οποίο αξίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι την δεκαετία 2008-2018, στα δύσκολα δηλαδή χρόνια της κρίσης, το ύψος των εξαγωγών μαρμάρου διαμορφώθηκε στα 437,9 εκ. ευρώ».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του μαρμάρου αποτελούν «δύναμη προόδου της εθνικής, περιφερειακής, αλλά και τοπικής οικονομίας» και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις 60 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Νομό Δράμας, λέγοντας πως πρόκειται για επιχειρήσεις που «κρατούν ζωντανή την Περιφερειακή Ενότητα προσφέροντας έναν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και βοηθώντας με τον τρόπο αυτό να μην ερημώσει ο τόπος μας».

Ακόμη, ο κ. Καράογλου σημείωσε πως «η Κυβέρνηση της Ν.Δ. στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα», υπογραμμίζοντας πως «για εμάς ο επιχειρηματίας είναι σύμμαχος και σε καμία περίπτωση δεν είναι εχθρός». «Υπό αυτή την οπτική, προσπαθούμε καθημερινά, έτσι ώστε η πατρίδα μας να αποκτήσει ένα ευνοϊκό κρατικό περιβάλλον», πρόσθεσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.

Η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου χαρακτήρισε το μάρμαρο ως «λευκό χρυσό» και σημείωσε: «Η εξόρυξη και επεξεργασία του μαρμάρου αποτελεί έναν παραδοσιακό τομέα, που έχει εδραιωθεί στην ελληνική οικονομία και συνεχίζει να προσφέρει στην εθνική οικονομία, ακόμη και στα ζοφερά χρόνια της κρίσης, αυξάνοντας την εξωστρέφειά του και την ανταγωνιστικότητά του. Και μάλιστα αποτελεί ένα παράδειγμα, μοναδικό ίσως, υγιούς ανάπτυξης ελληνικών επιχειρήσεων στη διάρκεια της δεκαετούς ύφεσης, που μετράει η χώρα».

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, στο χαιρετισμό του, ανέφερε πως «η παραγωγή και εμπορία μαρμάρου είναι μια σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο για τη Δράμα όσο και για την Περιφέρειά μας» και στάθηκε στα όσα γίνονται από πλευράς Περιφέρειας τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και ειδικότερα για τον κλάδο του μαρμάρου. «Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από την ενδυνάμωση και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων μπορούμε να πετύχουμε πραγματική ανάπτυξη», πρόσθεσε ο κ. Μέτιος.

Ακόμη απεύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης, ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Φώτης Στεφανής. Γραπτούς χαιρετισμούς απέστειλαν οι Βουλευτές του Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό εκπρόσωπος του Βουλευτή Ν. Καβάλας κ. Γιάννη Πασχαλίδη.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησαν οι ομιλίες από τον κ. Γιώργο Παναγιωτίδη, Senior Manager, Private Sector ICAP S.A., τον Δρ. Πέτρο Τζεφέρη, Γενικό Διευθυντή Ορυκτών Πρώτων Υλών Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τον Δρ. Ιωάννη Σάββα, Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, την κ. Αναστασία Γκαδόλου, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών – Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΥΠΠΟ) και τον κ. Φώτη Στεφανή, Α’ Αντιπρόεδρο του Σ.Μ.Ε.

 

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης της ICAP

 

Τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης για τη συνεισφοράς του κλάδου εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου στην ελληνική οικονομία και στο Ν. Δράμας, όπως παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ήταν τα εξής:

Στον κλάδο εξόρυξης – επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρου συνολικά στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 670 επιχειρήσεις, με έσοδα το 2018 ύψους 579,8 εκ. ευρώ και απασχόληση 6.205 εργαζόμενους. Το 61% των πωλήσεων πραγματοποιείται από επιχειρήσεις με έδρα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Βάσει στοιχείων 2018 ο κλάδος καλύπτει το 1% των πωλήσεων της βιομηχανίας ως σύνολο, το 4,3% του EBITDA και το 6,5% των κερδών προ φόρου.

Οι επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΜΜΘ βάσει στοιχείων 2018 καλύπτουν το 81,5% του ενεργητικού κλάδου, το 72,6% του πάγιου κεφαλαίου, το 85% των πωλήσεων, το 98,1% του EBITDA και το 98,4% των κερδών προ φόρου.

Στο Νομό Δράμας δραστηριοποιούνται 71 επιχειρήσεις με έσοδα 508,4 εκ. ευρώ το 2018 και απασχόληση 2.470 εργαζόμενους. Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου με έδρα στο Νομό Δράμας καλύπτουν το 49% των πωλήσεων όλων των κλάδων του Νομού, το 86% του EBITDA, το 92% των κερδών προ φόρου και το 60% των επενδύσεων (στοιχεία 2018).

Το 76% των πωλήσεων των εταιρειών του κλάδου κατευθύνεται σε εξαγωγές οι οποίες καλύπτουν το 2% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδος (χωρίς πετρελαιοειδή). Το 57,2% των εξαγωγών κατευθύνονται στην αγορά της Κίνας (στοιχεία 2018).

Η συνεισφορά του κλάδου στη συνολική προσφορά της Ελληνικής οικονομίας (συνολικές πωλήσεις) ανήλθε το 2018 σε 1,27 δισ., ενώ στο Νομό Δράμας σε 662,7 εκ.

Η συνολική συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας ανήλθε σε 605,6 εκ. καλύπτοντας μερίδιο 0,33% το 2018.

Η συνεισφορά του κλάδου στο Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν (ΑΠΠ) του Νομού Δράμας ανήλθε σε 315,2 εκ. ευρώ το 2017 καλύπτοντας το 31# του ΑΠΠ του Νομού, ενώ το 2018 ανήλθε σε 375 εκ. ευρώ.

Οι επενδύσεις των εταιρειών ου κλάδου το 2018 διαμορφώθηκαν σε 67 εκ. ευρώ για το σύνολο της χώρας, ενώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Νομό Δράμας πραγματοποίησαν επενδύσεις που ανήλθαν σε 52 εκ. Οι επενδύσεις ανέρχονται σε 13% των πωλήσεων του κλάδου.

Οι διάφοροι φόροι, παράβολα, μισθώματα λατομείων και λοιπές πληρωμές προς το δημόσιο που δημιουργούνται από τον κλάδο για το σύνολο της χώρας ανήλθαν το 2018 σε 166,3 εκ. και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης σε 125,2 εκ.

Οι φόροι – τέλη και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις του κλάδου διαμορφώνονται σε 22,8% επί των πωλήσεων (στοιχεία 2018).

Το εισόδημα που παράγεται για τους εργαζόμενους ανέρχεται σε 178,5 εκ., ενώ το σύνολο της απασχόλησης από τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του κλάδου εκτιμάται σε 17.796 εργαζόμενους για το σύνολο της χώρας και 5.062 για το Νομό Δράμας συμβάλλοντας στο 18,4% της απασχόλησης του Νομού.

Το κατά κεφαλήν ΑΠΠ του Νομού Δράμας ανέρχεται σε 10.480 ευρώ και διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο από τους γειτονικούς Νομούς Ροδόπης (9.939 ευρώ) και Ξάνθης (9.976 ευρώ) σύμφωνα με στοιχεία του 2017.

Το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα στην ΑΑΔΕ ανά φορολογική δήλωση ανέρχεται για το Νομό Δράμας σε 9,934 ευρώ και είναι υψηλότερο έναντι των γειτονικών Νομών Ροδόπης (8.628 ευρώ) και Ξάνθης (8.782 ευρώ) σύμφωνα με τα στοιχεία εισοδημάτων έτους 2017.

Το 17,8% των βεβαιωθέντων εσόδων της ΔΟΥ Δράμας προέρχονται από φόρους και τέλη που προκύπτουν από τη δραστηριότητα και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του κλάδου εξόρυξης – επεξεργασίας μαρμάρου.